Przydatność technologiczna surowców zwierzęcych w produkcji żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.PTSZ.NI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przydatność technologiczna surowców zwierzęcych w produkcji żywności |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 2 sem, NI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biologicznymi i technicznymi podstawami produkcji zwierzęcej. Zapoznanie z podstawowymi zasadami produkcji zwierzęcej, przy wykorzystaniu różnych systemów gospodarowania. Podanie charakterystyki morfologicznej, anatomicznej i użytkowej różnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Określenie wpływu czynników fizjologicznych, genetycznych, środowiskowych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. |
Pełny opis: |
Podstawowe elementy planowania w produkcji zwierzęcej. Wpływ czynników genetycznych (rasa, gatunek) oraz środowiskowych (żywienie) oraz fizjologicznych (zdrowotność) na jakość i bezpieczeństwo surowców pochodzenia zwierzęcego. Charakterystyka wybranych układów anatomiczno-fizjologicznych zwierząt gospodarskich. Rozród i gospodarka hormonalna zwierząt gospodarskich. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Wpływ sposobu żywienia na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. Dobrostan zwierząt gospodarskich – jakość surowców. Typy użytkowe i rasy bydła. Podstawowe zasady utrzymywania i pielęgnowania bydła. Odchów i żywienie bydła. Użytkowanie mleczne krów. Sekrecja i pozyskiwanie mleka; wskaźniki i ocena użytkowości mlecznej. Zasady prawidłowego doju krów. Żywienie krów mlecznych i opas bydła. Użytkowanie mięsne bydła, ocena użytkowości mięsnej bydła. Wydajność rzeźna bydła, podział tuszy na wyręby. Trzoda chlewna jako surowiec rzeźny. Czynniki wpływające na jakość surowca rzeźnego. Typy użytkowe i rasy świń. Zasady krzyżowania międzyrasowego. Wychów i żywienie prosiąt. Tucz trzody chlewnej. Systemy utrzymania trzody; ocena cech użytkowych i pokroju świń; Wydajność rzeźna świń, klasyfikacja poubojowa tusz, Podział tuszy na wyręby. Hodowla małych przeżuwaczy: pozyskiwanie wełny, skór, mięsa oraz mleka; ocena cech osobniczych, pokroju i użytkowości owiec i kóz. Charakterystyka zasadniczych kierunków użytkowania owiec i kóz. Pozyskiwanie produktów i surowców od owiec i kóz. Rasy i typy użytkowe owiec i kóz. Produkty jadalne (mleko, mięso) i niejadalne (skóry, wełna). Znaczenie chowu i hodowli drobiu. Typy użytkowe i rasy kur. Metody i technika selekcji drobiu, ocena na podstawie wartości osobniczej, ocena użytkowości kur kierunku nieśnego i mięsnego Wychów i żywienie kurcząt. Żywienie kur niosek. Nieśne użytkowanie kur. Mięsne użytkowanie kur. Użytkowanie kaczek, gęsi i indyków. Zasady doboru pasz w żywieniu drobiu. Budowa jaja. Klasy i wady jaj. Ocena parametrów fizycznych treści jaja, skorupy. Ocena świeżość jaj. Hodowla koni - typy i rasy koni. Użytkowanie mięsne koni. Sportowe użytkowanie koni. Hipoterapia. Utrzymanie i żywienie koni. Króliki. Typy użytkowe i rasy królików. Rozród i żywienie królików. Zasady utrzymania królików. Akwakultura. Zarys hodowli i chowu karpi w stawach. Warunki środowiskowe w stawach. Rozród i wychów materiału obsadowego karpi. Produkcja karpi w stawach. Produkcja pstrągów. Ryby towarzyszące w stawach karpiowych. Modyfikacja mięsa ryb przy użyciu czynnika żywieniowego. Produkcja ślimaków. Zbieractwo i hodowla. Owady użytkowe. Charakterystyka rodziny pszczelej. Miód i inne produkty pszczele. Trzmiele i jedwabniki. |
Literatura: |
