Technologia produkcji roślinnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.TPR.SL.RZAXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia produkcji roślinnej |
Jednostka: | Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej |
Grupy: |
Zarządzanie, 3 sem, stacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW : ZARZĄDZANIE / ECTS: 3 / semestr: 3 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL status: specjalnościowy/obowiązkowy Wymagania wstępne: botanika, podstawy chemii rolnej i gleboznawstwa Cel przedmiotu: Zapoznanie studentów z rolą odmiany i materiału siewnego w produkcji roślinnej, z fazami rozwojowymi, budową morfologiczną i anatomiczną oraz wpływem poszczególnych elementów agrotechniki na plonowanie i jakość plonu najważniejszych gatunków roślin rolniczych. W ramach ćwiczeń studenci wykonują projekty kart technologicznych dla wybranych gatunków roślin. Zakres przedmiotu: Przedstawienie drogi od hodowcy do odmiany (rejestracja odmian), porejestrowe doświadczalnictwo i jego wykorzystanie. Warunki produkcji nasiennej i zasady kontroli z uwzględnieniem systemu OECD i kontroli materiału siewnego zgodnie z przepisami IS. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Wprowadzenie do Ustawodawstwa Nasiennego. Rola odmiany w produkcji roślinnej. Cele i zadania hodowli roślin. 2. Hodowla twórcza i zachowawcza - materiał wyjściowy do hodowli, podstawowe zabiegi stosowane w hodowli roślin (krzyżowanie i selekcja). 3. Rozwinięcie definicji odmiany rolniczej, rejestracja odmian. Prawo hodowcy do odmiany. Porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe. 4. Funkcjonowanie firm nasiennych, organizacja produkcji nasiennej. Warunki produkcji nasiennej i jej kontrola wg polskiej normy i systemu OECD. 5. Obrót materiałem siewnym - przygotowanie do obrotu (uszlachetnianie), dokumentacja. Zadania przedsiębiorców nasiennych i Inspekcji Nasiennej w kontroli obrotu materiałem siewnym. 6. Działania marketingowe firm nasiennych, współpraca międzynarodowa w zakresie nasiennictwa 7.Charakterystyka produkcji roślinnej na świecie i w Polsce. Siedliskowe uwarunkowania produkcji roślinnej. 8.Rośliny zbożowe: struktura zasiewów , stanowisko w zmianowaniu czynniki ograniczające produkcję zbóż w Polsce. 9.Technologia uprawy pszenicy ozimej, żyta i pszenżyta ozimego. 10.Uprawa jęczmienia ozimego. Uprawa zbóż jarych - znaczenie gospodarcze. 11.Technologia uprawy pozostałych zbóż jarych. Mieszanki zbożowe i zbożowo - strączkowe. 12.Kukurydza: znaczenie i możliwość uprawy w Polsce, przydatność gleb i stanowiska w zmianowaniu, mechaniczna uprawa gleby w jesieni i na wiosnę. Prowadzenie łanu kukurydzy uprawianej na ziarno, CCM i kiszonki. 13.Technologie uprawy ziemniaka dla różnych kierunków użytkowania. 14.Technologia uprawy buraka cukrowego i pastewnego. 15.Uprawa roślin oleistych: znaczenie gospodarcze, stanowisko w zmianowaniu, czynniki decydujące o jakości surowca dla przemysłu olejarskiego. Agrotechnika rzepaku ozimego. Ćwiczenia: 1. Krzyżowanie jako podstawowy zabieg w hodowli roślin. 2. Planowanie produkcji nasiennej na przykładzie zbóż. 3. Ocena laboratoryjna materiału siewnego. 4. Obliczanie wartości użytkowej, ilości wysiewu, ceny materiału siewnego. 5. Uprawa roli: zadania, rodzaje i zespoły uprawek. 6. Rośliny okopowe bulwiaste, fazy rozwojowe, budowa morfologiczna i anatomiczna oraz skład chemiczny bulw. 7. Rośliny okopowe korzeniowe, fazy rozwojowe, budowa morfologiczna i anatomiczna oraz skład chemiczny korzeni. 8. Projekt technologii uprawy ziemniaka jadalnego i buraka cukrowego. 9. Charakterystyka botaniczna roślin zbożowych, systematyka, fazy rozwojowe, budowa morfologiczna i anatomiczna oraz skład chemiczny ziarna. 10. Pszenica, żyto, pszenżyto – budowa morfologiczna roślin, rozpoznawanie kłosów i ziaren. 11.Jęczmień, owies, kukurydza - budowa morfologiczna roślin, rozpoznawanie kłosów i ziaren. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 50 godz. w tym: wykłady 30 godz. ćwiczenia i seminaria 15 godz. konsultacje 3 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz. e-learning 0 godz. Praca własna 40 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Szczegółowa uprawa roślin. wyd 2, 2003, WAR Wrocław, praca zbiorowa, red. Z. Jasińska i A. Kotecki. 2. Ćwiczenia ze szczegółowej uprawy roślin rolniczych. Rośliny zbożowe Wyd. II, 2009, Wyd. UP w Poznaniu, A. Kruczek 3. Szczegółowa uprawa roślin. Morfologia i biologia roślin uprawnych. Wyd. 4, 1982. E. Ziółek Z. Grzywnowicz-Gazda, M. Lipińska, W. Ziółek. Uzupełniająca: 1. Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Wyd. Wieś Jutra 2005, praca zbiorowa pod red. J. Chotkowskiego. 2. Pszenice - zwyczajna, orkisz, twarda. Uprawa i zastosowanie. Wyd. PWRiL 2012, pod red. W. Budzyńskiego. 3. Rośliny oleiste uprawa i zastosowanie. Wyd. PWRiL 2010, pod red. W. Budzyńskiego i T. Zająca. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - posiada wiedzę na temat organizacji, funkcjonowania i kontroli produkcji nasiennej i materiału siewnego, - wykazuje znajomość uregulowań prawnych w nasiennictwie, - zna skład chemiczny organów użytecznych oraz ich wartość użytkową - zna przebieg ontogenezy (fazy rozwojowe) roślin okopowych i zbóż Umiejętności: - student potrafi zaplanować rozmiary produkcji nasiennej, - umie wykonać ocenę materiału siewnego, - rozpoznaje gatunki roślin okopowych i zbóż oraz ich nasiona, - potrafi opracować kompleksowe technologie uprawy roślin okopowych Kompetencje społeczne: - student rozumie konieczność ciągłego dokształcania wynikającego z postępu technologicznego i zmian w ustawodawstwie nasiennym, a także rolę postępu biologicznego w produkcji roślinnej - dostrzega potrzebę ustawicznego poszerzania wiedzy z zakresu nowoczesnych technologii produkcji roślinnej |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: egzamin pisemny - test i zadania obliczeniowe lub pytania problemowe Kryteria oceniania: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 65-75%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 75-85%), ponad dobrej (4,5 - średnio 85-95%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >95%). Ćwiczenia: Indywidualne rozpoznawanie nasion i roślin rolniczych, ocena kart agrotechnicznych uprawy roślin, sprawdzian wiadomości. Ocena końcowa z ćwiczeń jest średnią ocen z poszczególnych zagadnień. Ocena końcowa = 0,6 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,4 x ocena podsumowująca (ćwiczenia) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.