Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia Żywności, 2 sem, SM (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Technologia Żywności, 2 sem, SM
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022
22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023
23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z 21/22Z 22/23Z 23/24Z
T.2s.TSP3.SM.TTZRZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZPZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZOZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZNZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZMZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZKZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest omówienie technologii stosowanych w produkcji przetworów z owoców i warzyw, z uwzględnieniem szczegółowych wymagań surowcowych i charakterystyki linii technologicznych

Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZJZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą czynników decydujących o jakości serów, przemian zachodzących w serach w trakcie wyrobu i dojrzewania, z technologią produkcji serów dojrzewających, twarogowych, topionych i kazeiny oraz możliwościami wykorzystania serwatki.

Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZGZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot przedstawia wiadomości na temat wybranych nowoczesnych metod stosowanych w badaniach i przetwórstwie żywności, z uwzględnieniem ich podstaw fizykochemicznych oraz mechanicznych. Studenci zapoznają się z zasadami doboru, projektowania poszczególnych metod, rozwiązaniami aparaturowymi stosowanymi w praktyce przetwórczej oraz wybranymi metodami badawczymi służącymi pozyskiwaniu danych fizykochemicznych niezbędnych w projektowaniu i realizacji tych procesów.

Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZFZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZEZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem kursu jest zapoznanie studentów z klasycznymi , nowoczesnymi, instrumentalnymi metodami analizy właściwości enzymów, w tym zwłaszcza ich aktywności katalitycznej. Omówione jest także wykorzystanie enzymów do analizy składników żywności, np. przy pomocy biosensorów.

Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZDZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących najnowszych trendów w analizie i ocenie jakości żywności.

Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZCZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z zagadnieniami dotyczącymi wybranych aspektów technologicznych, a także związanych z higieną produkcji potraw, w poszerzonym zakresie.

Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZBZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.SM.TTZAZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Ocena żywienia ma na celu zapoznanie studentów z metodologią badań spożycia żywności oraz różnymi ocenami sposobu żywienia, jak również stanem odżywienia i chorobami powstającymi na tle niedoborów lub nadmiarów żywieniowych.

Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZRZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZPZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Seminarium specjalizacyjne umożliwia studentom gromadzenie i zapoznanie się z polsko- i obcojęzyczną literaturą przedmiotu. Student wyszukuje artykuły naukowych z baz danych oraz źródeł drukowanych oraz przygotowuje na podstawie literatury zagranicznej prezentacji (ustnych i pisemnych) na temat związane z tematyką swojej pracy magisterskiej. Nabywa przez to wiedzę o najnowszych trendach w zakresie badań mięsa i jego przetwórstwa.

Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZOZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z metodologią przygotowywania i pisania pracy magisterskiej, przygotowanie koncepcji i planu pracy.

Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZNZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZMZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZKZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZJZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu studenci nabywają umiejętności poszukiwania materiałów źródłowych i ich wykorzystywania jako źródła wiedzy o aktualnej problematyce badań naukowych z nauk o żywności i przetwórstwa mleka. W oparciu o nabytą wiedzę opracowują prezentację na wybrany temat oraz uczą się jej prawidłowego zaprezentowania oraz dyskusji na forum grupy na nurtujące naukę problemy.

Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZGZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZFZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZEZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach seminarium Student poznaje aktualne kierunki i problemy badawcze z zakresu biotechnologii żywności oraz uczy się jak przygotowywać i prezentować opracowanie naukowe

Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZDZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZCZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZBZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.SM.TTZAZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.POWL.SM.TTZXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.NUTR.SM.TTZXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Tematyka przedmiotu dotyczy interakcji genów z pożywieniem.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)