Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zootechnika II stopnia elektywy (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)

Jednostka: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Zootechnika II stopnia elektywy
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022
21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24L - Semestr letni 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z 20/21L 21/22Z 21/22L 22/23L 23/24L
H.ZBZ.AZOW9.SM.HZOUZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
H.ZBZ.AKWA9.SM.HZOUZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Program zajęć obejmuje: zarys historyczny rozwoju akwarystyki, począwszy od udomowienia pierwszych ozdobnych gatunków ryb, aż do nowoczesnych metod chowu i hodowli. Przedstawienie ekosystemów życia ryb, najważniejszych oraz najciekawszych rodzin i gatunków ryb utrzymywanych w akwariach i ich wymagań co do parametrów wody, żywienia i warunków niezbędnych dla ich rozrodu. Na ćwiczeniach demonstrowany jest sposób zakładania akwarium domowego, osprzęt akwarystyczny, środki i zabiegi służące utrzymaniu równowagi biologicznej w akwarium oraz możliwości rozrodu ryb. Przedstawione są także możliwości budowy akwariów morskich oraz gatunki zwierząt i roślin, które mogą być interesującym obiektem obserwacji i hodowli obok, lub zamiast ryb ozdobnych.

Strona przedmiotu
H.RAZ.ACA9.SM.HZOUZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu będzie zapoznanie studentów z wiedzą z zakresu immunologii na temat alergii, czynników ją powodujących, mechanizmów reakcji alergicznych, immunoterapii, rodzajów nadwrażliwości, GMO jako potencjalnego źródła alergenów, uczulenia na alergeny zwierząt, chorób autoimmunizacyjnych, autotolerancji. Student będzie miał możliwość zaznajomienia się z możliwościami rozpoznawania typów reakcji immunologicznych, rozpoznawania środowiskowych i genetycznych czynników ryzyka występowania oraz możliwości profilaktyki alergii i chorób autoimmunizacyjnych

Strona przedmiotu
H.GHZ.ATD9.SM.HZOUZ brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot ma za zadanie zapoznanie studentów z nowoczesnymi technikami diagnostyki medycznej – ultrasonografią i laparoskopią, oraz możliwościami ich zastosowania w codziennej praktyce produkcji zwierzęcej w odniesieniu do różnych gatunków zwierząt. Podczas wykładów studenci zapoznają się z podstawą budowy i działania aparatury diagnostycznej, oraz teorią analizy i interpretacji uzyskanego obrazu. Ćwiczenia będą miały zarówno charakter pokazowy, jak też treningowy. W czasie ich trwania przedstawione zostaną wszystkie praktyczne aspekty wykorzystania zabiegów diagnostycznych zarówno hodowli zwierząt (ocena przyżyciowa umięśnienia i otłuszczenia) jak też w produkcji (diagnostyka układu rozrodczego w różnych stanach fizjologicznych). Każdy z uczestników zajęć będzie samodzielnie wykonywał badania diagnostyczne owiec i świń o różnym statusie fizjologicznym.

Strona przedmiotu
H.ZDZ.AWIP9.SM.HZOUZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest prezentacja zróżnicowania fauny ptaków zasiedlających różne typy siedlisk. Wykazanie wymogów pokarmowych i lęgowych, a także przyczyn i zakresu degradacji siedlisk w Polsce. Wykazanie znaczenia gospodarstw rybackich w zachowaniu zasobów awifauny wodnej.

Strona przedmiotu
H.H.BNAR9.SM.HZOUZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 18 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
H.GHZ.BZPW9.SM.HZOUZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zależnościami pomiędzy komfortem bytowym w okresie chowu i obrotu przedubojowego trzody chlewnej, a jakością i bezpieczeństwem produktów wieprzowych. Przedstawione zostaną także systemy jakościowej produkcji rolniczej (rolnictwo oragniczne i biologiczne, w kontekście produkcji wieprzowiny), certyfikacji oraz zasady zintegrowanego zarządzania produkcją rolniczą (zasada od pola do stołu- from stable to table). Przedmiot umożliwia także pozyskanie wiedzy z zakresu nowoczesnych metod prowadzenia audytu jakości oraz systemu jakości wieprzowiny (PQS) Pork Quality System. Przedmiot jest rozwinięciem i uzupełnieniem przedmiotu prowadzonego na I stopniu studiów stacjonarnych: Czynniki determinujące jakość mięsa i wyrobów wieprzowych

Strona przedmiotu
H.GHZ.BIO9.SM.HZOUZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Znaczący postęp w genomice strukturalnej zwierząt powoduje coraz częstsze wykorzystanie tych informacji w decyzjach hodowlanych. Celem przedmiotu jest zaznajomienie słuchaczy z bioinformatycznymi bazami danych: ENSEMBL, NCBI, PDB sposobem archiwizacji i wizualizacji danych. Analiza dostępnych sekwencji nukleotydowych oraz białkowych w oparciu o wybrane programy bioinformatyczne (np. opcja BLAST,Sequin, Cn3D, TMHMM) ma służyć studentom do przedstawienia możliwości w zakresie adnotacji sekwencji do baz danych, pełnej analizy tych sekwencji pod katem budowy, struktury oraz ich funkcjonalności. Ponadto słuchacze zapoznają się z możliwościami wykorzystania informacji z poziomu DNA/RNA/białko w badaniach filogenetycznych

Strona przedmiotu
H.ZBZ.BFPP9.SM.HZOUZ brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom zagadnień dotyczących utrzymania bioróżnorodności i zasad kształtowania krajobrazu. W ramach przedmiotu studenci zostaną zapoznani z metodami ochrony krajobrazu zgodnymi z zasadami ekorozwoju. Wypas zwierząt trawożernych w Europie jest ważnym elementem ochrony krajobrazu, gdyż zapobiega negatywnym zmianą florystycznym i pozwala na zachowanie wielu cennych gatunków roślin. Gospodarka pasterska na terenach o niekorzystnych warunkach gospodarowania, które dotyczą zwłaszcza rejonów górskich postrzegana jest jako działalność proekologiczna chroniąca użytkowana przestrzeń przed degradacją.

Strona przedmiotu
H.GHZ.BMZS9.SM.HZOUZ brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zamierzeniem przedmiotu jest zapewnienie studentom możliwości rozwijania swoich zainteresowań związanych z zachowaniem świń, rozwiązywaniem problemów behawioralnych pojawiających się często w praktyce hodowlanej. W tym celu przedstawione będą czynniki wpływające na zachowania macierzyńskie loch i behawioralne trudności okresu okołoporodowego i laktacji jak również metody ich rozwiązywania. Podkreślone zostaną podstawowe mechanizmy więzi locha ? prosięta i testy behawioralne określające opiekuńczość macierzyńską loch. Ukazane zostaną także podstawy motywacyjne zachowań eksploracyjnych i socjalnych świń w różnych warunkach chowu i w różnych systemach utrzymania. Przedstawione zostaną także możliwości technologiczne

i farmakologiczne modyfikacji zachowania i eliminacji zachowań anormalnych (stereotypii behawioralnych, agresji). Istotną częścią przedmiotu będzie zwrócenie uwagi na szczególne zdolności poznawcze świń i zdolność do uczenia się w celu praktycznego ich wykorzystania.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)