Dietetyka, 3 sem, SI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 24/25Z - Semestr zimowy 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21Z | 21/22Z | 22/23Z | 23/24Z | 24/25Z | |||||
T.3s.BIOC.SI.TTDDZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Jest to klasyczny kurs biochemii ogólnej ze szczególnym uwzględnieniem procesów metabolicznych i towarzyszących im efektów energetycznych komórki oraz organizmu jako całości, które są istotne w procesach trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz związków bioaktywnych żywności. |
|
|||||||
T.3s.CHZY.SI.TTDDZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie informacji na temat chemicznych właściwości składników żywności oraz procesów zachodzących w żywności podczas przetwarzania i przechowywania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych przemysłu spożywczego. |
|
|||||||
T.3s.MIKR.SI.TTDDZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
przedmiot obowiązkowy, kierunkowy |
|
|||||||
T.3s.OMTZ.SI.TTDDZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot podejmuje zagadnienia związane z opakowaniami do żywności, jak również transportem i magazynowaniem żywności. Status: kierunkowy - obowiązkowy Forma zaliczenia końcowego - zaliczenie na ocenę Wymagania wstępne - brak Kierunek studiów: DIETETYKA Profil studiów - ogólnoakademicki Kod formy studiów oraz poziomu studiów - SI Semestr studiów - 3 Język wykładowy - polski Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora - Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
|
|||||||
T.3s.POIM.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.3s.PZCZ.SI.TTDDZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||||
T.3s.WTPZ.SI.TTDDZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot przedstawia wiadomości na temat wybranych zagadnień budowy maszyn, urządzeń i aparatów wykorzystywanych w produkcji żywności. Studenci zapoznają się z podstawowymi częściami maszyn oraz budową, zasadą działania i podstawami eksploatacji wybranych maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym i gastronomii. |
|
|||||
T.F3.1EL1.SI.TTDDZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest omówienie różnych rodzajów żywności niekonwencjonalnej, do której zaliczyć można żywność funkcjonalną, wzbogaconą, ekologiczną, regionalną, programowaną, suplementowaną itp. Omówione zostaną zasady wprowadzania na rynek, wymagania oraz znakowanie środków spożywczych należących do grup produktów niekonwencjonalnych. Zaprezentowane zostaną prozdrowotne właściwości żywności, składniki bioaktywne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Przedstawiona zostanie oferta żywności niekonwencjonalnej (prozdrowotnej), której skład projektowany jest w taki sposób, by wspomagała organizm w utrzymaniu dobrostanu fizycznego i psychicznego oraz sprzyjała zapobieganiu lub leczeniu określonych schorzeń. Omówione zostaną produkty tzw. Nowej Żywności (Novel Foods), której celem jest zaproponowanie konsumentom nowych artykułów żywnościowych wytworzonych z dotychczas niestosowanych niekonwencjonalnych surowców, zastosowanie nowoczesnych technologii produkcji, przetwarzania i utrwalania. |
|
|||||
T.F3.2EL1.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F3.2EL2.SI.TTDDZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||