Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.7s.EOP.SI.OOTXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa
Jednostka: Katedra Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Podstawowa wiedza z zakresu ekonomiki, funkcjonowania podmiotów gospodarczych na tle ekonomicznych, prawnych i społecznych uwarunkowań.

Pełny opis:

Skala produkcji ogrodniczej ( zielarskiej) w Polsce i na świecie

Otoczenie przedsiębiorstwa zielarskiego

Struktura organizacyjna i funkcjonalna podmiotów gospodarczych

Analiza czynników produkcji

Koszty produkcji, próg rentowności, wybór technologii produkcji zielarskiej

Wybrane zagadnienia z finansów (podatki, kredyty, dopłaty)

Wyznaczanie nadwyżki bezpośredniej

Wyznaczanie podatków w produkcji ogrodniczej (zielarskiej)

Badanie zdolności kredytowej producenta

Obliczanie amortyzacji środków trwałych

Podstawy rachunkowości (środki trwałe, obrotowe, bilans zmiany na kontach bilansowych)

Rachunek kosztów

Literatura:

Ekonomika i organizacja rolnictwa - Fereniec J. Wyd. Key Text Warszawa 1999

Strategia rozwoju polskiego ogrodnictwa do 2010 roku - Pr. zb. pod red. E. Makosza Wyd. Agrosan s.c Sandomierz 1997

Podstawy ekonomiki rynku i marketingu w gospodarce żywnościowej - Żmija J., Strzelczak L. Wyd. AR w Krakowie Kraków 1996

Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych - Siekierski J. Wyd. Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna Tarnów 2002

Rachunek kosztów a zarządzanie w przedsiębiorstwach ogrodniczych - Wawrzyniak J. Wyd. PRODRUK Poznań 1999

Agrobiznes makroekonomika - Woś A Wyd. Key Text Warszawa 1996

Efekty uczenia się:

Wiedza

Definiuje pojęcie agrobiznesu ze szczególnym uwzględnieniem zielarstwa w jego otoczeniu

Zna czynniki produkcji

Charakteryzuje procesy produkcyjne w przemyśle zielarskim

Opisuje koszty produkcji

Wyjaśnia rachunek efektywności wykorzystania zasobów

Rozróżnia możliwości finansowania gospodarstw ze szczególnym uwzględnieniem profilu zielarskiego

Umiejętności

Identyfikuje podmioty gospodarcze działające w agrobiznesie, zwłaszcza w branży zielarskiej

Analizuje czynniki produkcji i uwarunkowania ich działania

Porównuje organizację systemów produkcji

Rozróżnia i analizuje koszty produkcji w poszczególnych gałęziach przemysłu rolniczego, w tym zielarskiego

Analizuje wskaźniki ekonomicznej efektywności produkcji

Oblicza podatki występujące w ogrodnictwie

Przygotowuje dokumentację dotyczącą dofinansowania ze środków UE

Kompetencje społeczne

Integruje przedsiębiorcze działania wykorzystując potrzeby rynku oraz całokształt czynników wpływających na efektywność ekonomiczną

Metody i kryteria oceniania:

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

101 sprawdzian wiedzy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: Beata Pater
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Podstawowa wiedza z zakresu ekonomiki, funkcjonowania podmiotów gospodarczych na tle ekonomicznych, prawnych i społecznych uwarunkowań.

Pełny opis:

Skala produkcji ogrodniczej ( zielarskiej) w Polsce i na świecie

Otoczenie przedsiębiorstwa zielarskiego

Struktura organizacyjna i funkcjonalna podmiotów gospodarczych

Analiza czynników produkcji

Koszty produkcji, próg rentowności, wybór technologii produkcji zielarskiej

Wybrane zagadnienia z finansów (podatki, kredyty, dopłaty)

Wyznaczanie nadwyżki bezpośredniej

Wyznaczanie podatków w produkcji ogrodniczej (zielarskiej)

Badanie zdolności kredytowej producenta

Obliczanie amortyzacji środków trwałych

Podstawy rachunkowości (środki trwałe, obrotowe, bilans zmiany na kontach bilansowych)

Rachunek kosztów

Literatura:

Ekonomika i organizacja rolnictwa - Fereniec J. Wyd. Key Text Warszawa 1999

Strategia rozwoju polskiego ogrodnictwa do 2010 roku - Pr. zb. pod red. E. Makosza Wyd. Agrosan s.c Sandomierz 1997

Podstawy ekonomiki rynku i marketingu w gospodarce żywnościowej - Żmija J., Strzelczak L. Wyd. AR w Krakowie Kraków 1996

Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych - Siekierski J. Wyd. Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna Tarnów 2002

Rachunek kosztów a zarządzanie w przedsiębiorstwach ogrodniczych - Wawrzyniak J. Wyd. PRODRUK Poznań 1999

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: Beata Pater
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)