Hodowla i chów świń - pod redakcją Anny Rekiel – Wydawnictwo UP w Poznaniu, 2019 Bydło domowe - hodowla i użytkowanie - Piotr Guliński - PWN, 2017 Hodowla, chów i użytkowanie kóz - Jacek Wójtowski - Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016 Hodowla i chów owiec – pod red. Romana Niżnikowskiego - Wydawca, Wieś Jutra, 2011 Hodowla i użytkowanie koni - Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak - SGGW, 2013 Hodowla i użytkowanie drobiu - pod red. Jana Jankowskiego – PWRiL 2013 Króliki - Towarowa produkcja mięsna – Barabasz B., Bieniek J. – PWRiL 2003 Hodowla i użytkowanie koni - Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak - SGGW, 2013 Gospodarka pasieczna - Wanda Ostrowska – PWRiL 2013 Hodowla ryb - Franz Geldhauser, Peter Gerstner - RM, 2014 Trziszka T. (red.). 2000. Jajczarstwo – nauka, technologia, praktyka. WAR, Wrocław Literatura uzupełniająca: 1. Gospodarka Mięsna – Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wyd. SIGMA NOT 2. Przegląd Hodowlany - czasopismo Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 3. Przemysł Spożywczy – Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wyd. SIGMA NOT |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe metody, techniki, technologie i narzędzia rolnicze służące kształtowaniu środowiska i wykorzystaniu potencjału przyrody do produkcji surowców zwierzęcych. Zna podstawy hodowli, chowu i żywienia zwierząt. Kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Typy użytkowe i rasy. Ocena produkcyjności zwierząt. Wybrane zagadnienia z utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego do przetwórstwa. Umiejętności Student posiada umiejętność wykonywania obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych, chemicznych, fizjologicznych w zakresie produkcji zwierzęcej oraz przetwórstwie żywności. Student uzyskuje umiejętność oceny wpływu czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców przeznaczonych dla przemysłu przetwórstwa produktów zwierzęcych. Student posiada umiejętność oceny jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Kompetencje społeczne Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców zwierzęcych wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny wiedzy: - egzamin pisemny Na ocenę 2 Nie zna metod, technik, technologii i narzędzi stosowanych w produkcji zwierzęcej. Nie zna czynników wpływających na produkcję surowców zwierzęcych. Nie zna podstawowych zasad hodowli, chowu i żywienia zwierząt, kierunków i systemów użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Nie potrafi identyfikować typów użytkowych i ras oraz ocenić produkcyjność zwierząt. Nie zna podstawowych zagadnień dotyczących utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości. Nie zna zasad oceny przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Nie posiada umiejętności wykonywania obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych i chemicznych wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie surowców zwierzęcych. Nie potrafi ocenić wpływu czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego. Student nie posiada umiejętności oceny jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Nie ma świadomości społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców wysokiej jakości. Na ocenę 3 Zna niektóre metody, techniki, technologie i narzędzia stosowane w produkcji zwierzęcej. Zna niektóre czynniki wpływające na produkcję surowców zwierzęcych. Zna podstawowe zasady hodowli, chowu i żywienia zwierząt, kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Błędnie identyfikuje typy użytkowe i rasy a także ocenia produkcyjność zwierząt. Zna podstawowe zagadnienia z utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Posiada umiejętność wykonywania ograniczonej ilości obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych i chemicznych wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie surowców zwierzęcych. Potrafi ocenić wpływ niektórych czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego. Student posiada umiejętność oceny jakości i przydatności technologicznej niektórych surowców pochodzenia zwierzęcego. Ma częściową świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców wysokiej jakości. Na ocenę 4 Zna większość metod, techniki, technologii i narzędzi stosowanych