Ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.EKO.SM.HZOBZ.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia II sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Zdobycie podstawowej wiedzy o prowadzeniu przedsiębiorstw, głównie nabycie umiejętności w zakresie zarządzania organizacją, prowadzenia analizy ekonomiczno-finansowej, planowania działalności przedsiębiorstwa i wykorzystania rachunku kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: - funkcje i zasoby przedsiębiorstwa, - klasyfikacja przedsiębiorstw i istota działalności gospodarczej, - zatrudnienie w przedsiębiorstwie, zarządzanie zasobami ludzkimi, - makro i mikro otoczenie przedsiębiorstwa, - modele przedsiębiorstw, - kategorie produkcji, kosztów i zysków w przedsiębiorstwie, - opłacalność i próg rentowności w zarządzaniu przedsiębiorstwem, - analiza produkcyjna i ekonomiczna przedsiębiorstwa, - planowanie działalności przedsiębiorstwa, - opłata pracy w przedsiębiorstwie. |
Literatura: |
Literatura: Utnik-Banaś K. 2016. Efektywność produkcji żywca kurcząt brojlerów w okresie przemian gospodarczych w Polsce, 534, Wyd.UR Kraków. Ekonomika produkcji rolniczej. 1999. R. Kisiel (red.) Wyd. ART Olsztyn Żmija J. i in. 2000. Zarządzanie i marketing w agrobiznesie. Wyd.UR Kraków. Bednarski L. i in. 2018. Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa, Wyd. AE Wrocław, Ekonomika i kierowanie rozwojem przedsiębiorstwa 2003. (red. J.Żurek). Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk. zbiory zadań z mikroekonomiki. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: -zna metody i narzędzia pozyskiwania danych i wykorzystywania ich do analizy i planowania, - rozumie zachowania producentów, konsumentów i pracowników w organizacji, - zna zasady tworzenia i planowania działalności firmy. Umiejętności: - potrafi zastosować odpowiednie metody i narzędzia do analizy i planowania zjawisk gospodarczych w mikroskali, - potrafi sporządzić kalkulacje opłacalności i rentowności przedsiębiorstwa, ocenia wyniki produkcyjne i ekonomiczne przedsiębiorstwa. Kompetencje społeczne: - potrafi dostrzegać zmiany w gospodarce oraz uznaje potrzebę doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, - ma przekonanie o sensie, wartości i potrzebie podejmowania działań gospodarczych. |
Metody i kryteria oceniania: |
wykłady- egzamin pisemny |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.