Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 2 sem, SI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 24/25L - Semestr letni 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21L | 21/22L | 22/23L | 23/24L | 24/25L | |||||
T.2s.CHOR.SI.TTZXZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje naukę podstawowych praw i zależności w obrębie chemii organicznej. W ramach wykładu studenci zapoznają się z podziałem i nazewnictwem związków organicznych, reaktywnością związków organicznych związaną z obecnością konkretnych grup funkcyjnych. Poznają również wybrane mechanizmy reakcji. W ramach ćwiczeń laboratoryjnych uczą się posługiwać szkłem i sprzętem laboratoryjnym charakterystycznym dla chemii organicznej. Uczą się także podstawowych metod rozdziału i oczyszczania związków organicznych, a także wykonywania prostych doświadczeń i syntez organicznych. Kontynuują rozpoczętą na zajęciach z chemii ogólnej i nieorganicznej naukę przygotowywania pisemnych raportów zawierających opis wykonywanych doświadczeń i interpretację uzyskanych wyników. W ramach konwersatoriów ćwiczą nazewnictwo związków organicznych, zapis schematów reakcji i mechanizmów reakcji. |
|
|||||
T.2s.CWTE.SI.TTZXZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||
T.F2.HU28.SI.TTZXZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot humanistyczny z zakresu dziedzictwa kulinarnego i jego wpływu na rozwój społeczności lokalnych w przeszłości oraz potencjał kulturowo-turystyczny współcześnie. |
|
|||||
T.F2.HU21.SI.TTZXZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Na zięciach studenci poznają techniki efektywnego uczenia się, a także techniki zarządzania czasem i tworzenia nawyków wspomagających efektywne uczenie się. |
|
||||
T.F2.HU22.SI.TTZXZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F2.HU25.SI.TTZXZ.T | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||
T.F2.HU23.SI.TTZXZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F2.HU29.SI.TTZXZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Savoir vivre, etykieta, dobre maniery, protokół dyplomatyczny, kurtuazja - wyrażenia wszystkim doskonale znane, ale czy stosowane? Zasady savoir-vivre obowiązują niemal w każdym aspekcie naszego życia. Ich znajomość jest szczególnie ważna także w miejscu pracy. Savoir vivre jest tak samo przydatny, jak wiedza, inteligencja, a może nawet i doświadczenie. Po ukończeniu zajęć z tego przedmiotu Student będzie posiadał wiedzę w zakresie różnych elementów savoir-vivre, takich jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code. Ponadto Student będzie potrafił zastosować zasady dobrego wychowania w życiu codziennym, zawodowym oraz podczas przyjęć okolicznościowych. |
|
||||
T.2s.FIZY.SI.TTZXZ.R | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||
T.2s.GRIN.SI.TTZXZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad tworzenia dokumentacji technicznej budowli, instalacji oraz urządzeń i procesów technologicznych z uwzględnieniem obowiązujących norm, przy użyciu różnych metod zapisu i przechowywania danych graficznych. Student poznaje podstawowe metody rzutowania, wykonywania prostych konstrukcji geometrycznych oraz wybrane aspekty zastosowania systemów CAx w projektowaniu i zapisie konstrukcji różnych branż przemysłu spożywczego. |
|
|||||
T.2s.MST2.SI.TTZXZ.I | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||
T.2s.OMTZ.SI.TTZXZ.T |
Opakowania, magazynowanie i transport żywności (od 2025-02-26)
|
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 2 sem, SI
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
T.2s.PTSZ.SI.TTZXZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biologicznymi i technicznymi podstawami produkcji zwierzęcej. Zapoznanie z podstawowymi zasadami produkcji zwierzęcej, przy wykorzystaniu różnych systemów gospodarowania. Podanie charakterystyki morfologicznej, anatomicznej i użytkowej różnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Określenie wpływu czynników fizjologicznych, genetycznych, środowiskowych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego |
|
|||||