Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroekonomia (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 23/24L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21L | 21/22Z | 21/22L | 22/23Z | 22/23L | 23/24Z | 23/24L | |||||
R.5s.DRR.SI.RROYZ | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW:ROLNICTWO/ ECTS:3 / semestr: 6 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI Status: kierunkowy Celem nauczania przedmiotu jest nabycie przez studentów podstawowych umiejętności metodycznych w zakresie komunikowania się z klientami oraz pracy informacyjnej, jakie powinni posiadać doradcy rolni. Jest to obok wiedzy fachowej drugi niezbędny czynnik wzrostu efektywności ich pracy, ułatwia wpływanie na zachowania rolników, uczy procesu podejmowania decyzji oraz umożliwia szybsze osiągniecie pozytywnych zmian w gospodarstwach rolnych. Tematyka przedmiotu obejmuje: teoretyczne podstawy doradztwa, istotę procesu komunikowania, teorię dyfuzji innowacji, modele powiązań nauki i doradztwa z praktyką rolniczą, modele doradztwa, formy, metody i techniki pracy doradczej, , efektywność pracy doradczej, modele podejmowania decyzji, rodzaje doradztwa w UE, organizację doradztwa rolniczego w Polsce, instrumenty WPR i sporządzanie wniosków aplikacyjnych o środki UE. |
|
|||||
R.7s.DRR.SI.RROAY | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW:ROLNICTWO/ ECTS:3 / semestr: 6 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI Status: kierunkowy Celem nauczania przedmiotu jest nabycie przez studentów podstawowych umiejętności metodycznych w zakresie komunikowania się z klientami oraz pracy informacyjnej, jakie powinni posiadać doradcy rolni. Jest to obok wiedzy fachowej drugi niezbędny czynnik wzrostu efektywności ich pracy, ułatwia wpływanie na zachowania rolników, uczy procesu podejmowania decyzji oraz umożliwia szybsze osiągniecie pozytywnych zmian w gospodarstwach rolnych. Tematyka przedmiotu obejmuje: teoretyczne podstawy doradztwa, istotę procesu komunikowania, teorię dyfuzji innowacji, modele powiązań nauki i doradztwa z praktyką rolniczą, modele doradztwa, formy, metody i techniki pracy doradczej, , efektywność pracy doradczej, modele podejmowania decyzji, rodzaje doradztwa w UE, organizację doradztwa rolniczego w Polsce, instrumenty WPR i sporządzanie wniosków aplikacyjnych o środki UE. |
|
|||
R.6s.LON.SI.RROXX | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECT5: 3 / semestr: 2 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SM status: kierunkowy/fakultatywny Wymagania wstępne: brak Wykładowca przedmiotu przybliży słuchaczowi szeroki zakres zagadnień dotyczących powstawania, występowania oraz klasyfikacji użytków zielonych. Łąkarstwo z uwagi na syntetyczny charakter zawiera w sobie elementy wielu pokrewnych dyscyplin naukowych, takich jak: botanika, fizjologia roślin, chemia rolna, żywienie zwierząt. W programie przedmiotu uwzględniono gospodarcze znaczenie użytków zielonych jako źródła paszy dla zwierząt, pozarolnicze funkcje w ochronie środowiska naturalnego, walory przyrodnicze i estetyczne. |
|
|||
R.6s.PZA.SI.RROXX | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Praktyka zawodowa powinna trwa co najmniej 8 tygodni i powinna być czynnym uczestnictwem studenta w różnych technologiach produkcji rolniczej. Regulamin praktyk oraz wszystkie niezbędne dokumenty są zamieszczone na stronie internetowej UR, Wydział Rolniczo-Ekonomiczny/Informacja dla studentów. http://wre.ur.krakow.pl/dziekanat-praktyki-zawodowe.html |
|
|||
R.6s.SI.SI.RROXX | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Seminarium (łac.) - metoda nauczania polegająca na nauczaniu z aktywnym udziałem studentów, samodzielnym opracowniu przez nich zagadnień, ich prezentacji i dyskusji. Seminarium jest jedną z podstawowych metod nauczania w szkolnictwie wyższym i jest uważane za trudną metodę nauczania, zarówno dla prowadzącego zajęcia, jak i dla studentów. Seminarium ma na celu zapoznaie się z nową wiedzą, utrwalenie już posiadanej, nauczenie się umiejętności argumentowania w dyskusji, uzasadniania własnego stanowiska itd. Seminarium służy do przygotowania, częściowo prac dyplomowych,zaś głównie do egzaminu końcowego z zakresu ogólnej uprawy roli i roślin |
|
|||
R.6s.SZU.SI.RROXX | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW : ROLNICTWO / ECTS: 4 / semestr: 6 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI status: kierunkowy/obowiązkowy Wymagania wstępne: botanika, chemia rolna, gleboznawstwo Tematyka wykładów obejmuje wymagania klimatyczno-glebowe oraz stanowisko w zmianowaniu roślin w uprawach polowych oraz technologie uprawy ze szczególnym uwzględnieniem kierunków użytkowania roślin uprawnych. W ramach ćwiczeń studenci poznają budowę morfologiczna i anatomiczna roślin rolniczych, wartość użytkową, fazy rozwojowe oraz wpływ zabiegów agrotechnicznych na ich przebieg, długość okresu wegetacji, podział odmian rolniczych pod względem długości okresu wegetacji oraz kierunku użytkowania. W ramach ćwiczeń projektowych wykonają projekty kart technologicznych dla wybranych gatunków roślin. |
|
|||
R.6s.TKR.SI.RROXX | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy o programach komputerowych i umiejętność ich wykorzystania w praktyce rolniczej. Ćwiczenia prowadzone na sali komputerowej będą obejmować praktyczne zastosowanie internetu jako nowoczesnego środka komunikacji i źródła wiedzy przydatnej w doradztwie agrotechnicznym, w systemie wspomagania decyzji w integrowanej ochronie roślin oraz organizacji gospodarstw, jak również sporządzenie projektów organizacji produkcji roślinnej w oparciu o wybrane programy komputerowe. |
|
|||
R.6s.TKR.SI.RROXZ | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy o programach komputerowych i umiejętność ich wykorzystania w praktyce rolniczej. Ćwiczenia prowadzone na sali komputerowej będą obejmować praktyczne zastosowanie internetu jako nowoczesnego środka komunikacji i źródła wiedzy przydatnej w doradztwie agrotechnicznym, w systemie wspomagania decyzji w integrowanej ochronie roślin oraz organizacji gospodarstw, jak również sporządzenie projektów organizacji produkcji roślinnej w oparciu o wybrane programy komputerowe. |
|
|||||
R.6s.TRS.SI.RROXX | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW ROLNICTWO / ECTS 2 / SEMESTR 6. Profil ogolnoakademicki / Forma i poziom SI. Status: specjalnościowy / obligatoryjny. Wymagania wstępne: brak. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z aspektami towaroznawstwa rolno-spożywczego. Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z oceną wartości towaroznawczej surowców i wyrobów. Omówione zostaną również procesy przetwórcze podstawowych surowców roślinnych. Podjęte zostaną również zagadnienia związane z przechowywaniem surowców roślinnych oraz opakowalnictwem wyrobów. |
|
|||