Biotechnologia, 5 sem. stacjonarne, obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
Plany zajęć grupy przedmiotów
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
20/21Z | |||||
B.5s.FIR.SI.BBTSX |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem morfologiczno-anatmicznej części kursu jest zapoznanie studentów z budową roślin wyższych, co daje podstawę topograficzną i strukturalną do umiejscowienia procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach. Szczególną uwagę zwrócono na przystosowania strukturalne organów i tkanek do pełnionych w roślinach funkcji oraz na anatomię rozwojową kwiatów i owoców. Studenci zdobywają umiejętność prowadzenia obserwacji botanicznych, sporządzania preparatów anatomicznych i właściwej ich interpretacji w obrazie mikroskopowym. Celem fizjologicznej części kursu jest wyjaśnienie przebiegu procesów życiowych w trakcie ontogenezy roślin, ich mechanizmów i regulacji. Szczególna uwaga jest zwrócona na wpływ otaczającego środowiska na te procesy. Teoretyczne podstawy przedmiotu zostały ujęte w 15 godzinach wykładów.Podczas 30 godzin zajęć praktycznych o charakterze laboratoryjnym studenci wykonują eksperymenty pozwalające na poznanie nowoczesnych metod badawczych stosowanych w fizjologii roślin. |
|
|||
B.5s.MIP.SI.BBTSX |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zadaniem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wybranymi grupami drobnoustrojów, które są wykorzystywane w procesach biotechnologicznych, ich wymaganiami i wzrostem, zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi w gospodarce żywnościowej i przemyśle, metodami sterowania jakością higieniczną żywności, metodami utrwalania i bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności oraz podstawami mikrobiologii prognostycznej. |
|
|||