Zootechnika- Hodowla zwierząt towarzyszących i egzotycznych VII sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
22/23Z | 23/24Z | |||||
H.7s.EKO.SI.HZOTZ.R |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
H.7s.KON.SI.HZOTZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
H.7s.PPA.SI.HZOTZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z przedmiotem zainteresowań parazytologii ogólnej, systematycznej i środowiskowej. Koewolucja w układzie pasożyt-żywiciel i adaptacje do pasożytnictwa. Terminologia parazytologiczna i inwazjologiczna. Biologia i systematyka najważniejszych pasożytów ludzi i zwierząt. Zagadnienia z diagnostyki parazytologicznej i profilaktyki chorób inwazyjnych ludzi i zwierząt. |
|
||||
H.7s.PRO.SI.HZOTZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowia zwierząt, udzielania niezbędnej pomocy w początkowym okresie choroby oraz opieka nad zwierzętami w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Cele te są realizowane w trakcie wykładów, na których przedstawiane są takie zagadnienia teoretyczne jak pojęcie choroby, śmierci organizmu, fizjopatologii komórek i tkanek, procesy postępowe i wsteczne w organizmie, zagadnienia odporności, alergii, krótka charakterystyka wybranych chorób zakaźnych, programy profilaktyczne. Ćwiczenia prowadzone są wyłącznie przy zwierzętach mają na celu opanowanie praktyczne metod poskramiania zwierząt, oceny podstawowych parametrów fizjologicznych (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne, odróżnienie zwierzęcia choreg i zdrowego). Pomoc w nagłych przypadkach chorobowych, głównie u bydła i koni, metody zadawania leków, odrobaczanie, postępowanie przy kulawiznach, ranach. |
|
||||
H.7s.SEM.SI.HZOTZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
H.7s.TPP.SI.HZOTZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zakres przedmiotu obejmuje wybrane, podstawowe surowce zwierzęce: mleko, mięso, tłuszcze i skóry. Omówione zostanie znaczenie wybranych surowców oraz metod oceny ich jakości i wykorzystania. Zakres tematyczny obejmuje określenie wpływu różnych czynników na jakość uzyskiwanych surowców zwierzęcych i ich przydatność technologiczną oraz możliwość eliminowania występujących wad. Wykonywane będą szczegółowe analizy badań fizyko-chemicznych, cytologicznych i mikrobiologicznych cech mleka, mięsa, tłuszczów i skór z uwzględnieniem wymagań Polskiej Normy i dyrektyw UE. Przygotowani zostaną specjaliści z zakresu oceny i kontroli jakości surowców i produktów zwierzęcych w przetwórstwie żywności. |
|
||||
H.7s.ZCO.SI.HZOTZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Skrócony opis przedmiotu Zapoznanie studentów z poszczególnymi rodzajami zagrożeń zdrowotnych wynikających zarówno z kontaktów bezpośrednich i pośrednich ze zwierzętami jak i z żywnością pochodzenia zwierzęcego. Omówienie najbardziej i najczęściej spotykanych chorób zakaźnych i pasożytniczych oraz szkodliwości toksyn bakteryjnych wytwarzanych w produktach pochodzenia zwierzęcego. Poznanie zagrożeń wynikających z niewłaściwego utrzymywania oraz postępowania z nosicielami i przekaźnikami chorób zakaźnych i inwazyjnych. Omówienie najważniejszych antropozoonoz oraz zasady ich diagnozowania i zwalczania. Studenci poznają tez zasady monitoringu i postępowania przeciwepizootycznego najgroźniejszych chorób odzwierzęcych |
|
||||