Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia H.MIBIO.SI.HZOPX.R
Ćwiczenia laboratoryjne (CWL) Semestr zimowy 2015/2016

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

1. Singelton P.: Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa,2000

2. Postgate J.: Człowiek i drobnoustroje. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1994

3. Mǘller G.- Podstawy mikrobiologii żywności

4. Trojanowska K., Giebel H., Gołębiowska B. - Mikrobiologia żywności

5. Zaleski S.J. - Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego

6. Kisielewska E., Kordowska-Wiater M. - Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności.

7. Normy Polskie, poradniki sanitarne, przepisy, dyrektywy UE, ustawy i rozporządzenia.

Efekty uczenia się:

Umiejętności -Student interpretuje i samodzielnie wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii w celu praktycznego jej wykorzystania w życiu codziennym. Ocenia zagrożenia i objaśnia korzyści płynące z zastosowanie mikrobiologicznych procesów w różnych obszarach działalności gospodarczej człowieka. Student rozróżnia poszczególne grupy fizjologiczne drobnoustrojów, praktycznie wykorzystuje metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym, samodzielnie posługuje się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym, interpretuje wyniki analiz i doświadczeń.

Kompetencje - Student samodzielnie ocenia i interpretuje zdobycze wiedzy z zakresu mikrobiologii, jej duży wkład w rozwój nowoczesnych dyscyplin naukowych jak: biologia molekularna, genetyka, czy biotechnologia. Student organizuje pracę w małym laboratorium, celem wykonania określonego doświadczenia z zakresu mikrobiologii, wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii i potrafi ją połączyć z innymi dyscyplinami naukowymi, takimi jak: biologia molekularna, genetyka czy biotechnologia.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena formująca:

Sprawdzian umiejętności: wykonania czynności laboratoryjnych. Zaliczeniue raportu z wykonanych ćwiczeń.

Ocena końcowa:

Sprawdzian wiadomości z zakresu ćwiczeń.

Zakres tematów:

Bezpieczeństwo i higiena pracy na ćwiczeniach z mikrobiologii. Podstawowa aparatura i metody stosowane w badaniach mikrobiologicznych

Metody izolacji drobnoustrojów, techniki hodowli i sposoby prowadzenia czystych kultur drobnoustrojów

Wykonanie preparatów bakteriologicznych – utrwalonych i barwionych. Technika posługiwania się mikroskopem imersyjnym

Morfologia bakterii

Barwienie bakterii metodą Grama

Morfologia, znaczenie i sposoby izolacji promieniowców

Morfologia grzybów

Grzyby toksynotwórcze

Mikrobiologiczna analiza wody

Bakterie fermentacji mlekowej

Szkodniki fermentacji mlekowej

Ocena stanu sanitarno-higienicznego produktów spożywczych

Bakterie chorobotwórcze

Podstawy diagnostyki mikrobiologicznej

Metody dydaktyczne:

Wprowadzenie treści związanych z tematem ćwiczenia w postaci multimedialnej. Prezentacja sposobu wykonania ćwiczenia i posługiwania się przyborami i sprzętem laboratoryjnym.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 11:15 - 12:45, sala 237 Mikrob
Krzysztof Frączek, Katarzyna Wolny-Koładka 15/ szczegóły
2 każda środa, 11:15 - 12:45, sala 237 Mikrob
Krzysztof Frączek, Katarzyna Wolny-Koładka 17/ szczegóły
3 każda środa, 7:45 - 9:15, sala 237 Mikrob
Katarzyna Wolny-Koładka 16/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek Jubileuszowy
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)