Hodowla bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.HODBY.SI.HZOKZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla bydła |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika- Hodowla koni IV sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy bydła oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania różnych kategorii bydła, metody oceny użytkowości mlecznej, mięsnej i rozpłodowej, praca hodowlana w stadzie oraz ocena wartości hodowlanej bydła mlecznego i mięsnego |
Pełny opis: |
Wykłady: Pochodzenie, udomowienie i znaczenie chowu i hodowli bydła oraz tendencje rozwojowe. Typy konstytucyjne i użytkowe bydła. Mleczne rasy bydła. Mięsne rasy bydła. Laktacja u krów i technologie produkcji mleka. Czynniki wpływające na wydajność i skład mleka krów. Odchów jałówek i buhajków hodowlanych. Zdolność opasowa i wartość rzeźna bydła. Czynniki wpływające na zdolność opasową i wartość rzeźną bydła. Wybrane zagadnienia rozrodu bydła. Ocena wartości użytkowej bydła. Praca hodowlana w stadzie bydła. Ocena wartości hodowlanej bydła ras mlecznych i mięsnych w Polsce. Programy hodowlane dla bydła krajowych ras mlecznych i mięsnych. Stan i organizacja hodowli bydła w Polsce. Ćwiczenia: Ogólny i szczegółowy pokrój bydła. Określanie wieku, masy ciała, pomiary zoometryczne, indeksy pokrojowe. Metody oceny pokroju, obliczanie indeksów pokrojowych. Higiena pozyskiwania mleka, sposoby doju. Systemy doju mechanicznego, pokaz doju - ćwiczenia praktyczne w oborze. Wskaźniki użytkowości mlecznej krów - ocena przebiegu laktacji. Wskaźniki reprodukcji bydła - ocena reprodukcji stada. Żywienie cieląt i jałowizny - układanie dawek pokarmowych. Żywienie krów mlecznych - układanie dawek pokarmowych. Żywienie bydła opasowego - układanie dawek pokarmowych. Pomieszczenia dla bydła, systemy utrzymania, wymogi sanitarno-zoohigieniczne Ocena użytkowości mlecznej bydła. Ocena przydatności opasowej i wartości rzeźnej bydła. Wykorzystanie programów komputerowych w zarządzeniu stadem bydła. Warunki wpisu bydła mlecznego i mięsnego do ksiąg bydła zarodowego. |
Literatura: |
1. Litwińczuk Zygmunt, Szulc Tadeusz Hodowla i użytkowanie bydła. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2005. 2. Węglarz Andrzej Hodowla bydła, Wydawnictwo AR Kraków, 2003 3.Guliński Piotr Bydło domowe. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017 Aktualna literatura naukowa i popularno- naukowa |
Efekty uczenia się: |
Student zna metody i efekty pracy hodowlanej, znaczenie chowu i hodowli bydła, zarówno w odniesieniu do mlecznego i mięsnego kierunku użytkowania, podstawowe technologie produkcji bydlęcej, zależności i zasady obowiązujące w procesie zarządzania stadem poszczególnych gatunków zwierząt oraz zasady prowadzenia pracy hodowlanej opartej na dokumentacji, czynniki i zależności wpływające na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w stadzie bydła posiada wiedzę z zakresu neonatologii i odchowu cieląt, wymagania dotyczące budynków inwentarskich, a także infrastruktury użytkowej dla poszczególnych kategorii bydła, ma podstawową wiedzę z zakresu budownictwa inwentarskiego. Potrafi dokonać wyboru odpowiedniej rasy bydła w zależności od kierunku produkcji. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania testowe; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Na ocenę pozytywną z ćwiczeń należy prawidłowo odpowiedzieć na 60% pytań z kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40% . |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.