Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia Żywności, 3 sem, NM (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Technologia Żywności, 3 sem, NM
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022
22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024
23/24L - Semestr letni 2023/2024
24/25Z - Semestr zimowy 2024/2025
24/25L - Semestr letni 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z 20/21L 21/22Z 22/23Z 22/23L 23/24Z 23/24L 24/25Z 24/25L
C.F.SKE.N
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Wykład - 6 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Wykład - 6 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Wykład - 6 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Wykład - 6 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Wykład - 6 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Wykład - 6 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Wykład - 6 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

WIEDZA - zna i rozumie:

historię, kulturę, produkty, kuchnię polską i europejską;

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

- pogłębiania swojej wiedzy z zakresu historii powszechnej i historii kultury, ze szczególnym uwzględnieniem historii regionu;

- przygotowywania projektów mających na celu rejestrację produktów tradycyjnych.

Strona przedmiotu
T.F3.ES21.NM.TTZAZ.T brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych związków biologicznie czynnych (tj., alkaloidów, związków zapachowych oraz substancji o właściwościach antyoksydacyjnych),

występujących w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem korzyści i zagrożeń związanych z ich występowaniem w żywności pochodzenia roślinnego.

Strona przedmiotu
T.F3.ES22.NM.TTZAZ.T brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych związków biologicznie czynnych, występujących w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ich właściwości prozdrowotnych i leczniczych, jak również zasygnalizowanie ewentualnych zagrożeń dla konsumentów, wynikających z obecności tego typu substancji w żywności.

Strona przedmiotu
T.F3.ES21.NM.TTZCZ.T brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami zagospodarowania mleka, jego składników oraz produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego w innych gałęziach przemysłu niż przetwórstwo spożywcze.

Strona przedmiotu
T.F3.ES22.NM.TTZFZ.T brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES24.NM.TTZHZ.T brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES33.NM.TTZAZ.T brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem wykładów jest przekazanie informacji na temat urządzeń spektroskopowych i optycznych, oraz sposobów oceny barwy.

Celem ćwiczeń jest nabycie przez studentów umiejętności związanych z przygotowaniem metodyki analitycznej próbek żywnościowych, konfiguracją urządzeń pomiarowych potrzebnych do analizy żywności.

Strona przedmiotu
T.F3.ES32.NM.TTZAZ.T brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat spektroskopowych i optycznych właściwości żywności oraz metod instrumentalnych wykorzystywanych do ich badania.

Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności badania żywności przy użyciu aparatury i sprzętu laboratoryjnego.

Strona przedmiotu
T.F3.ES33.NM.TTZCZ.T brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką fałszowania żywności w różnych branżach przemysłu spożywczego.

Strona przedmiotu
T.F3.ES32.NM.TTZFZ.T brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)