w produkcji zwierzęcej. Zna niektóre czynniki wpływające na produkcję surowców zwierzęcych. Zna zasady hodowli, chowu i żywienia zwierząt, kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Identyfikuje typy użytkowe i rasy a także ocenia produkcyjność zwierząt. Zna podstawowe zagadnienia z utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Posiada umiejętność wykonywania podstawowych obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych i chemicznych wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie surowców zwierzęcych. Potrafi ocenić wpływ czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego. Student posiada umiejętność oceny jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców wysokiej jakości Na ocenę 5 Zna metody, techniki, technologie i narzędzia stosowane w produkcji zwierzęcej. Zna niektóre czynniki wpływające na produkcję surowców zwierzęcych. Zna zasady hodowli, chowu i żywienia zwierząt, kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Identyfikuje typy użytkowe i rasy a także ocenia produkcyjność zwierząt. Zna zagadnienia z utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Zna metody modyfikacji czynników hodowlanych i żywieniowych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. Posiada umiejętność wykonywania szerokiej gammy obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych i chemicznych wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie surowców zwierzęcych. Potrafi ocenić wpływ czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego. Potrafi modyfikować wymienione czynniki. Student posiada umiejętność oceny jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje ocenę do prawidłowego ich zastosowania w przetwórstwie. Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców wysokiej jakości, rozumie jego znaczenie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Władysław Migdał | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N WYK
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Władysław Migdał | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Władysław Migdał | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biologicznymi i technicznymi podstawami produkcji zwierzęcej. Zapoznanie z podstawowymi zasadami produkcji zwierzęcej, przy wykorzystaniu różnych systemów gospodarowania. Podanie charakterystyki morfologicznej, anatomicznej i użytkowej różnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Określenie wpływu czynników fizjologicznych, genetycznych, środowiskowych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. |
|
Pełny opis: |
Podstawowe elementy planowania w produkcji zwierzęcej. Wpływ czynników genetycznych (rasa, gatunek) oraz środowiskowych (żywienie) oraz fizjologicznych (zdrowotność) na jakość i bezpieczeństwo surowców pochodzenia zwierzęcego. Charakterystyka wybranych układów anatomiczno-fizjologicznych zwierząt gospodarskich. Rozród i gospodarka hormonalna zwierząt gospodarskich. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Wpływ sposobu żywienia na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. Dobrostan zwierząt gospodarskich – jakość surowców. Typy użytkowe i rasy bydła. Podstawowe zasady utrzymywania i pielęgnowania bydła. Odchów i żywienie bydła. Użytkowanie mleczne krów. Sekrecja i pozyskiwanie mleka; wskaźniki i ocena użytkowości mlecznej. Zasady prawidłowego doju krów. Żywienie krów mlecznych i opas bydła. Użytkowanie mięsne bydła, ocena użytkowości mięsnej bydła. Wydajność rzeźna bydła, podział tuszy na wyręby. Trzoda chlewna jako surowiec rzeźny. Czynniki wpływające na jakość surowca rzeźnego. Typy użytkowe i rasy świń. Zasady krzyżowania międzyrasowego. Wychów i żywienie prosiąt. Tucz trzody chlewnej. Systemy utrzymania trzody; ocena cech użytkowych i pokroju świń; Wydajność rzeźna świń, klasyfikacja poubojowa tusz, Podział tuszy na wyręby. Hodowla małych przeżuwaczy: pozyskiwanie wełny, skór, mięsa