Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 4 sem, NI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 4 sem, NI
wybierz inną grupę

Plany zajęć grupy przedmiotów

Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24L - Semestr letni 2023/2024
24/25L - Semestr letni 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21L 21/22L 22/23L 23/24L 24/25L
T.4s.AOJZ.NI.TTZTZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Analiza i ocena jakości żywności zajmuje się w ogólnym ujęciu badaniem ilościowym składników oraz określeniem poziomu jakości środków spożywczych. CEL PRZEDMIOTU: zapoznanie z zasadami metod oznaczania składu chemicznego oraz z oceną ważniejszych cech sensorycznych, chemicznych, fizycznych i fizyko - chemicznych surowców, półproduktów i wyrobów gotowych przemysłu spożywczego.Obejmuje metody:

- chemiczne: stosowane do oznaczania poszczególnych składników chemicznych żywności, decydujących np. o jej wartości odżywczej, czy też informujących o stopniu bezpieczeństwa dla zdrowia.

- fizyczne: pozwalające na precyzyjne i stosunkowo szybkie oznaczenie np. refraktometria, wiskozymetria;

- fizyko-chemiczne: wykorzystujące teoretyczne podstawy metod analitycznych opartych na chemii fizycznej, np. polarymetria;

- analizy sensorycznej: wykorzystywane w przemysłowej kontroli jakości produkcji, do rozróżniania jakości towarów pochodzących z różnych partii i ustalania standardów jakości.

Strona przedmiotu
T.4s.GEWS.NI.TTZTZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.4s.HIPR.NI.TTZTZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W toku realizacji zajęć omawiane są warunki sanitarno-higieniczne produkcji jakie wymagane są dla uzyskania wysokiej jakości zdrowotnej żywności ze szczególnym uwzględnieniem jej bezpieczeństwa dla konsumenta. Treści nauczania obejmują wymagania prawne dotyczące higieny produkcji, elementy dobrej praktyki higienicznej oraz systemów kontroli zewnętrznej oraz wewnętrznej w produkcji żywności.

Strona przedmiotu
T.4s.MIZY.NI.TTZTZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.4s.OTZY.NI.TTZTZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.4s.PRAK.NI.TTZTZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Praktyka - godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)