Zarządzanie, 4 sem, stacj. licencjat obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21L | 21/22L | 22/23L | 23/24L | |||||
R.4s.ERL.SL.RZAXZ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kierunek studiów Zarządzanie / ECTS: 4 / semestr: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i Poziom SL Status: specjalizacyjny / obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z makro i mikro ekonomicznymi uwarunkowaniami funkcjonowania rolnictwa i agrobiznesu.Studenci zapoznają się z funkcjonowaniem prawami i prawidłowościami funkcjonowania rolnictwa i agrobiznesu w tym teorią czynników produkcji i intensyfikacji rolnictwa, systemem podatkowym, interwencjonizmem państwowym, funkcjonowaniem rynków rolnych oraz uczą się obliczać kategorie produkcji i dochodu oraz wielkość ekonomiczną gospodarstw. Poznają także podstawy ekonomii instytucjonalnej rolnictwa i agrobiznesu. |
|
||
R.4s.GEE.SL.RZAXZ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kierunek studiów: ZARZĄDZANIE / ECTS: 3 / semestr: 1 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL Status: obowiązkowy Systemy gospodarcze świata. Globalizacja. Źródła informacji o gospodarce poszczególnych regionów i krajów świata. Międzynarodowe stosunki gospodarcze. Cele i zasady działania instytucji międzynarodowych mających zasadniczy wpływ na gospodarkę. Ewolucja gospodarcza poszczególnych regionów świata. Rola rynku i handlu międzynarodowego w integracji i regionalizacji gospodarki światowej. Regiony ekonomiczno-geograficzne świata. Cele przedmiotu: geografia ekonomiczna jest nauką syntetyzującą wiedzę wielu dyscyplin naukowych, często od siebie odległych. Wykłady zawierają podstawowy zakres zagadnień dotyczących sytuacji gospodarczej i powiązań gospodarczych różnych regionów świata. |
|
||
R.4s.IKS.SL.RZAXZ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW: ZARZĄDZANIE / semestr: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL Status: kierunkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami przygotowywania właściwych komunikatów w organizacji (przedsiębiorstwie) z punktu widzenia menedżera. Celem jest także analiza procesu informacyjnego na przykładzie zarządzania organizacją oraz poznanie sposobów jego wdrażania w praktyce. Program nauczania obejmuje treści merytoryczne przedmiotu, w tym w szczególności: a) w zakresie komunikacji społecznej - istota procesu komunikowania - pojęcia, cele, sposoby, typy, formy, budowanie komunikatów informacyjnych i perswazyjnych, zasady przygotowywania prezentacji, prowadzenia debat i dyskusji; b) w zakresie informacji - istota, rodzaje i źródła pozyskiwania informacji, gromadzenie, selekcjonowanie informacji (zewnętrznej i wewnętrznej), projektowanie potrzeb, pozyskania i wykorzystania informacji w firmie. |
|
||
R.4s.PRZ.SL.RZAXZ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kierunek studiów: ZARZĄDZANIE /ECTS: 4/ semestr: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL Status: seminaria+praktyki Praktyka zawodowa jest realizowana w wybranych przez studenta jednostkach (państwowych i prywatnych instytucjach, zakładach, gospodarstwach rolnych) zajmujących się zagadnieniami zgodnymi z programem studiów. Celem praktyki jest pogłębienie i kształtowanie umiejętności zawodowych z wykorzystaniem wiedzy zdobytej w trakcie studiów. Student powinien aktywnie uczestniczyć w działalności jednostki, w której realizuje praktykę. Powinien rozwijać umiejętności pracy grupowej oraz organizowania stanowisk pracy zgodnie z zasadami prawnymi i etycznymi. Uczestnictwo w ważnych działaniach realizowanych w miejscu praktyki powinno zagwarantować studentowi istotne powiększenie szans na rynku pracy. |
|
||
R.4s.TPR.SL.RZAXZ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW : ZARZĄDZANIE / ECTS: / semestr: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL status: specjalnościowy/obowiązkowy Wymagania wstępne: botanika, podstawy chemii rolnej i gleboznawstwa Cel przedmiotu: Zapoznanie studentów z technologią uprawy roślin rolniczych, wpływem poszczególnych elementów agrotechniki na plonowanie i jakość plonu oraz efektywność agronomiczną, ekonomiczną i energochłonność procesu produkcji głównych gatunków roślin towarowych. Przedstawienie drogi od hodowcy do odmiany (rejestracja odmian), porejestrowe doświadczalnictwo i jego wykorzystanie. Warunki produkcji nasiennej i zasady kontroli z uwzględnieniem systemu OECD i kontroli materiału siewnego zgodnie z przepisami IS. |
|
||
R.4s.TPZ.SL.RZAXZ.H |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Omówione zostaną podstawowe typy użytkowe poszczególnych gatunków zwierząt, rasy oraz kierunki ich użytkowania. Studenci zostaną zapoznani z organizacją chowu i hodowli zwierząt, podstawowymi technologiami stosowanymi w produkcji zwierzęcej, systemami utrzymania i żywienia zwierząt oraz standardami związanymi z ich dobrostanem. |
|
||