Prewencja weterynaryjna 6 sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
20/21L | |||||
H.6s.HID.SI.HZOPY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.6s.PATOF.SI.HZOPY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Treści kształcenia obejmują podstawowe wiadomości z zakresu klasyfikacji, nomenklatury zmian fizjologii oraz poznania przyczyn zaburzeń procesów fizjologicznych. Szczególnie dokładnie będą wykładane wiadomości dotyczące zaburzeń przewodu pokarmowego i reprodukcji – ciąży, porodu i laktacji. Ponadto, przedstawione będą przyczyny i skutki odchyleń od norm fizjologicznych układu kostno-szkieletowego i układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na coraz częstsze występowanie problemów w metabolizmie część zajęć poświęcona będzie zmianom metabolicznym węglowodanów, białek i tłuszczów. |
|
|||
H.6s.PRAKZ.SI.HZOPY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.6s.SEZOO.SI.HZOPY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Porównanie zasad obowiązujących przy przygotowaniu prac i wystąpień: popularnych, popularno-naukowych, naukowych przeglądowych i eksperymentalnych (2 h) Błędy, zagrożenia i ograniczenia w badaniach naukowych (2 h) Rzeczywiste problemy występujące w praktyce produkcji zwierzęcej i ochronie zdrowia zwierząt a ich odzwierciedlenie w badaniach naukowych a) produkcja drobiarska b) fermy trzody chlewnej c) mleczne i mięsne użytkowanie bydła d) użytkowanie koni e) gospodarstwa rybackie Współpraca pomiędzy służbami weterynaryjnymi a zootechnikami dotycząca prewencji i ochrony zdrowia zwierząt |
|
|||
H.6s.TPZ.SI.HZOPY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zakres przedmiotu obejmuje wybrane, podstawowe surowce zwierzęce: mleko, mięso, tłuszcze i skóry oraz zasady higieny pozyskiwania i przetwórstwa mleka, higieniczne aspekty produkcji mleka surowego i przetworzonego, zapewnienie wysokiej jakości produkowanego mleka w systemie HACCP, wymagania weterynaryjne przy jego pozyskiwaniu i przetwórstwie, w tym higieniczne zasady pozyskiwania mleka surowego i postępowania z nim na dalszych etapach jego przetwórstwa. Omówione zostanie znaczenie wybranych surowców oraz metod oceny ich jakości i wykorzystania, wpływ różnych czynników na jakość uzyskiwanych surowców zwierzęcych i ich przydatność technologiczną oraz możliwość eliminowania występujących wad. Wykonywane będą szczegółowe analizy badań fizyko-chemicznych, cytologicznych i mikrobiologicznych cech mleka, mięsa, tłuszczów i skór z uwzględnieniem wymagań Polskiej Normy i dyrektyw UE. |
|
|||