Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zootechnika niestacjonarne II stopnia I sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)

Jednostka: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Zootechnika niestacjonarne II stopnia I sem. obowiązkowe
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21L - Semestr letni 2020/2021
22/23L - Semestr letni 2022/2023
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21L 22/23L
H.1s.ZAG.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
H.1s.SWD.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zaprezentowane zostaną metody monitorowania przebiegu użytkowania zwierząt i przetwarzania zebranych danych na informacje wykorzystywane przy podejmowaniu decyzji związanych z zarządzaniem stadem. Scharakteryzowane będą matematyczne metody wspomagania decyzji obejmujące konstruowanie modeli systemów i procesów produkcyjnych oraz ich rozwiązywanie przy użyciu programowania liniowego i dynamicznego (z rozszerzeniem o hierarchiczne procesy decyzyjne Markova), sieci Bayesowskich, teorii grafów decyzyjnych oraz technik symulacji. Wykorzystując specjalistyczne oprogramowanie komputerowe przeprowadzi się praktyczne zajęcia z zakresu wspomagania podejmowania optymalnych decyzji dotyczących m.in. zarządzania stadem bydła mlecznego, rozwiązywania problemów zdrowotnych w stadzie, przebiegu produkcji żywca wołowego i gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących

Strona przedmiotu
H.1s.STM.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami, którymi zajmuje się Statystyka Matematyczna. Niezbędne jest rozpoczęcie tego wykładu od wprowadzenia do rachunku prawdopodobieństwa (definicja i własności prawdopodobieństwa, pojęcie zmiennej losowej, rozkład zmiennej losowej, dystrybuanta i gęstość rozkładu, podstawowe rozkłady zmiennych losowych). Kolejne wykłady poświęcone są zagadnieniom Statystyki Matematycznej tzn. 1) wprowadzeniu podstawowych pojęć statystycznych (populacja i próba, test i hipoteza statystyczna, błędy związane z testowaniem hipotez, poziom istotności i obszar krytyczny testu), 2) omówieniu metod estymacji (definicja i własności estymatorów, metody wyznaczania estymatorów, estymacja przedziałowa i punktowa), 3) omówieniu testów służących do weryfikacji hipotez m.in. o średnich i wariancjach.

Strona przedmiotu
H.1s.PRO.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest przedstawienie zależności pomiędzy dobrostanem zwierząt gospodarskich a efektywnością ich produkcji. Prezentacja systemów chowu zwierząt sprzyjających kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego. Omówienie roli i znaczenia zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych, organizacji żywienia zwierząt przeżuwających z maksymalnym wykorzystaniem trwałych użytków zielonych i terenów niewykorzystywanych rolniczo, charakterystyki systemów certyfikacji (kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów) zgodności w rolnictwie ekologicznym, przedstawienie ras zwierząt predysponowanych do chowu proekologicznego, jako surowiec do wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych w UE. Planowanie produkcji w warunkach gospodarstwa ekologicznego i agroturystycznego

Strona przedmiotu
H.1s.PRA.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Praktyka - godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem praktyki jest udział studenta w badaniach naukowych prowadzonych w jednostce oraz przeprowadzenie zaplanowanych doświadczeń do pracy dyplomowej.

Etap I - przygotowanie teoretyczne- dyskusje, wstępne opracowanie poszczególnych etapów pracy dyplomowej;

Etap II - praca pod kierunkiem promotora/opiekuna w laboratorium, przejście wszystkich etapów pracy badawczej - od pozyskania materiału biologicznego do analiz laboratoryjnych, zabezpieczenie próbek analitycznych, wybór metody/testu analitycznego i interpretacja uzyskanych wyników.

Strona przedmiotu
H.1s.OBR.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje zasady obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego na rynku krajowym i międzynarodowym i podstawy przetwórstwa. Omówione zostaną metody konserwacji surowców i produktów zwierzęcych (mleka, mięsa, jaj, wełny i pierza) oraz podstawowe techniki przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego a także przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów finalnych. Student zapozna się z obowiązującymi systemami kontroli jakości.

Strona przedmiotu
H.1s.IGE.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania jest zaznajomienie słuchaczy studiów magisterskich kierunku Zootechnika z podstawowymi pojęciami inżynierii genetycznej oraz nowoczesnymi metodami i technikami laboratoryjnymi: techniką klonowania genów w wektorach, Southern blot, Northern blot, PCR, RT-PCR, Real-time PCR oraz technikami stosowanymi w transgenezie zwierząt.

Efekt kształcenia: rozumienie i poznanie podstawowych pojęć inżynierii genetycznej oraz technik stosownych w warunkach laboratoryjnych do rekombinacji materiału genetycznego, wprowadzania fragmentów DNA do komórek innego organizmu, klonowania genów i całych organizmów. Poznanie nowoczesnych metod badania ekspresji genów.

Strona przedmiotu
H.1s.HOD.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Dr hab. inż. Sławomir Kornaś

Dr hab inż. Paweł Nosal

Dr hab. inż. Piotr Niedbała

Dr inż. Ewa Drąg-Kozak

Dr Krzysztof Andres

Dr inż. Stanisław Łapiński

Celem przedmiotu jest omówienie zasad chowu i hodowli zwierząt amatorskich (bezkręgowce, ryby, płazy, gady, ptaki, ssaki). Omówione zostaną obowiązujące przepisy prawne, m.in. regulujące zasady handlu obcymi dla fauny Polski gatunkami zwierząt. Studenci zapoznają się z pochodzeniem zwierząt, ich stanowiskiem systematycznym, zasadami utrzymania w warunkach sztucznych, budową akwariów, terrariów, wolier i pomieszczeń, żywieniem, rozrodem i profilaktyką zdrowotną.

Strona przedmiotu
H.1s.BRZ.NM.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu student posiądzie wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie technik wspomaganego rozrodu zwierząt w tym między innymi: sterowania cyklem rujowym, pozyskiwania i hodowli in vitro ocytów, transplantacji zarodków, metod uzyskiwania zarodków w warunkach in vitro, mikromanipulacji na gametach i zarodkach oraz i ich kriokonserwacji. Student będzie miał możliwość zdobycia umiejętności praktycznych związanych z biotechnologicznymi metodami wspomagania rozrodu zarówno w aspekcie klinicznym jak i na poziomie komórkowym w laboratorium.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)