Przedmioty w rejestracji Zootechnika- elektywy 5 semestr 2020-2021 HZOHY.SI5.20-21
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
20/21Z | |||||
H.KBZ.GATU9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom zagadnień dotyczących ekorozwoju. Utrzymanie wypasu wspólnotowego w Europie jest ważnym elementem ochrony krajobrazu, gdyż zapobiega negatywnym zmianą florystycznym i pozwala na zachowanie wielu cennych gatunków roślin. Hodowla owiec na terenach o niekorzystnych warunkach gospodarowania, które dotyczą zwłaszcza rejonów górskich postrzegana jest jako działalność proekologiczna chroniąca użytkowana przestrzeń przed degradacją. Dlatego też wypas zwierząt nie powinien być postrzegany jako sztywny proces produkcyjny lecz element kształtowania krajobrazu z zachowaniem wszelkich form ochrony środowiska rolniczego i przyrodniczego. Wypas zwierząt i związana z tym gospodarka pasterska są niewątpliwie ważnym elementem ekonomicznym jak również umożliwiają pogodzenie problemów społeczno-gospodarczych z zachowaniem odpowiedniej bioróżnorodności charakterystycznej dla danego regionu Polski i Europy. |
|
|||
H.IRB.OCZ9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie Studentów z rodzajami ścieków i metodami ich oczyszczania ze szczególnym uwzględnieniem biologicznych metod oczyszczania ścieków. Przedstawione zostaną podstawy procesów tlenowych i beztlenowych. Omówione zostanie również oczyszczanie ścieków w stawach, w gruncie oraz w oczyszczalniach hydrofitowych. Studenci poznają metody usuwania związków azotu i fosforu oraz bezpośrednio zapoznają się z technologicznymi procesami oczyszczania ścieków w oczyszczalni „Kujawy”/”Płaszów”. |
|
|||
H.KBZ.BIOT9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom najnowszych osiągnięć biotechnologii rozrodu dotyczących sterowania i kontrolowania procesami rozrodu na przykładzie owiec i kóz. Zadaniem przedmiotu jest ponadto zapoznanie studentów z najnowszymi wynikami badań, jakie prowadzone są w Polskich i zagranicznych ośrodkach naukowych z zakresu interakcji endokrynnych hormonów wykazujących rytmy okołosezonowe. W ramach przedmiotu przekazana zostanie wiedza dotycząca metod stymulacji i synchronizacji rui, zapłodnienia in vitro, transferu zarodków, hodowli in vitro komórek szyszynki, komórek jajnika oraz gruczołu mlekowego, klonowania somatycznego i udziału tych metod w praktyce wspomaganego rozrodu. |
|
|||
H.IRB.DEG9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.IRB.EUT9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Niniejszy kurs ma na celu charakteryzację procesów prowadzących do nadmiernego użyźnienia środowiska wodnego, skutkujących masowym pojawianiem się organizmów fitoplanktonowych. |
|
|||
H.IRB.POK9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie informacji dotyczących rodzajów pokarmu naturalnego ryb, sposobów jego pozyskiwania przez ryby, zmienności jego składu i ilości a także charakteryzacji i metod hodowli organizmów, które mogą być wykorzystywane jako pokarm. |
|
|||
H.KBZ.SEZO9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest omówienie najnowszych doniesień naukowych dotyczących regulacji procesów rozrodczych i laktacji owiec, w których bierze udział światło i genetycznie uwarunkowany zegar biologiczny. Wykłady zapoznają studentów z molekularnymi podstawami regulacji syntezy i uwalniania melatoniny, przebiegiem bodźca świetlnego oraz neurohormonalnej regulacji laktacji. Zwrócona zostanie uwaga na rolę melatoniny i interakcji tego hormonu z innymi neuropeptydami zaangażowanymi w regulacji procesów rozrodczych na poziomie centralnego układu nerwowego. Ponadto poruszone zostaną tematy związane z wykorzystaniem światła w manipulacji cyklu rujowego owiec. |
|
|||
