Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hodowla bydła

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.4s.HODBY.SI.HZOKZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hodowla bydła
Jednostka: Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt
Grupy: Zootechnika- Hodowla koni IV sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy bydła oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania różnych kategorii bydła, metody oceny użytkowości mlecznej, mięsnej i rozpłodowej, praca hodowlana w stadzie oraz ocena wartości hodowlanej bydła mlecznego i mięsnego

Pełny opis:

Wykłady:

Pochodzenie, udomowienie i znaczenie chowu i hodowli bydła oraz tendencje rozwojowe.

Typy konstytucyjne i użytkowe bydła.

Mleczne rasy bydła.

Mięsne rasy bydła.

Laktacja u krów i technologie produkcji mleka.

Czynniki wpływające na wydajność i skład mleka krów.

Odchów jałówek i buhajków hodowlanych.

Zdolność opasowa i wartość rzeźna bydła.

Czynniki wpływające na zdolność opasową i wartość rzeźną bydła.

Wybrane zagadnienia rozrodu bydła.

Ocena wartości użytkowej bydła.

Praca hodowlana w stadzie bydła.

Ocena wartości hodowlanej bydła ras mlecznych i mięsnych w Polsce.

Programy hodowlane dla bydła krajowych ras mlecznych i mięsnych.

Stan i organizacja hodowli bydła w Polsce.

Ćwiczenia:

Ogólny i szczegółowy pokrój bydła.

Określanie wieku, masy ciała, pomiary zoometryczne, indeksy pokrojowe.

Metody oceny pokroju, obliczanie indeksów pokrojowych.

Higiena pozyskiwania mleka, sposoby doju.

Systemy doju mechanicznego, pokaz doju - ćwiczenia praktyczne w oborze.

Wskaźniki użytkowości mlecznej krów - ocena przebiegu laktacji.

Wskaźniki reprodukcji bydła - ocena reprodukcji stada.

Żywienie cieląt i jałowizny - układanie dawek pokarmowych.

Żywienie krów mlecznych - układanie dawek pokarmowych.

Żywienie bydła opasowego - układanie dawek pokarmowych.

Pomieszczenia dla bydła, systemy utrzymania, wymogi sanitarno-zoohigieniczne

Ocena użytkowości mlecznej bydła.

Ocena przydatności opasowej i wartości rzeźnej bydła.

Wykorzystanie programów komputerowych w zarządzeniu stadem bydła.

Warunki wpisu bydła mlecznego i mięsnego do ksiąg bydła zarodowego.

Literatura:

1. Litwińczuk Zygmunt, Szulc Tadeusz Hodowla i użytkowanie bydła. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2005.

2. Węglarz Andrzej Hodowla bydła, Wydawnictwo AR Kraków, 2003

3.Guliński Piotr Bydło domowe. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017

Aktualna literatura naukowa i popularno- naukowa

Efekty uczenia się:

Student zna metody i efekty pracy hodowlanej, znaczenie chowu i hodowli bydła, zarówno w odniesieniu do mlecznego i mięsnego kierunku użytkowania,

podstawowe technologie produkcji bydlęcej, zależności i zasady obowiązujące w procesie zarządzania stadem poszczególnych gatunków zwierząt oraz zasady prowadzenia pracy hodowlanej opartej na dokumentacji,

czynniki i zależności wpływające na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w stadzie bydła posiada wiedzę z zakresu neonatologii i odchowu cieląt, wymagania dotyczące budynków inwentarskich, a także infrastruktury użytkowej dla poszczególnych kategorii bydła, ma podstawową wiedzę z zakresu budownictwa inwentarskiego. Potrafi dokonać wyboru odpowiedniej rasy bydła w zależności od kierunku produkcji.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania testowe; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%.

Na ocenę pozytywną z ćwiczeń należy prawidłowo odpowiedzieć na 60% pytań z kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40% .

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Węglarz
Prowadzący grup: Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Węglarz
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Węglarz
Prowadzący grup: Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Węglarz
Prowadzący grup: Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)