Zootechnika- Hodowla koni IV sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21L | 21/22L | 22/23L | 23/24L | |||||
H.4s.FIZKO.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest wyjaśnienie podstawowych zagadnień związanych z procesami fizjologicznymi u konia, z uwzględnieniem kierunków użytkowania tego gatunku. |
|
||||||
H.4s.HODBY.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy bydła oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania różnych kategorii bydła, metody oceny użytkowości mlecznej, mięsnej i rozpłodowej, praca hodowlana w stadzie oraz ocena wartości hodowlanej bydła mlecznego i mięsnego |
|
||||||
H.4s.MHOWU.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nieodłącznym elementem kulturalnej hodowli zwierząt jest ich ocena, zarówno pod kątem użytkowym jak i hodowlanym. Jej celem jest uzyskanie jak najwięcej informacji o danym ogierze czy klaczy, co pozwala na stosowanie odpowiedniego doboru osobników. Przedmiot ma na celu przedstawienie studentom zasad, reguł i metod dotyczących poszczególnych etapów pracy hodowlanej koni: kontroli i oceny wartości użytkowej, oceny wartości hodowlanej, selekcji i doboru do rozrodu. Student weźmie również udział w przeprowadzanej corocznie ocenie użytkowości własnej na podstawie prób dzielności koni różnych ras i typów. |
|
||||||
H.4s.NEOK.SI.HZOKZ.J |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||
H.4s.RAKON.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z ewolucją i pochodzeniem koniowatych, udomowieniem a także kształtowaniem się różnych typów użytkowych i ras. Omawiane będą również zagadnienia dotyczące charakterystyki współcześnie istniejących ras koni z uwzględnieniem ich pochodzenia geograficznego, typu konstytucyjnego i użytkowego a także wpływu środowiska i pracy hodowlanej człowieka. Studenci nabędą umiejętności rozpoznawania najbardziej typowych ras, odmian i typów koni żyjących lub hodowanych na różnych kontynentach. |
|
||||||
H.4s.ROZZW.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||
H.4s.RYBST.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu Studenci zapoznają się z zagadnieniami wchodzącymi w zakres rybackiej gospodarki stawowej. Oprócz zagadnień ściśle związanych z technologią produkcji karpia i pstrąga, takich jak: typy stawów, systemy chowu, metody podnoszenia wydajności naturalnej stawów karpiowych, żywienie ryb, sztuczny rozród, żywienie ryb, studenci zapoznają się z biologią najważniejszych gatunków należących do ryb karpiowatych i łososiowatych, podstawowymi zagadnieniami z anatomii i fizjologii ryb oraz z charakterystycznymi cechami ich środowiska naturalnego. Ponadto studenci poznają najważniejsze choroby wirusowe, bakteryjne oraz środowiskowe ryb, jak również poznają sposoby zapobiegania tym chorobom. W zakresie ochrony środowiska wodnego omówione zostaną zagadnienia dotyczące eutrofizacji wód, różnych rodzajów zanieczyszczeń wód otwartych i ich konsekwencje dla środowiska. |
|
||||||
H.4s.ZYW.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||