Ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.EKO.SM.HZOBZ.R | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie | ||
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw | ||
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia II sem. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Zdobycie podstawowej wiedzy o prowadzeniu przedsiębiorstw a głównie nabycie umiejętności w zakresie Zarządzania organizacją, prowadzenia analizy ekonomiczno-finansowej, planowania działalności przedsiębiorstwa i wykorzystania kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem. |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: - funkcje i zasoby przedsiębiorstwa, - klasyfikacja przedsiębiorstw i istota działalności gospodarczej, - zatrudnienie w przedsiębiorstwie, zarządzanie zasobami ludzkimi, - makro i mikro otoczenie przedsiębiorstwa, - modele przedsiębiorstw, - kategorie produkcji, kosztów i zysków w przedsiębiorstwie, - opłacalność i próg rentowności w zarządzaniu przedsiębiorstwem, - analiza ekonomiczna – produkcyjna przedsiębiorstwa, - planowanie działalności przedsiębiorstwa, - opłata pracy w przedsiębiorstwie. |
||
Literatura: |
Wykaz literatury podstawowej; • Żmija J. i inni; Zarządzanie i marketing w agrobiznesie. Wyd. Kraków, 2000 r.,s.311. • Bednarski L. i inni; „Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa", Wyd. AE Wrocław, • Koźmiński A.K.; „Zarządzanie, teoria i praktyka", W-wa, PWN, 1998, • Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Praca zbiorowa pod redakcją J.Lichtarskiego, Wyd. AE we Wrocławiu, 1997. Wykaz literatury uzupełniającej: • Praca zbiorowa pod red. J.Żurka: Ekonomika i kierowanie rozwojem przedsiębiorstwa. Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 2003. |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza: -zna metody i narzędzia pozyskiwania danych i wykorzystywania ich do analizy i planowania, - rozumie zachowania producentów, konsumentów i pracowników w organizacji, - zna zasady tworzenia i planowania działalności firmy. Umiejętności: - potrafi zastosować odpowiednie metody i narzędzia do analizy i planowania zjawisk gospodarczych w mikroskali, - potrafi sporządzić kalkulacje opłacalności i rentowności przedsiębiorstwa, ocenia wyniki produkcyjne i ekonomiczne przedsiębiorstwa. Kompetencje społeczne: - potrafi dostrzegać zmiany w gospodarce oraz uznaje potrzebę doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, - ma przekonanie o sensie, wartości i potrzebie podejmowania działań gospodarczych. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
ćwiczenia - kolokwium zaliczeniowe wykłady- egzamin pisemny |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.