Uprawa grzybów kulinarnych i leczniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.FZ.UGK.NI.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Uprawa grzybów kulinarnych i leczniczych |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
uzupełniajacy - fakultatywny Katedra Ogrodnictwa |
Pełny opis: |
W Rozwój uprawy grzybów jadalnych i leczniczych na świecie i w Polsce Charakterystyka najważniejszych uprawianych gatunków (Agaricus sp., Pleurotus sp., Lentinula edodes, Stropharia rugoso-annulata, Ganoderma lucidum, Pholiota nameko, Auricularia auricula, Grifola frondosa, Morchella spp., Tuber spp. i inne), właściwości odżywcze i lecznicze Sposoby odżywiania grzybów w aspekcie przeglądu technologii produkcji podłoża do uprawy grzybów jadalnych i leczniczych Czynniki wpływające na wzrost i rozwój grzybni. Specyfika produkcji różnych gatunków grzybów uprawnych i leczniczych w aspekcie porównawczym Profilaktyka i zabezpieczenie upraw przed chorobami i szkodnikami Zbiór, przygotowanie do sprzedaży, przechowywanie, przetwórstwo grzybów kulinarnych i leczniczych CW Prowadzenie i interpretacja kart technologicznych. Analiza problemów Rozpoznawanie na podstawie materiałów ilustracyjnych najważniejszych objawów chorobowych występujących w uprawie grzybów. Określanie przyczyn, zapobieganie, rozwiązywanie problemów Rozpoznawanie na podstawie materiałów ilustracyjnych najważniejszych zaburzeń fizjologicznych. Określanie przyczyn, zapobieganie, rozwiązywanie problemów Przygotowanie grupowe instruktażu uprawy grzybów w na skalę towarową i amatorską, prezentacja udzielania instruktażu |
Literatura: |
Podstawowa Muszyńska B. 2012. Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych, Wydawnictwo ZOZ Ośrodka Umea Shinoda-Kuracejo Siwulski M., Sobieralski K. 2004. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych, Wyd. Kurpisz S.A., Poznań. Gminder A., Bohning T. 2009. Jaki to grzyb, Świat Książki, Warszawa. Uzupełniająca Grzywnowicz K. 2002. Grzyby i ludzie, Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Warszawa. Marczuk M. 2003. Grzyby w kulturze ludowej, Alta 2, Wrocław. Oryginalne publikacje naukowe. |
Efekty uczenia się: |
wiedza - zna i rozumie systematykę, biologię i wymagania środowiskowe grzybów uprawianych w celach kulinarnych i leczniczych w skali globalnej i lokalnej rolę grzybów w żywieniu, profilaktyce chorób i lecznictwie oraz czynniki wpływające na zawartość substancji biologicznie czynnych w grzybach technologie produkcji podłoża do uprawy ważnych gospodarczo gatunków grzybów technologie produkcji towarowej i amatorskiej, techniki przechowywania, uszlachetniania i zasady wprowadzania do obrotu ważnych gospodarczo gatunków grzybów Umiejętności - potrafi przekazać precyzyjne informacje i zalecenia dotyczące omawianych treści analizować informacje z różnych źródeł w celu przygotowania się do rozwiązania zadania problemowego z omawianego zakresu modyfikować wytyczne i zalecenia dotyczące technik uprawy grzybów do specyfiki produkcji w konkretnych warunkach dostosować metody profilaktyki i ochrony grzybów do technologii uprawy, wyposażenia obiektu i zagrożeń Kompetencje społeczne - jest gotów do uznania znaczenia i specyfiki sektora produkcji grzybów dla zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i produkcji żywności wysokiej jakości zrozumienia potrzeby udzielania społeczeństwu informacji o najnowszych osiągnięciach w sektorze produkcji grzybów jadalnych i leczniczych współdziałania i pracy w małej grupie |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny z pytaniami otwartymi i testowymi. Ocena końcowa jest srednią arymetryczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i wykładów. Studenci przygotowują sprawozdanie grupowe z ćwiczeń. Ocena końcowa jest średnią arymetryczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i wykładów. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Sękara | |
Prowadzący grup: | Piotr Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Sękara | |
Prowadzący grup: | Krystian Marzec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.