Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.7s.EOP.SI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Podstawowa wiedza z zakresu ekonomiki, funkcjonowania podmiotów gospodarczych na tle ekonomicznych, prawnych i społecznych uwarunkowań. |
Pełny opis: |
Skala produkcji ogrodniczej ( zielarskiej) w Polsce i na świecie Otoczenie przedsiębiorstwa zielarskiego Struktura organizacyjna i funkcjonalna podmiotów gospodarczych Analiza czynników produkcji Koszty produkcji, próg rentowności, wybór technologii produkcji zielarskiej Wybrane zagadnienia z finansów (podatki, kredyty, dopłaty) Wyznaczanie nadwyżki bezpośredniej Wyznaczanie podatków w produkcji ogrodniczej (zielarskiej) Badanie zdolności kredytowej producenta Obliczanie amortyzacji środków trwałych Podstawy rachunkowości (środki trwałe, obrotowe, bilans zmiany na kontach bilansowych) Rachunek kosztów |
Literatura: |
Ekonomika i organizacja rolnictwa - Fereniec J. Wyd. Key Text Warszawa 1999 Strategia rozwoju polskiego ogrodnictwa do 2010 roku - Pr. zb. pod red. E. Makosza Wyd. Agrosan s.c Sandomierz 1997 Podstawy ekonomiki rynku i marketingu w gospodarce żywnościowej - Żmija J., Strzelczak L. Wyd. AR w Krakowie Kraków 1996 Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych - Siekierski J. Wyd. Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna Tarnów 2002 Rachunek kosztów a zarządzanie w przedsiębiorstwach ogrodniczych - Wawrzyniak J. Wyd. PRODRUK Poznań 1999 Agrobiznes makroekonomika - Woś A Wyd. Key Text Warszawa 1996 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Definiuje pojęcie agrobiznesu ze szczególnym uwzględnieniem zielarstwa w jego otoczeniu Zna czynniki produkcji Charakteryzuje procesy produkcyjne w przemyśle zielarskim Opisuje koszty produkcji Wyjaśnia rachunek efektywności wykorzystania zasobów Rozróżnia możliwości finansowania gospodarstw ze szczególnym uwzględnieniem profilu zielarskiego Umiejętności Identyfikuje podmioty gospodarcze działające w agrobiznesie, zwłaszcza w branży zielarskiej Analizuje czynniki produkcji i uwarunkowania ich działania Porównuje organizację systemów produkcji Rozróżnia i analizuje koszty produkcji w poszczególnych gałęziach przemysłu rolniczego, w tym zielarskiego Analizuje wskaźniki ekonomicznej efektywności produkcji Oblicza podatki występujące w ogrodnictwie Przygotowuje dokumentację dotyczącą dofinansowania ze środków UE Kompetencje społeczne Integruje przedsiębiorcze działania wykorzystując potrzeby rynku oraz całokształt czynników wpływających na efektywność ekonomiczną |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 101 sprawdzian wiedzy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT CWP
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Pater | |
Prowadzący grup: | Beata Pater | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Podstawowa wiedza z zakresu ekonomiki, funkcjonowania podmiotów gospodarczych na tle ekonomicznych, prawnych i społecznych uwarunkowań. |
|
Pełny opis: |
Skala produkcji ogrodniczej ( zielarskiej) w Polsce i na świecie Otoczenie przedsiębiorstwa zielarskiego Struktura organizacyjna i funkcjonalna podmiotów gospodarczych Analiza czynników produkcji Koszty produkcji, próg rentowności, wybór technologii produkcji zielarskiej Wybrane zagadnienia z finansów (podatki, kredyty, dopłaty) Wyznaczanie nadwyżki bezpośredniej Wyznaczanie podatków w produkcji ogrodniczej (zielarskiej) Badanie zdolności kredytowej producenta Obliczanie amortyzacji środków trwałych Podstawy rachunkowości (środki trwałe, obrotowe, bilans zmiany na kontach bilansowych) Rachunek kosztów |
|
Literatura: |
Ekonomika i organizacja rolnictwa - Fereniec J. Wyd. Key Text Warszawa 1999 Strategia rozwoju polskiego ogrodnictwa do 2010 roku - Pr. zb. pod red. E. Makosza Wyd. Agrosan s.c Sandomierz 1997 Podstawy ekonomiki rynku i marketingu w gospodarce żywnościowej - Żmija J., Strzelczak L. Wyd. AR w Krakowie Kraków 1996 Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych - Siekierski J. Wyd. Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna Tarnów 2002 Rachunek kosztów a zarządzanie w przedsiębiorstwach ogrodniczych - Wawrzyniak J. Wyd. PRODRUK Poznań 1999 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CWP
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Pater | |
Prowadzący grup: | Beata Pater | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.