Przedmioty w rejestracji Zootechnika- elektywy 5 semestr 2019-2020 HZOHY.SI5.19-20
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|
H.ZHT.TRZO9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom prawidłowej organizacji fermy trzody chlewnej z wykorzystaniem dostępnych metod i urządzeń wpływających na efektywność i funkcjonalność procesu produkcji. |
|
||
H.ZHT.NIEK9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nietypowe kierunki i sposoby użytkowania świń, chów trzody chlewnej prowadzony zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego |
|
||
H.ZHT.MET9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem elektywu jest zdobycie przez studentów wiedzy dotyczącej definicji dobrostanu, aspektów etycznych, prawnych i ekonomicznych. Uzyskanie umiejętności określania poziomu dobrostanu różnych grup technologicznych świń na podstawie wielu kryteriów oceny, Zdobycie umiejętności określania wpływu interakcji człowiek – zwierzę na poziom dobrostanu, rozpoznawania przyczyn jego niskiego poziomu oraz znalezienia możliwości poprawy. |
|
||
H.ZHT.ETOL9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zwrócenie uwagi na podstawowe problemy związane z genetycznymi, fizjologicznymi i środowiskowymi uwarunkowaniami zachowania zwierząt utrzymywanych w zróżnicowanych warunkach chowu. Omówione zostaną typowe formy naturalnego zachowania w kolejnych fazach wzrostu i rozwoju zwierząt jak również w różnych okresach fizjologicznych (okres okołorujowy, ciąża, okres okołoporodowy, laktacja). Procesy uczenia się zwierząt i wykorzystanie tych zdolności w realizacji procesu hodowlanego. Relacje człowiek zwierzę na wolności i w warunkach produkcyjnych. Zróżnicowanie zachowania osobników różnej płci jak też zachowanie zwierząt różnych gatunków w podobnych sytuacjach. Podkreślony będzie praktyczny aspekt wykorzystania typowych form zachowania dla optymalizacji procesów produkcyjnych. |
|
||
H.ZHT.DZIK9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem elektywu jest przybliżenie biologii dziko żyjących gatunków świń, różnorodności form i cech przystosowawczych poszczególnych gatunków do środowiska bytowania. Charakterystyka siedlisk jak również cechy adaptacyjne poszczególnych gatunków i możliwości ich wykorzystania oraz znaczenie gospodarcze i kulturowe. |
|
||
H.ZHT.DETE9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cel przedmiotu: Zapoznanie z czynnikami wpływającymi na efektywność tuczu świń. Zdobycie wiedzy z zakresu przyczyn występowania mięsa wadliwego oraz wskaźników stosowanych w ocenie jakości surowca. Przedstawienie: pojęć stosowanych w przemyśle mięsnym, różnych sposobów klasyfikacji żywca i tusz wieprzowych oraz współczesnych i tradycyjnych metod utrwalania i przechowywania wyrobów wieprzowych jak również przepisów na przygotowanie potraw. |
|
||
H.KBZ.TRAD9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie charakterystyki produktów zwierzęcych typowych dla różnych regionów Polski i Europy Środkowej (wyroby mleczarskie, mięsne oraz produkty zwierzęce ?nie spożywcze?). Przedstawione zostanie ich pochodzenie, tradycje wytwarzania, zwyczaje związane z kulturą regionalną. |
|
||
H.KBZ.BIOT9.SI.HZOHY |
Zajęcia przedmiotu
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom najnowszych osiągnięć biotechnologii rozrodu dotyczących sterowania i kontrolowania procesami rozrodu na przykładzie owiec i kóz. Zadaniem przedmiotu jest ponadto zapoznanie studentów z najnowszymi wynikami badań, jakie prowadzone są w Polskich i zagranicznych ośrodkach naukowych z zakresu interakcji endokrynnych hormonów wykazujących rytmy okołosezonowe. W ramach przedmiotu przekazana zostanie wiedza dotycząca metod stymulacji i synchronizacji rui, zapłodnienia in vitro, transferu zarodków, hodowli in vitro komórek szyszynki, komórek jajnika oraz gruczołu mlekowego, klonowania somatycznego i udziału tych metod w praktyce wspomaganego rozrodu. |
|
||