Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia specjalizacyjna III N: Technologia napojów alkoholowych i bezalkoholowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.2s.TSP3.SM.TTZNZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia specjalizacyjna III N: Technologia napojów alkoholowych i bezalkoholowych
Jednostka: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Grupy: Technologia Żywności, 2 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady:

Innowacje w technologii gorzelniczej.

Produkcja bioetanolu.

Technologia wódek czystych i gatunkowych.

Prowadzenie winnicy, warunki dobrej uprawy.

Technologia winiarska i miodosytnicza, wina specjalne.

Technologia produkcji cydrów.

Związki uboczne powstające podczas fermentacji alkoholowej.

Metody biotechnologiczne otrzymywania kwasów organicznych.

Ćwiczenia:

Charakterystyka surowców wykorzystywanych w przemyśle fermentacyjnym. Kontrola jakości drożdży: cechy sensoryczne, kwasowość, zawartość trehalozy, aktywność sacharolityczna i maltatyczna. Wyznaczanie masy drożdży w zawiesinie metodą wagową, sedymentacyjną i nefelometryczną.

Charakterystyka chemiczna i ocena sensoryczna moszczów oraz koncentratów. Pomiary areometryczne – wady i zalety. Czułość areometru. Oznaczenie kwasowości, ekstraktu i zawartości cukrów w moszczu oraz koncentracie. Przygotowanie nastawu fermentacji winiarskiej. Wykresy zmian podstawowych parametrów podczas fermentacji winiarskiej.

Analiza fizyczna i chemiczna win owocowych, gronowych i miodów pitnych. Oznaczanie ekstraktu pozornego, cukrowego i bezcukrowego, SO2, kwasowości miareczkowej oraz lotnej. Testy stabilności fizyko-chemicznej napojów winiarskich. Ocena sensoryczna wyrobów winiarskich.

Wykorzystanie melasy w produkcji spirytusu. Oznaczenie zanieczyszczeń, sacharozy, pH, alkaliczności, kwasowości barwy i azotu aminokwasowego w melasie.

Metody badań spirytusu i wódek. Oznaczanie furfuralu, metanolu, kwasów, estrów oraz aldehydów metodami spektrofotometrycznymi. Destylacja frakcjonowana.

Analiza napojów bezalkoholowych. Sprawdzanie szczelności opakowań. Oznaczenie kwasowości miareczkowej, kwasów lotnych, ekstraktu, NaCl, węglanów i barwników w napojach.

Analiza chromatograficzna napojów. Zastosowanie chromatografii gazowej w kontroli jakości wyrobów winiarskich i spirytusowych. Sposoby przygotowania próby do oznaczeń GC. Parametry rozdziału chromatograficznego. Oznaczanie metanolu, alkoholi fuzlowych i estrów metodą chromatografii gazowej.

Literatura:

Podstawowa:

1. Praca zbiorowa pod redakcją Tuszyński T., Tarko T., Procesy fermentacyjne. Przewodnik do ćwiczeń, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków 2010.

2. Cieślak J., Lasik H., Technologia wódek, WNT, Warszawa 1989.

3. Margalit Y., Technologia produkcji wina, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2014.

Uzupełniająca:

1. Wzorek W., Pogorzelski E., Technologia winiarstwa owocowego i gronowego, SIGMA – NOT, Warszawa, 1996.

2. Praca zbiorowa, Poradnik gorzelnika, SIGMA-NOT, Warszawa 1995.

3. Czermak Z., Poradnik producenta bezalkoholowych napojów gazowanych, Zakład Wydawniczy CRS, Warszawa,1985.

Efekty uczenia się:

Zna i rozumie:

zastosowanie surowców i półproduktów wykorzystywanych podczas produkcji napojów i kwasów organicznych wg technologii klasycznej i innowacyjnej oraz ich charakterystykę.

etapy produkcji gorzelniczej i winiarskiej oraz zasadę działania urządzeń wykorzystywanych podczas ich produkcji.

przemiany chemiczne, biochemiczne i fizyczne, które mają miejsce podczas wytwarzania napojów alkoholowych i kwasów organicznych.

Potrafi:

zaprezentować otrzymane wyniki analiz i dokonać ich interpretacji oraz opracować sprawozdanie uwzględniające dyskusję uzyskanych rezultatów.

dokonać niezbędnych obliczeń technologicznych oraz wytworzyć w warunkach laboratoryjnych wybrane napoje alkoholowe.

wykonać analizy wybranych napojów alkoholowych w laboratorium.

Jest gotów do:

ciągłego i świadomego dokształcania i doskonalenia zawodowego.

wykazywania odpowiedzialności za produkcję żywności.

pracy indywidualnej i w grupie.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania.

Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych, bieżąca weryfikacja umiejętności,

- zaliczenie sprawozdań umożliwia przystąpienie do pisemnego kolokwium zaliczeniowego z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów).

Udział w ocenie końcowej 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Tarko
Prowadzący grup: Paweł Sroka, Tomasz Tarko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Tarko
Prowadzący grup: Magdalena Januszek, Paweł Sroka, Tomasz Tarko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)