oraz mleka; ocena cech osobniczych, pokroju i użytkowości owiec i kóz. Charakterystyka zasadniczych kierunków użytkowania owiec i kóz. Pozyskiwanie produktów i surowców od owiec i kóz. Rasy i typy użytkowe owiec i kóz. Produkty jadalne (mleko, mięso) i niejadalne (skóry, wełna). Znaczenie chowu i hodowli drobiu. Typy użytkowe i rasy kur. Metody i technika selekcji drobiu, ocena na podstawie wartości osobniczej, ocena użytkowości kur kierunku nieśnego i mięsnego Wychów i żywienie kurcząt. Żywienie kur niosek. Nieśne użytkowanie kur. Mięsne użytkowanie kur. Użytkowanie kaczek, gęsi i indyków. Zasady doboru pasz w żywieniu drobiu. Budowa jaja. Klasy i wady jaj. Ocena parametrów fizycznych treści jaja, skorupy. Ocena świeżość jaj. Hodowla koni - typy i rasy koni. Użytkowanie mięsne koni. Sportowe użytkowanie koni. Hipoterapia. Utrzymanie i żywienie koni. Króliki. Typy użytkowe i rasy królików. Rozród i żywienie królików. Zasady utrzymania królików. Akwakultura. Zarys hodowli i chowu karpi w stawach. Warunki środowiskowe w stawach. Rozród i wychów materiału obsadowego karpi. Produkcja karpi w stawach. Produkcja pstrągów. Ryby towarzyszące w stawach karpiowych. Modyfikacja mięsa ryb przy użyciu czynnika żywieniowego. Produkcja ślimaków. Zbieractwo i hodowla. Owady użytkowe. Charakterystyka rodziny pszczelej. Miód i inne produkty pszczele. Trzmiele i jedwabniki. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Hodowla i chów świń - pod redakcją Anny Rekiel – Wydawnictwo UP w Poznaniu, 2019 Bydło domowe - hodowla i użytkowanie - Piotr Guliński - PWN, 2017 Hodowla, chów i użytkowanie kóz - Jacek Wójtowski - Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016 Hodowla i chów owiec – pod red. Romana Niżnikowskiego - Wydawca, Wieś Jutra, 2011 Hodowla i użytkowanie koni - Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak - SGGW, 2013 Hodowla i użytkowanie drobiu - pod red. Jana Jankowskiego – PWRiL 2013 Króliki - Towarowa produkcja mięsna – Barabasz B., Bieniek J. – PWRiL 2003 Hodowla i użytkowanie koni - Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak - SGGW, 2013 Gospodarka pasieczna - Wanda Ostrowska – PWRiL 2013 Hodowla ryb - Franz Geldhauser, Peter Gerstner - RM, 2014 Trziszka T. (red.). 2000. Jajczarstwo – nauka, technologia, praktyka. WAR, Wrocław Literatura uzupełniająca: 1. Gospodarka Mięsna – Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wyd. SIGMA NOT 2. Przegląd Hodowlany - czasopismo Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 3. Przemysł Spożywczy – Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wyd. SIGMA NOT |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO WYK
N WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Władysław Migdał | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biologicznymi i technicznymi podstawami produkcji zwierzęcej. Zapoznanie z podstawowymi zasadami produkcji zwierzęcej, przy wykorzystaniu różnych systemów gospodarowania. Podanie charakterystyki morfologicznej, anatomicznej i użytkowej różnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Określenie wpływu czynników fizjologicznych, genetycznych, środowiskowych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. |
|
Pełny opis: |
Podstawowe elementy planowania w produkcji zwierzęcej. Wpływ czynników genetycznych (rasa, gatunek) oraz środowiskowych (żywienie) oraz fizjologicznych (zdrowotność) na jakość i bezpieczeństwo surowców pochodzenia zwierzęcego. Charakterystyka wybranych układów anatomiczno-fizjologicznych zwierząt gospodarskich. Rozród i gospodarka hormonalna zwierząt gospodarskich. