Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia, 5 sem. stacjonarne, obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)

Jednostka: Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Biotechnologia, 5 sem. stacjonarne, obowiązkowe
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z
B.5s.MIP.SI.BBTSX
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zadaniem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wybranymi grupami drobnoustrojów, które są wykorzystywane w procesach biotechnologicznych, ich wymaganiami i wzrostem, zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi w gospodarce żywnościowej i przemyśle, metodami sterowania jakością higieniczną żywności, metodami utrwalania i bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności oraz podstawami mikrobiologii prognostycznej.

Strona przedmiotu
B.5s.FIR.SI.BBTSX
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem morfologiczno-anatmicznej części kursu jest zapoznanie studentów z budową roślin wyższych, co daje podstawę topograficzną i strukturalną do umiejscowienia procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach. Szczególną uwagę zwrócono na przystosowania strukturalne organów i tkanek do pełnionych w roślinach funkcji oraz na anatomię rozwojową kwiatów i owoców. Studenci zdobywają umiejętność prowadzenia obserwacji botanicznych, sporządzania preparatów anatomicznych i właściwej ich interpretacji w obrazie mikroskopowym.

Celem fizjologicznej części kursu jest wyjaśnienie przebiegu procesów życiowych w trakcie ontogenezy roślin, ich mechanizmów i regulacji. Szczególna uwaga jest zwrócona na wpływ otaczającego środowiska na te procesy. Teoretyczne podstawy przedmiotu zostały ujęte w 15 godzinach wykładów.Podczas 30 godzin zajęć praktycznych o charakterze laboratoryjnym studenci wykonują eksperymenty pozwalające na poznanie nowoczesnych metod badawczych stosowanych w fizjologii roślin.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)