Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.2s.EKO.SM.HZOBZ.R
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie
Jednostka: Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw
Grupy: Bioinżynieria zwierząt II stopnia II sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zdobycie podstawowej wiedzy o prowadzeniu przedsiębiorstw, głównie nabycie umiejętności w zakresie zarządzania organizacją, prowadzenia analizy ekonomiczno-finansowej, planowania działalności przedsiębiorstwa i wykorzystania rachunku kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

- funkcje i zasoby przedsiębiorstwa,

- klasyfikacja przedsiębiorstw i istota działalności gospodarczej,

- zatrudnienie w przedsiębiorstwie, zarządzanie zasobami ludzkimi,

- makro i mikro otoczenie przedsiębiorstwa,

- modele przedsiębiorstw,

- kategorie produkcji, kosztów i zysków w przedsiębiorstwie,

- opłacalność i próg rentowności w zarządzaniu przedsiębiorstwem,

- analiza produkcyjna i ekonomiczna przedsiębiorstwa,

- planowanie działalności przedsiębiorstwa,

- opłata pracy w przedsiębiorstwie.

Literatura:

Literatura:

Utnik-Banaś K. 2016. Efektywność produkcji żywca kurcząt brojlerów w okresie przemian gospodarczych w Polsce, 534, Wyd.UR Kraków.

Ekonomika produkcji rolniczej. 1999. R. Kisiel (red.) Wyd. ART Olsztyn

Żmija J. i in. 2000. Zarządzanie i marketing w agrobiznesie. Wyd.UR Kraków.

Bednarski L. i in. 2018. Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa, Wyd. AE Wrocław,

Ekonomika i kierowanie rozwojem przedsiębiorstwa 2003. (red. J.Żurek). Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.

zbiory zadań z mikroekonomiki.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

-zna metody i narzędzia pozyskiwania danych i wykorzystywania ich do analizy i planowania,

- rozumie zachowania producentów, konsumentów i pracowników w organizacji,

- zna zasady tworzenia i planowania działalności firmy.

Umiejętności:

- potrafi zastosować odpowiednie metody i narzędzia do analizy i planowania zjawisk gospodarczych w mikroskali,

- potrafi sporządzić kalkulacje opłacalności i rentowności przedsiębiorstwa,

ocenia wyniki produkcyjne i ekonomiczne przedsiębiorstwa.

Kompetencje społeczne:

- potrafi dostrzegać zmiany w gospodarce oraz uznaje potrzebę doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności,

- ma przekonanie o sensie, wartości i potrzebie podejmowania działań gospodarczych.

Metody i kryteria oceniania:

wykłady- egzamin pisemny

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Utnik-Banaś
Prowadzący grup: Katarzyna Utnik-Banaś
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Utnik-Banaś
Prowadzący grup: Katarzyna Utnik-Banaś
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Utnik-Banaś
Prowadzący grup: Katarzyna Utnik-Banaś
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Utnik-Banaś
Prowadzący grup: Katarzyna Utnik-Banaś
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)