Technologia Żywności, 6 sem, SI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 24/25L - Semestr letni 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
21/22L | 22/23L | 23/24L | 24/25L | |||||
T.F6.EL21.SI.TTZTZ.T | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot ma na celu zapoznanie uczestników z technologią produkcji zarówno nowoczesnych, jak i tradycyjnych produktów, których głównym składnikiem są zboża, ze szczególnym uwzględnieniem produktów piekarskich. |
|
|||||
T.F6.EL22.SI.TTZTZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F6.EL41.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami pozyskiwania surowców pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, podroby, ryby, jaja spożywcze) oraz czynnikami kształtującymi jakość ww. surowców na wszystkich etapach produkcji (chów, obrót żywcem, ubój i obróbka poubojowa, dojrzewanie poubojowe, przetwórstwo, transport i przechowywanie). Studenci opanują podstawy nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej, systemy klasyfikacji oraz sposoby zagospodarowania głównych i ubocznych surowców rzeźnych. Poznają techniki oceny wartości rzeźnej zwierząt, technologie produkcji wędlin, metody oceny jakości organoleptycznej i żywieniowej wybranych rodzajów wędlin, przetworów wytworzonych z udziałem ryb i jaj spożywczych. |
|
||||||
T.F6.EL91.SI.TTZTZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F6.EL93.SI.TTZTZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Technologia Żywności, 6 sem, SI
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F6.EL92.SI.TTZTZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami optymalizacji procesów technologicznych w produkcji potraw (dobór surowca, techniki kulinarnej), przy uwzględnieniu postulatów jakościowych, żywieniowych, technologicznych i ekonomiczno-organizacyjnych. Proces technologiczny produkcji potraw w warunkach zakładów żywienia zbiorowego czy gospodarstwa domowego składa się z wielu operacji technologicznych, które właściwie przeprowadzone decydują o sprawnym przygotowaniu pożywienia o dobrej jakości sensorycznej oraz wartości żywieniowej. |
|
||||
T.6s.INPR.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie z podstawami inżynierii procesowej w odniesieniu do technologii żywności. |
|
||||||
T.6s.INP2.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wybrane problemy inżynierii procesowej: reologia płynów nienewtonowskich, mieszanie płynów, rektyfikacja |
|
||||||
T.6s.ORGZ.SI.TTZTZ.R |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||
T.6s.PRAK.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||
T.6s.PRZY.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||
T.6s.PRTE.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami projektowania technologicznego w stopniu umożliwiającym odczytanie i posługiwanie się dokumentacją techniczną, jak również wykształcenie umiejętności syntetycznego łączenia wiadomości z techniki, technologii i planowania produkcji itp., koniecznych do poprawnego zaprojektowania procesu produkcyjnego. Efektem kształcenia jest umiejętność zaplanowania czynności w procesie technologicznym, opracowanie bilansów materiałowych, dobór maszyn i urządzeń do linii technologicznej oraz ich przestrzenne rozplanowanie na hali technologicznej, jak również obliczenie zapotrzebowania na czynniki energetyczne. |
|
||||||
T.F6.PSEh.SI.TTZXZ.T |
Proseminarium i wprowadzenie do analizy danych (od 2025-02-26)
|
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Żywienie Człowieka, 6 sem, SI
- (od 2025-02-26) Jakość i bezpieczeństwo żywności, 6 sem, SI
- (od 2025-02-26) Technologia Żywności, 6 sem, SI
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
T.F6.PSEz.SI.TTZXZ.T |
Proseminarium i wprowadzenie do analizy danych (od 2025-02-26)
|
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Żywienie Człowieka, 6 sem, SI
- (od 2025-02-26) Jakość i bezpieczeństwo żywności, 6 sem, SI
- (od 2025-02-26) Technologia Żywności, 6 sem, SI
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
T.6s.RACH.SI.TTZTZ.R |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||