Rolnictwo, 2 sem, stacj. inż. fakultety (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 24/25L - Semestr letni 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21Z | 20/21L | 21/22L | 22/23L | 23/24L | 24/25L | |||||
R.2s.KSZ.NM.ROSXZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie i omówienie głównych elementów kultury i sztuki polskiej na przestrzeni dziejów. Studenci maja się zapoznać z całokształtem materialnego i duchowego dorobku polskiego narodu w rozwoju historycznym obejmującym epoki od wczesnego średniowiecza do okresu po II wojnie światowej. Kurs rozpocznie się przedstawieniem kultury i sztuki na etapie formowania się państwa polskiego. Następnie omówiony zostanie zmierzch średniowiecza i okres renesansu. W dalszej kolejności scharakteryzowane zostanie funkcjonowanie spuścizny kulturowej minionych wieków oraz wzbogacenie jej nowymi elementami w okresie zaborów. Istotne miejsce w treściach przedmiotu zostanie poświęcone II Rzeczypospolitej i Polsce Ludowej. |
|
|||
R.2s.KSZ.NM.RROXZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie i omówienie głównych elementów kultury i sztuki polskiej na przestrzeni dziejów. Studenci maja się zapoznać z całokształtem materialnego i duchowego dorobku polskiego narodu w rozwoju historycznym obejmującym epoki od wczesnego średniowiecza do okresu po II wojnie światowej. Kurs rozpocznie się przedstawieniem kultury i sztuki na etapie formowania się państwa polskiego. Następnie omówiony zostanie zmierzch średniowiecza i okres renesansu. W dalszej kolejności scharakteryzowane zostanie funkcjonowanie spuścizny kulturowej minionych wieków oraz wzbogacenie jej nowymi elementami w okresie zaborów. Istotne miejsce w treściach przedmiotu zostanie poświęcone II Rzeczypospolitej i Polsce Ludowej. |
|
|||
R.F2.SPR.NI.RROXZ | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest poszerzenie wiedzy z botaniki w aspekcie systematyki i pochodzenia roślin rolniczych. Wykłady i ćwiczenia będą obejmować następujące problemy: zmienność roślin i jej źródła, ośrodki pochodzenia roślin uprawnych, ewolucję roślin uprawnych z uwzględnieniem zmieniającej się ich produktywności, kryteria i metody klasyfikacji roślin: morfologia i anatomia, kariologia, chemotaksonomia, metody molekularne a także szczegółową systematykę i charakterystykę najważniejszych rodzin roślin uprawnych z uwzględnieniem dzikich gatunków o przydatnych cechach. |
|
|||||||
R.F2.SPR.SI.RROXY | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest poszerzenie wiedzy z botaniki w aspekcie systematyki i pochodzenia roślin rolniczych. Wykłady i ćwiczenia będą obejmować następujące problemy: zmienność roślin i jej źródła, ośrodki pochodzenia roślin uprawnych, ewolucję roślin uprawnych z uwzględnieniem zmieniającej się ich produktywności, kryteria i metody klasyfikacji roślin: morfologia i anatomia, kariologia, chemotaksonomia, metody molekularne a także szczegółową systematykę i charakterystykę najważniejszych rodzin roślin uprawnych z uwzględnieniem dzikich gatunków o przydatnych cechach. |
|
|||