Rośliny w sztukach kulinarnych świata
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F1.ROS.SI.OOTXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny w sztukach kulinarnych świata |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Rośliny w sztukach kulinarnych świata uzupełniający - fakultatywny Wymagania wstępne: brak Katedra Ogrodnictwa |
Pełny opis: |
"Kuchnia polska: tradycja i nowoczesność. Wzbogacanie kuchni polskiej o nowe produkty i sposoby ich przygotowywania przez różne warstwy społeczne na przestrzeni dziejów. Specyfika wybranych kuchni europejskich: francuskiej, włoskiej, bałkańskiej, skandynawskiej i innych, dzieje sztuki kulinarnej na kontynencie europejskim. Przenikanie kulinarnych tradycji Europy i Azji w kuchni rosyjskiej. Chińska tradycja kulinarna, oparta na koncepcji pięciu przemian. Proste składniki i bogactwo przypraw kuchni indyjskiej i tajskiej. Upodobanie do warzyw, owoców, przypraw i roślin strączkowych w kuchni arabskiej, zróżnicowanie kuchni regionów pustynnych i nadmorskich. Kuchnia amerykańska, oparta na produktach i potrawach plemion indiańskich, kuchni imigrantów europejskich i azjatyckich oraz kuchni afrykańskich niewolników. Bogata w smaki kuchnia Ameryki Łacińskiej, jako efekt zetknięcia się kuchni tubylczej z kulinarnymi tradycjami konkwistadorów. Prostota kuchni plemiennych i bogactwo kuchni z czasów kolonializmu w tradycji kulinarnej i Afryki Nowe, ogólnoświatowe trendy kulinarne, kuchnia fusion, molekularna itp." |
Literatura: |
Teubner C. 2010. Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata, Carta Blanca Sp. z o.o., Warszawa. Węglarski J., Węglarski K. . 2008. Użyteczne rośliny tropików, Wydawnictwo Naukowe Bogucki, Poznań. Nabhan G.P. 2016. Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna. Wydawnictwo UJ Laws B. 2016. Pięćdziesiąt roślin, które zmienily bieg historii. Oficyna Wydawnicza Alma-Press Rogers R. 2011. Kuchnie świata, National Geographic, Warszawa. Diolosa C., Kamus M. 1991. Chiny, kuchnia...., tajemnice medycyny, Wydawnictwo M&M, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie historię rozwoju sztuki kulinarnej i jej specyfikę na poszczególnych kontynentach i wśród różnych narodów zależności pomiędzy czynnikami historycznym, geograficznymi, klimatycznymi a rozwojem sztuki kulinarnej znaczenie produktów ogrodniczych w sztuce kulinarnej Umiejętności - potrafi rozpoznać produkty, potrawy i sposoby gotowania typowe dla kuchni różnych nacji i regionów analizować na poziomie humanistycznym w kontekście wiedzy o historii, dniu dzisiejszym i przyszłości sztuki kulinarnej Kompetencje - jest gotów do docenienia znaczenia sztuki kulinarnej dla podniesienia poziomu życia społeczeństwa analizy znaczenia produktów ogrodniczych dla rozwoju i poziomu sztuki kulinarnej |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny z pytaniami otwartymi (100% udziału w ocenie końcowej). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Grabowska, Agnieszka Sękara | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Agnieszka Sękara | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Gil | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.