Rolnictwo, 5 sem, niestacj. inż. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 23/24L - Semestr letni 2023/2024 24/25Z - Semestr zimowy 2024/2025 24/25L - Semestr letni 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21Z | 20/21L | 21/22Z | 21/22L | 22/23Z | 22/23L | 23/24Z | 23/24L | 24/25Z | 24/25L | |||||
R.5s.FBA.NI.RROAX | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS 4 /SEMESTR: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI status: przedmiot fakultatywny Celem przedmiotu jest przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu finansów i bankowości. Treść przedmiotu skoncentrowana jest na charakterystyce systemu finansowego w gospodarce rynkowej, jego funkcjach i elementach. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na rynki finansowe, ich uczestników oraz podstawowe instrumenty finansowe. Przedstawione zostaną również zasady zorganizowania i funkcjonowania polskiego systemu bankowego (działalność banku centralnego, działalność operacyjna banków komercyjnych). |
|
|||
R.F4.FBA.NI.RROXZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS 2 /SEMESTR: 5 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI status: przedmiot podstawowy Celem przedmiotu jest przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu finansów i bankowości. Treść przedmiotu skoncentrowana jest na charakterystyce systemu finansowego w gospodarce rynkowej, jego funkcjach i elementach. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na rynki finansowe, ich uczestników oraz podstawowe instrumenty finansowe. Przedstawione zostaną również zasady zorganizowania i funkcjonowania polskiego systemu bankowego (działalność banku centralnego, działalność operacyjna banków komercyjnych). |
|
|||||||
R.5s.ORO.NI.RROAX | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS: 6/ semestr: 5 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI status: kierunkowy/obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z jednostkami chorobowymi, ich sprawcami (wirusy, bakterie, grzyby), szkodnikami roślin oraz ich zwalczaniem. Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z rozpoznawaniem chorób na podstawie objawów i oznak etiologicznych, rozpoznawaniem gatunków szkodników na podstawie cech morfologicznych i powodowanych uszkodzeń roślin, czynnikami sprzyjającymi występowaniu agrofagów, odpornością roślin, metodami zwalczania. |
|
|||
R.5s.ORO.NI.RROAZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS: 6/ semestr: 5 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI status: kierunkowy/obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z jednostkami chorobowymi, ich sprawcami (wirusy, bakterie, grzyby), szkodnikami roślin oraz ich zwalczaniem. Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z rozpoznawaniem chorób na podstawie objawów i oznak etiologicznych, rozpoznawaniem gatunków szkodników na podstawie cech morfologicznych i powodowanych uszkodzeń roślin, czynnikami sprzyjającymi występowaniu agrofagów, odpornością roślin, metodami zwalczania. |
|
||||||
R.5s.PRZ.NI.RROAX.H | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu fizjologii i żywienia oraz hodowli zwierząt gospodarskich. Wskazuje możliwości adaptacji fizjologicznej ustroju do zmiennych warunków środowiska, a poprzez poznanie prawidłowych wartości fizjologicznych wskaźników umożliwia ocenę zdrowia i wzrostu zwierząt, a także pomaga zapobiegać chorobom zwierząt. Zapoznanie studentów ze znaczeniem racjonalnego żywienia zwierząt oraz z wpływem poszczególnych składników pokarmowych na efekty produkcyjne różnych gatunków i kierunków produkcji zwierząt. Zajęcia obejmują także charakterystykę podstawowych grupy pasz, z uwzględnieniem możliwości ich konserwacji i stosowania w praktycznym żywieniu zwierząt. Uczy umiejętności: układania dawek pokarmowych i sporządzania bilansu pasz w gospodarstwie. W ramach przedmiotu studenci zapoznają się ze znaczeniem gospodarczym i użytkowaniem poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (bydła mlecznego i mięsnego, owiec, trzody chl |
|
|||
R.5s.PRZ.NI.RROAZ.H | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu fizjologii i żywienia oraz hodowli zwierząt gospodarskich. Wskazuje możliwości adaptacji fizjologicznej ustroju do zmiennych warunków środowiska, a poprzez poznanie prawidłowych wartości fizjologicznych wskaźników umożliwia ocenę zdrowia i wzrostu zwierząt, a także pomaga zapobiegać chorobom zwierząt. Zapoznanie studentów ze znaczeniem racjonalnego żywienia zwierząt oraz z wpływem poszczególnych składników pokarmowych na efekty produkcyjne różnych gatunków i kierunków produkcji zwierząt. Zajęcia obejmują także charakterystykę podstawowych grupy pasz, z uwzględnieniem możliwości ich konserwacji i stosowania w praktycznym żywieniu zwierząt. Uczy umiejętności: układania dawek pokarmowych i sporządzania bilansu pasz w gospodarstwie. W ramach przedmiotu studenci zapoznają się ze znaczeniem gospodarczym i użytkowaniem poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (bydła mlecznego i mięsnego, owiec, trzody chl |
|
||||||
R.5s.RAR.NI.RROAX | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie wiedzy z zakresu sposobu gromadzenia danych o stanie majątkowym, procesach gospodarczych i wynikach ekonomicznych producentów rolnych. Słuchacz zostanie również zapoznany z zasadami ewidencji podatku VAT w rolnictwie. Student pozna podstawowe pojęcia stosowane w rachunkowości oraz w systemie zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych w gospodarstwach rolnych według zasad obowiązujących w polskim FADN. W ramach sprawozdawczości sporządzany będzie Raport indywidualnego gospodarstwa rolnego. |
|
|||
R.5s.RAR.NI.RROAZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie wiedzy z zakresu sposobu gromadzenia danych o stanie majątkowym, procesach gospodarczych i wynikach ekonomicznych producentów rolnych. Słuchacz zostanie również zapoznany z zasadami ewidencji podatku VAT w rolnictwie. Student pozna podstawowe pojęcia stosowane w rachunkowości oraz w systemie zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych w gospodarstwach rolnych według zasad obowiązujących w polskim FADN. W ramach sprawozdawczości sporządzany będzie Raport indywidualnego gospodarstwa rolnego. |
|
||||||
R.5s.ZMA.NI.RROAX | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest wyposażenie studentów w podstawowy zasób wiedzy marketingowej dotyczącej gospodarki żywnościowej. Przedmiot pozwala przygotować słuchaczy do roli menedżerów podejmujących pracę w różnych ogniwach agrobiznesu, do działania w warunkach wolnego rynku. |
|
|||
R.5s.ZMA.NI.RROAZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest wyposażenie studentów w podstawowy zasób wiedzy marketingowej dotyczącej gospodarki żywnościowej. Przedmiot pozwala przygotować słuchaczy do roli menedżerów podejmujących pracę w różnych ogniwach agrobiznesu, do działania w warunkach wolnego rynku. |
|
||||||