Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty w rejestracji 2 semestr II stopień Ogrodnictwo O.2s.SM.OOGXY16/17Z

Lista uwzględnia również te przedmioty, które są chwilowo wyłączone z rejestracji (ale były lub będą uwzględnione w innych jej turach).
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Pokaż tylko przedmioty z wybranej grupy: Boldem są napisane grupy przedmiotów zawierające przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.
Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Opcje
O.F2.ENO.SM.OOGXY
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z technologią produkcji wina (winifikacja). Omówione zostaną metody analizy sensorycznej oraz regiony produkcji wina w europie i na świecie. Celem kursu jest także poznanie składu chemicznego wina oraz metody analizy chemicznej. Studenci zostaną zapoznani z kulturowymi aspektami wina w kulturze w różnych okresach historycznych oraz przepisami regulującymi produkcję i dystrybucję wina.

Strona przedmiotu
O.F2.MIB.SM.OOGXY
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Taksonomia, budowa, charakterystyka, wymagania i przejawy życia mikobiota (grzybów i organizmów grzybopodobnych).

Charakterystyka bakterii i zasady ich identyfikacji na podstawie cech biochemicznych, fizjologicznych i morfologicznych. Diagnozowanie mikobiota i bakterii ważnych w patologii roślin.

Strona przedmiotu
O.F2.NDR.SM.OOGXY
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem modułu jest omówienie oraz poznanie w praktyce zagadnień z zakresu współczesnej florystyki, ze szczególnym uwzględnieniem dużych form florystycznych, aranżacji inspirowanych naturą i sztuką Land Artu oraz roślinami w wystroju wnętrz i florystycznej obsłudze uroczystości.

Strona przedmiotu
O.F2.OWA.SM.OOGXY
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Omówienie najważniejszych gatunków owadów wykorzystywanych przez człowieka. Przedstawienie roli owadów w ochronie roślin, w zapylaniu kwiatów. Owady jako źródło pokarmu (dla człowieka i zwierząt) oraz innych pożytecznych substancji (miody, barwniki). Wykorzystanie owadów w medycynie, dekompozycji materii zwierzęcej (datowanie czasu śmierci – entomologia sądowa). Owady jako bioindykatory stanu środowiska. Hodowla owadów tropikalnych. Ochrona owadów w Polsce.

Strona przedmiotu
O.F2.ROA.SM.OOGXY
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wykorzystanie roślin ozdobnych w projektowaniu wnętrz budynków prywatnych oraz użyteczności publicznej

Strona przedmiotu
O.F2.SUO.SM.OOGXY
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedstawienie wiedzy dotyczącej badania jakości owoców jako surowca oraz umiejętności stosowania odpowiednich metod oceny.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 6.8.0.0-4 (2022-09-15)