Podstawy hodowli i chowu zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.HOD2.SI.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy hodowli i chowu zwierząt |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt I stopnia IV sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
7.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zadaniem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami chowu i hodowli podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. W ramach przedmiotu omawiane są zasady utrzymania, żywienia, reprodukcji oraz organizacja produkcji takich zwierząt jak bydło, drób, konie, świnie, owce oraz zwierzęta futerkowe. |
Pełny opis: |
Wykłady; Znaczenie gospodarcze hodowli świń, Pochodzenie i udomowienie świń, Rasy świń polskie i zagraniczne, Typy użytkowe świń Metody krzyżowania towarowego świń, . Tucz trzody chlewnej Efektywność rozrodu świń Systematyka, pochodzenie i przegląd koniowatych, Podstawy słownictwa hipologicznego. Typy użytkowe koni i czynniki je warunkujące Populacja koni na świecie i w Polsce, organizacja hodowli koni w Polsce. Rodzime rasy koni oraz rasy wywierające wpływ na ich hodowlę Różnorodność form użytkowania koni, Czynniki wpływające na wzrost, rozwój i wychów źrebiąt Zasady pracy hodowlanej (metody oceny wartości użytkowej i hodowlanej, selekcja, dobór) Problemy ochrony genetycznych zasobów koni. Konie dziko żyjące (zdziczałe). Genetyczne uwarunkowanie niektórych cech Struktura hodowli i kierunki użytkowania owiec i kóz w Polsce oraz uwarunkowania ekonomiczne Praca hodowlana – oceny wartości użytkowej i hodowlanej owiec i kóz Biologiczna charakterystyka wełny owczej. Cechy fizyczne wełny. Wełna jako surowiec dla przemysłu włókienniczego. Intensyfikacji produkcji w stadzie owiec i kóz zgodnie z zasadami rozwoju zrównoważonego Pomieszczenia inwentarskie dla owiec i kóz spełniające wymogi dobrostanu. Prozdrowotne wartości produktów pochodzenia owczego i koziego. Rola owiec i kóz w ochronie krajobrazu Ćwiczenia: Podstawowe pojęcia, nazewnictwo stosowane w hodowli i chowie trzody chlewnej, Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych świń Utrzymanie, pielęgnacja i zasady żywienia loch karmiących i knurów, Pielęgnacja i odchów prosiąt, Specyfika pielęgnacji świń przeznaczonych do rozrodu Pomieszczenia dla trzody chlewnej. Systemy utrzymania, Stosowane typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni, Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania Znakowanie i nazewnictwo trzody chlewnej, Dokumentacja hodowlana, rodzaje dokumentów, Licencja i kwalifikacja, zasady wpisu do ksiąg zwierząt zarodowych Przyżyciowa ocena knurków i loszek hodowlanych, Ocena poubojowa w Stacjach Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej (SKURTCH), Standard pokrojowy, ocena pokroju Struktura stada, ośrodki hodowlane, próby dzielności Zasady żywienia koni, dawki pokarmowe. Budynki dla koni i pomieszczenia pomocnicze Zasady zachowania się przy koniu, elementy psychologii koni, pielęgnacja. Budowa ciała konia, ocena pokroju,punktacja, pomiary, indeksy. Budowa i wady kopyt, podkownictwo Określanie wieku koni, identyfikacja, maści, odmiany, odznaki. Budowa uprzęży, siodła, ogłowi i pojazdów konnych, kiełznanie, zaprzęganie, siodłanie Zootechniczne aspekty rozrodu koni. Dyscypliny sportu jeździeckiego Prezentacja wybranych ras owiec i kóz. Typy konstytucyjne i użytkowe owiec. Praktyczna ocena pokroju i kondycji owiec i kóz Mleczne użytkowanie owiec i kóz. Czynniki warunkujące mleczność kóz, skład mleka i siary, produkty. Ocena użytkowości mięsnej, rodzaje tuczu jagniąt i koźląt i opasu zwierząt dorosłych. Przyżyciowa ocena jagniąt rzeźnych. Ocena tusz metodą EUROP. Ocena parametrów decydujących o jakości tuszy i jakości mięsa. Wybrane elementy rozrodu małych przeżuwaczy. Sezonowość i asezolaność rozrodu. Przygotowanie zwierząt do stanówki. Możliwości sterowania rozrodem owiec i kóz z wykorzystaniem nowoczesnych metod biotechnicznych Użytkowanie wełniste owiec- pokaz strzyży , ocena wełny. Użytkowanie futrzarskie i kożuchowe. Charakterystyka skór owczych. Użytkowanie wełniste i puchowe kóz |
Literatura: |
Aktualną literaturę prowadzący poszczególne gatunki podają na początku cyklu 1. Hodowla i użytkowanie świń, red. B. Grudniewska, Wyd. ART. Olsztyn 1998, 2. 5. Hodowla Owiec - praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. FRSGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998 3. Pruski W. - Hodowla koni, PWRiL, Warszawa 1960 1. Trzoda Chlewna Ogólnopolskie czasopismo specjalistyczne (miesięcznik) 2. Brzeski E. - Użytkowanie koni, Kraków 1991 3.Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków.2006 |
Efekty uczenia się: |
Charakteryzuje rasy świń, ich typy użytkowe oraz ma wiedzę w zakresie podziału stada na grupy technologiczne i wiekowe oraz wymagań, żywienia i opieki nad poszczególnymi grupami. Posiada wiedze odnośnie wymagań i przepisów dotyczących dobrostanu świń a także budynków, systemów utrzymania typów kojców i innego wyposażenia technicznego chlewni zapewniającego optymalizację wskaźników produkcyjnych Zna zasady znakowania i oceny zwierząt hodowlanych oraz programy doskonalenia poszczególnych ras świń w Polsce, w tym prowadzenie dokumentacji hodowlanej i produkcyjnej na poziomie fermy oraz Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych w skali fermy, regionu i kraju. Wyjaśnia pochodzenie koni, opisuje rodzaj Equus i rozróżnia jego gatunki i podgatunki, identyfikuje formy zachowań koni oraz ich ewolucyjne przystosowanie do środowiska Wymienia i charakteryzuje najważniejsze rasy koni hodowane w Polsce i na świecie, definiuje cechy koni wpływające na ich użytkowość, wskazuje kierunki użytkowania koni i opisuje typy użytkowe. Formułuje zasady pracy hodowlanej, opisuje metody oceny koni i wyjaśnia genetyczne uwarunkowania wybranych cech opisuje podstawowe rasy i typy użytkowe owiec i kóz, metody ich chowu i hodowli oraz technologie produkcji zwierzęcej rozumie znaczenie bioróżnorodności , roli owiec w ochronie krajobrazu w celu poprawy jakości życia człowieka definiuje metody efektywnej pracy hodowlanej, zna podstawowe aspekty biotechnologii rozrodu |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin – pisemny. Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z wykładów i ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kirsz, Jarosław Łuszczyński, Edyta Molik, Magdalena Pieszka, Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Bogusława Długosz, Zuzanna Flis, Jarosław Łuszczyński, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Bogusława Długosz, Jarosław Łuszczyński, Maciej Murawski, Jacek Nowicki, Zenon Podstawski, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.