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Wpływ sposobu żywienia na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. Dobrostan zwierząt gospodarskich – jakość surowców. Typy użytkowe i rasy bydła. Podstawowe zasady utrzymywania i pielęgnowania bydła. Odchów i żywienie bydła. Użytkowanie mleczne krów. Sekrecja i pozyskiwanie mleka; wskaźniki i ocena użytkowości mlecznej. Zasady prawidłowego doju krów. Żywienie krów mlecznych i opas bydła. Użytkowanie mięsne bydła, ocena użytkowości mięsnej bydła. Wydajność rzeźna bydła, podział tuszy na wyręby. Trzoda chlewna jako surowiec rzeźny. Czynniki wpływające na jakość surowca rzeźnego. Typy użytkowe i rasy świń. Zasady krzyżowania międzyrasowego. Wychów i żywienie prosiąt. Tucz trzody chlewnej. Systemy utrzymania trzody; ocena cech użytkowych i pokroju świń; Wydajność rzeźna świń, klasyfikacja poubojowa tusz, Podział tuszy na wyręby. Hodowla małych przeżuwaczy: pozyskiwanie wełny, skór, mięsa oraz mleka; ocena cech osobniczych, pokroju i użytkowości owiec i kóz. Charakterystyka zasadniczych kierunków użytkowania owiec i kóz. Pozyskiwanie produktów i surowców od owiec i kóz. Rasy i typy użytkowe owiec i kóz. Produkty jadalne (mleko, mięso) i niejadalne (skóry, wełna). Znaczenie chowu i hodowli drobiu. Typy użytkowe i rasy kur. Metody i technika selekcji drobiu, ocena na podstawie wartości osobniczej, ocena użytkowości kur kierunku nieśnego i mięsnego Wychów i żywienie kurcząt. Żywienie kur niosek. Nieśne użytkowanie kur. Mięsne użytkowanie kur. Użytkowanie kaczek, gęsi i indyków. Zasady doboru pasz w żywieniu drobiu. Budowa jaja. Klasy i wady jaj. Ocena parametrów fizycznych treści jaja, skorupy. Ocena świeżość jaj. Hodowla koni - typy i rasy koni. Użytkowanie mięsne koni. Sportowe użytkowanie koni. Hipoterapia. Utrzymanie i żywienie koni. Króliki. Typy użytkowe i rasy królików. Rozród i żywienie królików. Zasady utrzymania królików. Akwakultura. Zarys hodowli i chowu karpi w stawach. Warunki środowiskowe w stawach. Rozród i wychów materiału obsadowego karpi. Produkcja karpi w stawach. Produkcja pstrągów. Ryby towarzyszące w stawach karpiowych. Modyfikacja mięsa ryb przy użyciu czynnika żywieniowego. Produkcja ślimaków. Zbieractwo i hodowla. Owady użytkowe. Charakterystyka rodziny pszczelej. Miód i inne produkty pszczele. Trzmiele i jedwabniki. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Hodowla i chów świń - pod redakcją Anny Rekiel – Wydawnictwo UP w Poznaniu, 2019 Bydło domowe - hodowla i użytkowanie - Piotr Guliński - PWN, 2017 Hodowla, chów i użytkowanie kóz - Jacek Wójtowski - Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016 Hodowla i chów owiec – pod red. Romana Niżnikowskiego - Wydawca, Wieś Jutra, 2011 Hodowla i użytkowanie koni - Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak - SGGW, 2013 Hodowla i użytkowanie drobiu - pod red. Jana Jankowskiego – PWRiL 2013 Króliki - Towarowa produkcja mięsna – Barabasz B., Bieniek J. – PWRiL 2003 Hodowla i użytkowanie koni - Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak - SGGW, 2013 Gospodarka pasieczna - Wanda Ostrowska – PWRiL 2013 Hodowla ryb - Franz Geldhauser, Peter Gerstner - RM, 2014 Trziszka T. (red.). 2000. Jajczarstwo – nauka, technologia, praktyka. WAR, Wrocław Literatura uzupełniająca: 1. Gospodarka Mięsna – Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wyd. SIGMA NOT 2. Przegląd Hodowlany - czasopismo Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 3. Przemysł Spożywczy – Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wyd. SIGMA NOT |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-24 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Władysław Migdał | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biologicznymi i technicznymi podstawami produkcji zwierzęcej. Zapoznanie z podstawowymi zasadami produkcji zwierzęcej, przy wykorzystaniu różnych systemów gospodarowania. Podanie charakterystyki morfologicznej, anatomicznej i użytkowej różnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Określenie wpływu czynników fizjologicznych, genetycznych, środowiskowych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. |
|
Pełny opis: |
