Kultury zwierzęce in vitro
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.F7.KZW.SI.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kultury zwierzęce in vitro |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Biotechnologia, 7 sem. stacjonarne, przedmioty do wyboru |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów ze specyfiką prowadzenia badań na różnych modelach hodowli in vitro. Studenci poznają metody izolacji i prowadzenia hodowli komórek, eksplantów tkanek i całych organów jak również techniki analizowania podstawowych procesów komórkowych i możliwości zastosowania modeli hodowli in vitro w badaniach. Omówiony będzie wpływ czynników mechanicznych i chemicznych na fizjologię komórek in vitro. Przedstawione zostaną różne aspekty hodowli w systemach trójwymiarowych, techniki stosowane w klasycznej inżynierii tkankowej oraz metody biodrukowania i metoda hodowli w systemach organ-on-chip. Po zakończeniu cyklu wykładów i ćwiczeń student powinien sam umieć zaplanować doświadczenia na hodowlach komórek. Ponadto przedmiot pozwoli studentom na opanowanie technik hodowli różnych komórek i tkanek oraz metod prowadzenia podstawowych analiz na materiale pozyskanym z doświadczeń in vitro. |
Pełny opis: |
Wykłady- 15 godz. – (7x 90 min) Tematy wykładów: 1. Metoda hodowli komórek in vitro – (historia, rodzaje hodowli) 2. Metody badania procesów komórkowych w hodowlach komórkowych 3. Hodowle komórek, tkanek i narządów w systemie 3D 4. Inżynieria tkankowa 5. Techniki biodrukowania tkanek i narządów 6. Koncepcja i techniki hodowli organs-on-chip 7. Praktyczne zastosowania metod hodowli in vitro Ćwiczenia - 15 godz. Tematy ćwiczeń: 1. Metody hodowli komórek pęcherzyka jajnikowego 2. Izolacja i hodowle komórek układu immunologicznego 3. Izolacja i hodowla komórek nerwowych 4. Klasyczne hodowle eksplantów oraz metoda hodowli na granicy faz 5. Metody oznaczanie cytotoksyczności w hodowlach in vitro 6. Metody badania procesu apoptozy komórek 7. Wykorzystanie barwników fluorescencji w analizie hodowli komórkowych |
Literatura: |
Literatura: 1. Davis J.M. Basic cell culture. Oxford University Press. 2001. 2. Freshney R.I. Culture of animal cells. A manual of basic technique. 4th Edition. Wiley-Liss. 2001. 3. Fundamental techniques in cell culture. A laboratory handbook. SIGMA. 2002. 4. Stokłosowa S. Hodowla komórek i tkanek. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2004 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Ma podstawową wiedzę dotyczącą hodowli in vitro komórek zwierzęcych, wykorzystywanych podłoży i zastosowania technik in vitro w biotechnologii. Zna podstawowe techniki pracy eksperymentalnej i laboratoryjnej w warunkach in vitro i metody wykorzystania materiału biologicznego w biotechnologii. Posiada wiedzę na temat metod inżynierii tkankowej Ma wiedzę z zakresu wykorzystania modeli hodowli komórek in vitro do badań toksykologicznych i endokrynologicznych. Umiejętności: Potrafi zaprojektować pracownię i pracować w pracowni In vitro. Potrafi podejmować działania z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik do prowadzenia podstawowych hodowli pierwotnych komórek zwierzęcych. Potrafi zastosować typową technikę i jej optymalizację do analizy procesów komórkowych w hodowlach in vitro. Planuje i wykonuje proste zadania badawcze i projektowe indywidualnie oraz w zespole, w tym prowadzi hodowle komórek. Dokonuje pomiarów parametrów procesów proliferacji, nekrozy i apoptozy, zna metodę barwienia hodowli komórkowych i wykonywania preparatów mikroskopowych. Potrafi korzystać z podstawowego sprzętu i aparatury stosowanej w laboratorium kultur in vitro do oceny żywotności i proliferacji komórek. Kompetencje społeczne: Potrafi pracować i współpracować w zespole, ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie planowane i realizowane zadania. Potrafi formułować obiektywne opinie na temat podstawowych zagadnień biotechnologicznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na ocenę na podstawie odpowiedzi na 5 pytań opisowych/otwartych. Czas trwania: 1 godzina zegarowa Punktacja zaliczenia części dotyczącej wykładów: Za każdą odpowiedź prawidłową – 2 punkty Max ilość punktów: 10 Ocena dostateczna od 50% Zakres ocen wg ilości uzyskanych punktów: 5-6 ocena dostateczna 6,5- ocena + dostateczna 7-8- ocena dobra 8,5- ocena + dobra 9-10 ocena bardzo dobra Ocena końcowa z przedmiotu będzie średnią wyliczoną z ocen z ćwiczeń i z wykładów. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Wójtowicz | |
Prowadzący grup: | Weronika Biernat, Anna Wójtowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Wójtowicz | |
Prowadzący grup: | Weronika Biernat, Karolina Fryc, Anna Wójtowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.