Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Rolnictwo, 5 sem, niestacj. inż. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)

Jednostka: Wydział Rolniczo-Ekonomiczny Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Rolnictwo, 5 sem, niestacj. inż. obowiązkowe
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022
21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024
23/24L - Semestr letni 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z 20/21L 21/22Z 21/22L 22/23Z 22/23L 23/24Z 23/24L
R.5s.FBA.NI.RROAX brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS 4 /SEMESTR: 4

Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI

status: przedmiot fakultatywny

Celem przedmiotu jest przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu finansów i bankowości.

Treść przedmiotu skoncentrowana jest na charakterystyce systemu finansowego w gospodarce rynkowej, jego funkcjach i elementach. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na rynki finansowe, ich uczestników oraz podstawowe instrumenty finansowe. Przedstawione zostaną również zasady zorganizowania i funkcjonowania polskiego systemu bankowego (działalność banku centralnego, działalność operacyjna banków komercyjnych).

Strona przedmiotu
R.F4.FBA.NI.RROXZ brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia audytoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia audytoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS 2 /SEMESTR: 5

Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI

status: przedmiot podstawowy

Celem przedmiotu jest przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu finansów i bankowości.

Treść przedmiotu skoncentrowana jest na charakterystyce systemu finansowego w gospodarce rynkowej, jego funkcjach i elementach. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na rynki finansowe, ich uczestników oraz podstawowe instrumenty finansowe. Przedstawione zostaną również zasady zorganizowania i funkcjonowania polskiego systemu bankowego (działalność banku centralnego, działalność operacyjna banków komercyjnych).

Strona przedmiotu
R.5s.ORO.NI.RROAX brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS: 6/ semestr: 5

Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI

status: kierunkowy/obowiązkowy

Wymagania wstępne: brak

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z jednostkami chorobowymi, ich sprawcami (wirusy, bakterie, grzyby), szkodnikami roślin oraz ich zwalczaniem.

Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z rozpoznawaniem chorób na podstawie objawów i oznak etiologicznych, rozpoznawaniem gatunków szkodników na podstawie cech morfologicznych i powodowanych uszkodzeń roślin, czynnikami sprzyjającymi występowaniu agrofagów, odpornością roślin, metodami zwalczania.

Strona przedmiotu
R.5s.ORO.NI.RROAZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS: 6/ semestr: 5

Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI

status: kierunkowy/obowiązkowy

Wymagania wstępne: brak

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z jednostkami chorobowymi, ich sprawcami (wirusy, bakterie, grzyby), szkodnikami roślin oraz ich zwalczaniem.

Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z rozpoznawaniem chorób na podstawie objawów i oznak etiologicznych, rozpoznawaniem gatunków szkodników na podstawie cech morfologicznych i powodowanych uszkodzeń roślin, czynnikami sprzyjającymi występowaniu agrofagów, odpornością roślin, metodami zwalczania.

Strona przedmiotu
R.5s.PRZ.NI.RROAX.H brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu fizjologii i żywienia oraz hodowli zwierząt gospodarskich. Wskazuje możliwości adaptacji fizjologicznej ustroju do zmiennych warunków środowiska, a poprzez poznanie prawidłowych wartości fizjologicznych wskaźników umożliwia ocenę zdrowia i wzrostu zwierząt, a także pomaga zapobiegać chorobom zwierząt. Zapoznanie studentów ze znaczeniem racjonalnego żywienia zwierząt oraz z wpływem poszczególnych składników pokarmowych na efekty produkcyjne różnych gatunków i kierunków produkcji zwierząt. Zajęcia obejmują także charakterystykę podstawowych grupy pasz, z uwzględnieniem możliwości ich konserwacji i stosowania w praktycznym żywieniu zwierząt. Uczy umiejętności: układania dawek pokarmowych i sporządzania bilansu pasz w gospodarstwie.

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się ze znaczeniem gospodarczym i użytkowaniem poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (bydła mlecznego i mięsnego, owiec, trzody chl

Strona przedmiotu
R.5s.PRZ.NI.RROAZ.H brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu fizjologii i żywienia oraz hodowli zwierząt gospodarskich. Wskazuje możliwości adaptacji fizjologicznej ustroju do zmiennych warunków środowiska, a poprzez poznanie prawidłowych wartości fizjologicznych wskaźników umożliwia ocenę zdrowia i wzrostu zwierząt, a także pomaga zapobiegać chorobom zwierząt. Zapoznanie studentów ze znaczeniem racjonalnego żywienia zwierząt oraz z wpływem poszczególnych składników pokarmowych na efekty produkcyjne różnych gatunków i kierunków produkcji zwierząt. Zajęcia obejmują także charakterystykę podstawowych grupy pasz, z uwzględnieniem możliwości ich konserwacji i stosowania w praktycznym żywieniu zwierząt. Uczy umiejętności: układania dawek pokarmowych i sporządzania bilansu pasz w gospodarstwie.

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się ze znaczeniem gospodarczym i użytkowaniem poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (bydła mlecznego i mięsnego, owiec, trzody chl

Strona przedmiotu
R.5s.RAR.NI.RROAX brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie wiedzy z zakresu sposobu gromadzenia danych o stanie majątkowym, procesach gospodarczych i wynikach ekonomicznych producentów rolnych. Słuchacz zostanie również zapoznany z zasadami ewidencji podatku VAT w rolnictwie. Student pozna podstawowe pojęcia stosowane w rachunkowości oraz w systemie zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych w gospodarstwach rolnych według zasad obowiązujących w polskim FADN. W ramach sprawozdawczości sporządzany będzie Raport indywidualnego gospodarstwa rolnego.

Strona przedmiotu
R.5s.RAR.NI.RROAZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie wiedzy z zakresu sposobu gromadzenia danych o stanie majątkowym, procesach gospodarczych i wynikach ekonomicznych producentów rolnych. Słuchacz zostanie również zapoznany z zasadami ewidencji podatku VAT w rolnictwie. Student pozna podstawowe pojęcia stosowane w rachunkowości oraz w systemie zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych w gospodarstwach rolnych według zasad obowiązujących w polskim FADN. W ramach sprawozdawczości sporządzany będzie Raport indywidualnego gospodarstwa rolnego.

Strona przedmiotu
R.5s.ZMA.NI.RROAX brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest wyposażenie studentów w podstawowy zasób wiedzy marketingowej dotyczącej gospodarki żywnościowej. Przedmiot pozwala przygotować słuchaczy do roli menedżerów podejmujących pracę w różnych ogniwach agrobiznesu, do działania w warunkach wolnego rynku.

Strona przedmiotu
R.5s.ZMA.NI.RROAZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest wyposażenie studentów w podstawowy zasób wiedzy marketingowej dotyczącej gospodarki żywnościowej. Przedmiot pozwala przygotować słuchaczy do roli menedżerów podejmujących pracę w różnych ogniwach agrobiznesu, do działania w warunkach wolnego rynku.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)