Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa O.7s.EOP.SI.OOTXY
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2020/2021

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

Ekonomika i organizacja rolnictwa - Fereniec J. Wyd. Key Text Warszawa 1999

Strategia rozwoju polskiego ogrodnictwa do 2010 roku - Pr. zb. pod red. E. Makosza Wyd. Agrosan s.c Sandomierz 1997

Podstawy ekonomiki rynku i marketingu w gospodarce żywnościowej - Żmija J., Strzelczak L. Wyd. AR w Krakowie Kraków 1996

Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych - Siekierski J. Wyd. Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna Tarnów 2002

Rachunek kosztów a zarządzanie w przedsiębiorstwach ogrodniczych - Wawrzyniak J. Wyd. PRODRUK Poznań 1999

Efekty uczenia się:

Wiedza

Definiuje pojęcie agrobiznesu ze szczególnym uwzględnieniem zielarstwa w jego otoczeniu

Zna czynniki produkcji

Charakteryzuje procesy produkcyjne w przemyśle zielarskim

Opisuje koszty produkcji

Wyjaśnia rachunek efektywności wykorzystania zasobów

Rozróżnia możliwości finansowania gospodarstw ze szczególnym uwzględnieniem profilu zielarskiego

Umiejętności

Identyfikuje podmioty gospodarcze działające w agrobiznesie, zwłaszcza w branży zielarskiej

Analizuje czynniki produkcji i uwarunkowania ich działania

Porównuje organizację systemów produkcji

Rozróżnia i analizuje koszty produkcji w poszczególnych gałęziach przemysłu rolniczego, w tym zielarskiego

Analizuje wskaźniki ekonomicznej efektywności produkcji

Oblicza podatki występujące w ogrodnictwie

Przygotowuje dokumentację dotyczącą dofinansowania ze środków UE

Kompetencje społeczne

Integruje przedsiębiorcze działania wykorzystując potrzeby rynku oraz całokształt czynników wpływających na efektywność ekonomiczną

Metody i kryteria oceniania:

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

101 sprawdzian wiedzy

Zakres tematów:

Skala produkcji ogrodniczej ( zielarskiej) w Polsce i na świecie

Otoczenie przedsiębiorstwa zielarskiego

Struktura organizacyjna i funkcjonalna podmiotów gospodarczych

Analiza czynników produkcji

Koszty produkcji, próg rentowności, wybór technologii produkcji zielarskiej

Wybrane zagadnienia z finansów (podatki, kredyty, dopłaty)

Wyznaczanie nadwyżki bezpośredniej

Wyznaczanie podatków w produkcji ogrodniczej (zielarskiej)

Badanie zdolności kredytowej producenta

Obliczanie amortyzacji środków trwałych

Podstawy rachunkowości (środki trwałe, obrotowe, bilans zmiany na kontach bilansowych)

Rachunek kosztów

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy wtorek, 15:45 - 18:00, (sala nieznana)
Beata Pater 18/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)