Przedmioty w rejestracji Bioinżynieria zwierząt- elektywy 7 semestr 2021-2022 HBOBZ.SI7.21-22
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
21/22Z | |||||
H.IRB.WOD9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Głównym celem kształcenia z przedmiotu "Bezkręgowce wodne i metody ich hodowli" jest opanowanie znajomości organizmów bezkręgowych występujących w wodach śródlądowych, ze szczególnym uwzględnieniem umiejętności identyfikacji organizmów najczęściej występujących w wodach śródlądowych Polski oraz sposobów ich hodowli. |
|
||
H.IRB.AKWA9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Akwakultura to chów i hodowla organizmów wodnych, uznawana jest za najważniejszy światowy sektor wytwórczy. W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z aktualnym stanem i trendami rozwojowymi akwakultury w Polsce na tle akwakultury światowej. Studenci zapoznają się z biotechnologią chowu karpia i pstrąga tęczowego w różnych systemach chowu (stawy, sadze, systemy recyrkulacyjne), metodami rozrodu ryb, manipulacji hormonalnych i genomowych, krioprezerwacji, pneumatycznego tarła, hodowli łososi w wodach geotermalnych, hodowli łososi transgenicznych, hodowli glonów, mięczaków jadalnych (ostrygi, omułki, przegrzebki), perłopławów a także krewetek morskich i słodkowodnych. Omówione zostaną próby opracowania biotechnologii podchowu i hodowli homarów oraz innych nowych gatunków organizmów wodnych wprowadzanych do akwakultury. |
|
||
H.IRB.RYB9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kurs Biologia ryb przygotowany dla studentów Bioinżynierii zwierząt szczegółowo zapoznaje z zagadnieniami związanymi z życiem ryb. Tematyka wykładów i ćwiczeń charakteryzuje środowisko życia ryb i ich biologię, wzajemne stosunki ekologiczne panujące wśród różnych gatunków ichtiofauny, ze szczególnym zwróceniem uwagi na różnice związane z przystosowaniami ryb do zajmowania różnych siedlisk. Ogólnie porusza tematy rozrodu ryb, odżywiania, wzrostu i migracji. |
|
||
H.KZD.BIOT9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biotechnologicznymi metodami produkcji pasz i dodatków paszowych (enzymów paszowych, probiotyków, prebiotyków, kwasów organicznych, aminokwasów itp.) oraz możliwością ich wykorzystania w żywieniu poszczególnych zwierząt gospodarskich. Omawiane są ponadto metody uzyskiwania genetycznie modyfikowanych organizmów oraz kierunki modyfikacji genetycznych. |
|
||
H.ZHB.FER9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
H.IRB.HOD9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu "Chów i hodowla ryb" Studenci zapoznają się z nowoczesnymi metodami stosowanymi w produkcji karpia i pstrąga tęczowego - dwóch najważniejszych, z gospodarczego punktu widzenia gatunków polskiej akwakultury. Członkostwo Polski w Unii Europejskiej przyniosło szansę modernizacji i rozwoju poszczególnych gospodarstw karpiowych i pstrągowych jak i całej branży. Gospodarka rybacka mająca na ziemiach Polski niemal tysiącletnią tradycję jest przykładem zrównoważonej formy akwakultury. W obliczu nowych wyzwań jakie stają przed producentami ryb (deficyt wody, , wirusowe choroby ryb powodująca ogromne straty w produkcji), zapoznanie Studentów z nowoczesnymi metodami gospodarowania, z poszanowaniem dla środowiska, jest istotą przedmiotu. |
|
||
H.KBZ.INOW9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Treść przedmiotu umożliwia nabycie praktycznych umiejętności do szyjkowej inseminacji owiec i kóz oraz umiejętności organizacji i kierowania rozrodem w gospodarstwach owczarskich i koziarskich. Opanowanie materiału i nabyte umiejętności w trakcie zajęć przygotowują do egzaminu państwowego na uprawnienia do wykonywania zawodu inseminatora owiec i kóz potwierdzonego certyfikatem. |
|
||
H.ZHT.INSE9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest nabycie przez studentów umiejętności unasieniania loch |
|
||
H.RAZ.WTI9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
H.KZD.ZANI9.SI.HZOBY |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Charakterystyka zanieczyszczeń biologicznych i chemicznych występujących w surowcach paszowych i paszach oraz ich wpływ na organizmy zwierząt gospodarskich. |
|
||