Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty w rejestracji Zootechnika- elektywy 7 semestr 2020-2021 HZOHY.SI7.20-21

Lista uwzględnia również te przedmioty, które są chwilowo wyłączone z rejestracji (ale były lub będą uwzględnione w innych jej turach).
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Pokaż tylko przedmioty z wybranej grupy: Boldem są napisane grupy przedmiotów zawierające przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.
Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z
H.ZHB.BYDL9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zakres przedmiotu obejmuje aktualne zagadnienia dotyczące chowu i hodowli bydła mięsnego. Studenci zostaną zapoznani z organizacją i technologiami stosowanymi

w produkcji żywca wołowego, systemami utrzymania i żywienia oraz standardami związanymi z ich dobrostanem. Omówione zostaną czynniki wpływające na efektywność produkcyjną i ekonomiczną hodowli bydła mięsnego oraz jakość wołowiny i metody jej modyfikacji.

Strona przedmiotu
H.ZPS.D9.SI.HZOHY.R
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
H.KBZ.INSO9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
H.ZHT.INSO9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest nabycie przez studentów umiejętności unasieniania loch

Strona przedmiotu
H.IRB.INT9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Na skutek zamierzonych lub nierozmyślnych działań ludzi na przestrzeni wieków doszło do wielu różnych translokacji i introdukcji roślin i zwierząt w środowisku, które nie pozostały bez wpływu na faunę i florę. Podczas tego kursu studenci poznają niektóre przykłady takich działań człowieka w środowisku wodnym wraz z konsekwencjami dla środowiska. Studenci wezmą udział w licznych dyskusjach na temat celowości translokacji i introdukcji zwierząt związanych ze środowiskiem wodnym.

Strona przedmiotu
H.IRB.MAN9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest opanowanie wiedzy dotyczącej genetycznych metod wpływających na wartość hodowlaną ryb jak również na determinację płci i funkcjonowanie układu rozrodczego na różnych etapach rozwoju osobniczego.

Na wykładach poruszone zostaną zagadnienia dotyczące tych aspektów genetyki ryb, które mają związek z funkcjonowaniem układu rozrodczego i procesami dojrzewania płciowego i rozrodu ryb. Ćwiczenia dotyczyć będą praktycznych sposobów wpływania determinację płci, dojrzewanie płciowe i rozród (m.in. techniki wykorzystywane w odwracaniu płci, tworzeniu populacji jednopłciowych, sterylizacji tymczasowej i permanentnej).

Strona przedmiotu
H.ZWR.MIKR9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Treści kształcenia: Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najnowszymi osiągnięciami w zakresie mikromanipulacji na gametach i zarodkach ssaków. Na wykładach omawiany jest rozwój badań nad pozaustrojową produkcją zarodków ssaków, cele i metody zapłodnienia in vitro, uzyskiwania zwierząt klonalnych i transgenicznych a także sztuczna partenogeneza, komórki macierzyste i możliwości ich wykorzystania

Strona przedmiotu
H.ZHB.WYSO9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 6 godzin
  • Wykład - 24 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu omówione będą: oddziaływanie czynników genetycznych i środowiskowych na fizykochemiczną, cytologiczną i mikrobiologiczną jakość surowca oraz jego przydatność technologiczną, ocena jakości mleka oraz produktów mlecznych i ich wartości odżywczych oraz biofunkcjonalnych, systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego mleka i jego przetworów a także nowe technologie produkcji w przemyśle mleczarskim.

Strona przedmiotu
H.ZZS.PSZC9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Biologia pszczoły miodnej oraz dziko występujących pszczół, gospodarka pasieczna.

Strona przedmiotu
H.ZHB.STAN9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
H.ZHB.ZAPE9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zakres przedmiotu obejmuje zasady wprowadzania do zakładów przetwórstwa surowców zwierzęcych systemów zarządzania jakością, znaczenie stosowania przez producentów systemów zapewniających prawidłową jakość surowców zwierzęcych w czasie ich przetwórstwa. Przedstawione zostaną systemy pomocne w realizacji programu gwarantowania dobrej jakości produktów zwierzęcych (GMP, QS, normy z serii ISO, TQM i HCCP), dokumentacja systemu zarządzania jakością, metody wprowadzania systemu zarządzania jakością, certyfikacja oraz audit.

Strona przedmiotu
H.ZAZ.FUTE9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
H.ZWR.ZABU9.SI.HZOHY
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie studentom podstawowych zagadnień związanych z zaburzeniami płodności zwierząt, które prowadzą do występowania nieregularnych cyklów rujowych, problemów z zapłodnieniem, utrzymaniem i donoszeniem ciąży. Omawiane będą także zachowania płciowe samic i samców odbiegające od normy.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)