Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia, 6 sem. stacjonarne, przedmioty do wyboru (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)

Jednostka: Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Biotechnologia, 6 sem. stacjonarne, przedmioty do wyboru
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z 21/22Z
B.F7.BIP.SI.BBTSX
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z właściwościami fizycznymi i chemicznymi biopolimerów, sposobem ich analizy oraz wykorzystania. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na nowe kierunki badań, w tym izolacji i modyfikacji chemicznej makrocząsteczek pochodzenia roślinnego i mikrobiologicznego. W ramach wykładów zostaną omówione także nowoczesne wykorzystanie biopolimerów w biotechnologii, medycynie, farmacji, technologii żywności i kosmetologii. W ramach ćwiczeń studenci zapoznają się z właściwościami fizycznymi, chemicznymi, biosyntezą i sposobami izolacji makrocząsteczek, syntezą biopolimerów modyfikowanych chemicznie oraz praktycznym wykorzystaniem otrzymanych polimerów w biotechnologii i przemyśle.

Strona przedmiotu
B.F5.BML.SI.BBTSX brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biotechnologicznymi aspektami przetwórstwa mleka, tj.: podstawami produkcji mleka fermentowanego, serów podpuszczkowych i twarogowych; prowadzeniem czystych kultur mleczarskich i ich znaczeniem w technologii; technologiczną rolą enzymów endogennych mleka, enzymów pochodzenia mikrobiologicznego oraz preparatów enzymatycznych stosowanych w mleczarstwie; biochemicznymi przemianami zachodzącymi w składnikach mleka podczas procesów przetwarzania i ich wpływem na jakość produktów; możliwościami wykorzystania inżynierii genetycznej w mleczarstwie.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)