Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, NI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, NI
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022
22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023
23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024
24/25Z - Semestr zimowy 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z 21/22Z 22/23Z 23/24Z 24/25Z
T.1s.BHP.NI.TXXXX.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 4 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Wykład - 4 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Wykład - 4 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 4 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Wykład - 4 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.1s.CHEM.NI.TGCXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 10 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia audytoryjne - 10 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F1.HUM2.NI.TGCXZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F1.HUM1.NI.TGCXZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Ten kurs bada historię produkcji, gotowania i spożywania jedzenia przez ludzi – od najwcześniejszych społeczeństw łowiecko-zbierackich po współczesność. Kurs ten analizuje, w jaki sposób cywilizacje i ich zwyczaje żywieniowe zostały kształtowane przez geografię, rodzimą florę i faunę oraz innowacje technologiczne. Zapewnianie ludziom jedzenia zawsze było głównym zmartwieniem naszego gatunku, i bardziej niż jakikolwiek inny czynnik, poszukiwanie, uprawa i handel produktami spożywczymi był głównym impulsem w historii ludzkości. Zakres tego kursu jest globalny, obejmuje cywilizacje Azji, Ameryki, Afryki i Europy oraz sposób, w jaki kultury na każdym z tych kontynentów udomowiały unikalne produkty, które dosłownie umożliwiły tym cywilizacjom rozwijanie się i kwitnąć.

Strona przedmiotu
T.1s.GOEO.NI.TGCXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.1s.GRIN.NI.TGCXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia projektowe - 15 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia projektowe - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad tworzenia dokumentacji technicznej budowli, instalacji oraz urządzeń i procesów technologicznych z uwzględnieniem obowiązujących norm. Student poznaje podstawowe metody rzutowania, zasady wykonywania prostych konstrukcji geometrycznych i zapisu konstrukcji różnych branż przemysłu spożywczego.

Strona przedmiotu
T.1s.OIZG.NI.TGCXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia audytoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.1s.SEPD.NI.TGCXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Savoir vivre, etykieta, dobre maniery, protokół dyplomatyczny, kurtuazja - wyrażenia wszystkim doskonale znane, ale czy stosowane?

Zasady savoir-vivre obowiązują niemal w każdym aspekcie naszego życia. Ich znajomość jest szczególnie ważna także w miejscu pracy. Savoir vivre jest tak samo przydatny, jak wiedza, inteligencja, a może nawet i

doświadczenie. Po ukończeniu zajęć z przedmiotu "Savoir-vivre i elementy protokołu dyplomatycznego" Student będzie posiadał wiedzę w zakresie różnych elementów savoir-vivre, takich jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code, a także zakres stosowania protokołu dyplomatycznego. Ponadto Student będzie potrafił zastosować zasady dobrego wychowania w życiu codziennym, zawodowym oraz podczas przyjęć okolicznościowych a także postępować zgodnie z zasadami protokołu dyplomatycznego.

Strona przedmiotu
T.1s.TEIN.NI.TGCXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia projektowe - 30 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia projektowe - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad korzystania z zaawansowanych edytorów tekstu oraz arkuszy kalkulacyjnych.

Student poznaje zasady tworzenia rozbudowanych dokumentów tekstowych np. praca naukowa, dokumentacja, sprawozdanie.

Student poznaje metodykę wykonywania obliczeń z użyciem arkusza kalkulacyjnego wraz z prezentacją wyników w postaci graficznej.

Strona przedmiotu
T.1s.TPRZ.NI.TGCXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami oceny towaroznawczej produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego wykorzystywanych w gastronomii i cateringu dietetycznym.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)