Podstawowe elementy planowania w produkcji zwierzęcej. Wpływ czynników genetycznych (rasa, gatunek) oraz środowiskowych (żywienie) oraz fizjologicznych (zdrowotność) na jakość i bezpieczeństwo surowców pochodzenia zwierzęcego. Charakterystyka wybranych układów anatomiczno-fizjologicznych zwierząt gospodarskich. Rozród i gospodarka hormonalna zwierząt gospodarskich. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Wpływ sposobu żywienia na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. Dobrostan zwierząt gospodarskich – jakość surowców. Typy użytkowe i rasy bydła. Podstawowe zasady utrzymywania i pielęgnowania bydła. Odchów i żywienie bydła. Użytkowanie mleczne krów. Sekrecja i pozyskiwanie mleka; wskaźniki i ocena użytkowości mlecznej. Zasady prawidłowego doju krów. Żywienie krów mlecznych i opas bydła. Użytkowanie mięsne bydła, ocena użytkowości mięsnej bydła. Wydajność rzeźna bydła, podział tuszy na wyręby. Trzoda chlewna jako surowiec rzeźny. Czynniki wpływające na jakość surowca rzeźnego. Typy użytkowe i rasy świń. Zasady krzyżowania międzyrasowego. Wychów i żywienie prosiąt. Tucz trzody chlewnej. Systemy utrzymania trzody; ocena cech użytkowych i pokroju świń; Wydajność rzeźna świń, klasyfikacja poubojowa tusz, Podział tuszy na wyręby. Hodowla małych przeżuwaczy: pozyskiwanie wełny, skór, mięsa oraz mleka; ocena cech osobniczych, pokroju i użytkowości owiec i kóz. Charakterystyka zasadniczych kierunków użytkowania owiec i kóz. Pozyskiwanie produktów i surowców od owiec i kóz. Rasy i typy użytkowe owiec i kóz. Produkty jadalne (mleko, mięso) i niejadalne (skóry, wełna). Znaczenie chowu i hodowli drobiu. Typy użytkowe i rasy kur. Metody i technika selekcji drobiu, ocena na podstawie wartości osobniczej, ocena użytkowości kur kierunku nieśnego i mięsnego Wychów i żywienie kurcząt. Żywienie kur niosek. Nieśne użytkowanie kur. Mięsne użytkowanie kur. Użytkowanie kaczek, gęsi i indyków. Zasady doboru pasz w żywieniu drobiu. Budowa jaja. Klasy i wady jaj. Ocena parametrów fizycznych treści jaja, skorupy. Ocena świeżość jaj. Hodowla koni - typy i rasy koni. Użytkowanie mięsne koni. Sportowe użytkowanie koni. Hipoterapia. Utrzymanie i żywienie koni. Króliki. Typy użytkowe i rasy królików. Rozród i żywienie królików. Zasady utrzymania królików. Akwakultura. Zarys hodowli i chowu karpi w stawach. Warunki środowiskowe w stawach. Rozród i wychów materiału obsadowego karpi. Produkcja karpi w stawach. Produkcja pstrągów. Ryby towarzyszące w stawach karpiowych. Modyfikacja mięsa ryb przy użyciu czynnika żywieniowego. Produkcja ślimaków. Zbieractwo i hodowla. Owady użytkowe. Charakterystyka rodziny pszczelej. Miód i inne produkty pszczele. Trzmiele i jedwabniki. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Hodowla i chów świń - pod redakcją Anny Rekiel – Wydawnictwo UP w Poznaniu, 2019 Bydło domowe - hodowla i użytkowanie - Piotr Guliński - PWN, 2017 Hodowla, chów i użytkowanie kóz - Jacek Wójtowski - Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016 Hodowla i chów owiec – pod red. Romana Niżnikowskiego - Wydawca, Wieś Jutra, 2011 Hodowla i użytkowanie koni - Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak - SGGW, 2013 Hodowla i użytkowanie drobiu - pod red. Jana Jankowskiego – PWRiL 2013 Króliki - Towarowa produkcja mięsna – Barabasz B., Bieniek J. – PWRiL 2003 Hodowla i użytkowanie koni - Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak - SGGW, 2013 Gospodarka pasieczna - Wanda Ostrowska – PWRiL 2013 Hodowla ryb - Franz Geldhauser, Peter Gerstner - RM, 2014 Trziszka T. (red.). 2000. Jajczarstwo – nauka, technologia, praktyka. WAR, Wrocław Literatura uzupełniająca: 1. Gospodarka Mięsna – Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wyd. SIGMA NOT 2. Przegląd Hodowlany - czasopismo Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 3. Przemysł Spożywczy – Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wyd. SIGMA NOT |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.