H.KBZ.TRAD9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie charakterystyki produktów zwierzęcych typowych dla różnych regionów Polski i Europy Środkowej (wyroby mleczarskie, mięsne oraz produkty zwierzęce ?nie spożywcze?). Przedstawione zostanie ich pochodzenie, tradycje wytwarzania, zwyczaje związane z kulturą regionalną. |
|
|||
H.ZHT.DZIK9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem elektywu jest przybliżenie biologii dziko żyjących gatunków świń, różnorodności form i cech przystosowawczych poszczególnych gatunków do środowiska bytowania. Charakterystyka siedlisk jak również cechy adaptacyjne poszczególnych gatunków i możliwości ich wykorzystania oraz znaczenie gospodarcze i kulturowe. |
|
|||
H.ZHT.DETE9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cel przedmiotu: Zapoznanie z czynnikami wpływającymi na efektywność tuczu świń. Zdobycie wiedzy z zakresu przyczyn występowania mięsa wadliwego oraz wskaźników stosowanych w ocenie jakości surowca. Przedstawienie: pojęć stosowanych w przemyśle mięsnym, różnych sposobów klasyfikacji żywca i tusz wieprzowych oraz współczesnych i tradycyjnych metod utrwalania i przechowywania wyrobów wieprzowych jak również przepisów na przygotowanie potraw. |
|
|||
H.ZHT.ETOL9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zwrócenie uwagi na podstawowe problemy związane z genetycznymi, fizjologicznymi i środowiskowymi uwarunkowaniami zachowania zwierząt utrzymywanych w zróżnicowanych warunkach chowu. Omówione zostaną typowe formy naturalnego zachowania w kolejnych fazach wzrostu i rozwoju zwierząt jak również w różnych okresach fizjologicznych (okres okołorujowy, ciąża, okres okołoporodowy, laktacja). Procesy uczenia się zwierząt i wykorzystanie tych zdolności w realizacji procesu hodowlanego. Relacje człowiek zwierzę na wolności i w warunkach produkcyjnych. Zróżnicowanie zachowania osobników różnej płci jak też zachowanie zwierząt różnych gatunków w podobnych sytuacjach. Podkreślony będzie praktyczny aspekt wykorzystania typowych form zachowania dla optymalizacji procesów produkcyjnych. |
|
|||
H.GDZ.GENR9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Tematyka przedmiotu obejmuje zagadnienia dziedziczenia cech jakościowych u ryb, mechanizmy współdziałania genów nieallelicznych, mechanizmy determinacji płci i ich kontrolę; dziedziczenie grup krwi. W dziale genetyki populacji omawiane są: efektywna wielkość populacji, struktura genetyczna, depresja inbredowa, parametry genetyczne cech użytkowych u ryb (masa ciała i wiek przy tarle, ilość i wielkość ikry, przeżywalność narybku, odporność na choroby, masa ciała i tempo wzrostu, jakość mięsa i wykorzystanie paszy). Prezentowane są metody hodowli ryb karpiowatych i łososiowatych (systemy kojarzeń, metody selekcji – rodzinowa, między rodzinami, na jedną i wiele cech równocześnie), a także cele hodowlane u ryb oraz metody szacowania wartości hodowlanej i postępu genetycznego. Zmiana genomu i zestawu chromosomów (tri- i tertaploidyzacja, gynogeneza i androgeneza). Ryby transgeniczne (metody uzyskiwania). |
|
|||
H.ZHT.MET9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem elektywu jest zdobycie przez studentów wiedzy dotyczącej definicji dobrostanu, aspektów etycznych, prawnych i ekonomicznych. Uzyskanie umiejętności określania poziomu dobrostanu różnych grup technologicznych świń na podstawie wielu kryteriów oceny, Zdobycie umiejętności określania wpływu interakcji człowiek – zwierzę na poziom dobrostanu, rozpoznawania przyczyn jego niskiego poziomu oraz znalezienia możliwości poprawy. |
|
|||
H.ZHT.NIEK9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nietypowe kierunki i sposoby użytkowania świń, chów trzody chlewnej prowadzony zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego |
|
|||
H.ZHT.TRZO9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom prawidłowej organizacji fermy trzody chlewnej z wykorzystaniem dostępnych metod i urządzeń wpływających na efektywność i funkcjonalność procesu produkcji. |
|
|||