Technologia Żywności, 3 sem, SM (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 24/25L - Semestr letni 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21L | 21/22L | 22/23L | 23/24L | 24/25L | |||||
T.F3.ES12.SM.TTZAZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F3.ES12.SM.TTZBZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest omówienie różnych rodzajów środków specjalnego przeznaczenia dla grup ludności ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Środki specjalnego przeznaczenia zaprojektowane są dla grup osób, których procesy trawienia lub metabolizmu są zaburzone lub grup osób, dla których ze względu na specjalny stan fizjologiczny korzystne jest kontrolowane spożywanie określonych składników żywności, zdrowych niemowląt i małych dzieci. Charakterystyka środków przeznaczonych dla wcześniaków i niemowląt z małą masą urodzeniową, preparatów mlekozastępczych dla niemowląt z alergią na białka mleka krowiego, nietolerancją laktozy, fenyloketonurią. Omówienie środków spożywczych stosowanych do utrzymania należnej masy ciała, środków spożywczych dla osób wykonujących wzmożony wysiłek fizyczny, dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, z nietolerancją glutenu, niskosodowych i wysokobłonnikowych. |
|
||||
T.F3.ES11.SM.TTZCZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z problematyką zdrowia i jego uwarunkowań, a także charakterystyką wybranych chorób przewlekłych niezakaźnych oraz najczęstszymi błędami żywieniowymi wybranych grup populacyjnych wraz z zaleceniami odnośnie zmian w omawianym zakresie. |
|
|||||
T.F3.ES11.SM.TTZDZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych związków biologicznie czynnych (tj., alkaloidów, związków zapachowych oraz substancji o właściwościach antyoksydacyjnych) występujących w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem korzyści i zagrożeń związanych z ich występowaniem w żywności pochodzenia roślinnego. |
|
|||||
T.F3.ES12.SM.TTZDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych związków biologicznie czynnych, występujących w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ich właściwości prozdrowotnych i leczniczych, jak również zasygnalizowanie ewentualnych zagrożeń dla konsumentów, wynikających z obecności tego typu substancji w żywności. |
|
||||
T.F3.ES12.SM.TTZEZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi technikami stosowanymi do manipulacji DNA, budową cząsteczek służących do transformacji komórek prokariotycznych i transfekcji komórek eukariotycznych, metodami sekwencjonowania i badania poziomu ekspresji genów oraz zastosowaniem ich w biotechnologii żywności. |
|
||||
T.F3.ES11.SM.TTZFZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F3.ES12.SM.TTZGZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot wprowadza w tematykę wykorzystania surowców spożywczych oraz odpadów przemysłu spożywczego jako alternatywnych źródeł surowców dla przemysłu chemicznego tzw surowców odnawialnych. Student zapoznaje się z możliwościami wykorzystania produktów i odpadów spożywczych jako surowców odnawialnych. Poznaje także współczesne trendy związane ze stosowaniem surowców pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego w roli surowców dla przemysłu chemicznego. |
|
||||
T.F3.ES12.SM.TTZJZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z tematyką związaną z fałszowaniem żywności, tj. aspektami prawnymi, przykładami fałszerstw na przestrzeni dziejów, konsekwencjami zdrowotnymi i ekonomicznymi oraz metodami wykrywania zafałszowań w różnego rodzaju produktach spożywczych. |
|
|||
T.F3.ES11.SM.TTZJZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami zagospodarowania mleka, jego składników oraz produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego w innych gałęziach przemysłu niż przetwórstwo spożywcze. |
|
|||
T.F3.ES11.SM.TTZKZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach elektywu student zapoznaje się ze sposobami aktywnego oddziaływania na jakość żywności pochodzenia roślinnego. |
|
|||||
T.F3.ES12.SM.TTZKZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z żywnością pozyskiwaną z użyciem organizmów genetycznie modyfikowanych, w szczególności produktów pochodzenia roślinnego. |
|
|||
T.F3.ES12.SM.TTZMZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F3.ES15.SM.TTZNZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F3.ES14.SM.TTZNZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F3.ES15.SM.TTZOZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu studenci są zapoznawani z bioaktywnymi składnikami występującym w ziarnie zbóż i w nasionach superfood. Omawiane zagadnienia dotyczą zawartości substancji bioaktywnych w ziarnie zbóż i w nasionach superfood takich jak np. konopie, chia, len, psylium, bazylia. Znaczna część kursu dotyczy składu chemicznego błonnika. Studenci poznają również nowoczesne metody izolacji z materiału roślinnego i analizy najważniejszych substancji bioaktywnych. |
|
|||
T.F3.ES16.SM.TTZOZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F3.ES14.SM.TTZPZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F3.ES13.SM.TTZPZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami zagospodarowania mleka, jego składników oraz produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego w innych gałęziach przemysłu niż przetwórstwo spożywcze. |
|
|||
T.F3.ES11.SM.TTZRZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F3.ES23.SM.TTZAZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F3.ES22.SM.TTZAZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F3.ES29.SM.TTZBZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F3.ES24.SM.TTZBZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F3.ES21.SM.TTZCZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z immunologicznymi mechanizmami powstawania alergii oraz przyczynami alergii pokarmowych. Tematyka zajęć: układ odpornościowy, komórki biorące udział w odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Nadwrażliwość – cztery typy nadwrażliwości. Alergeny występujące w produktach spożywczych, alergie pokarmowe. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Techniki immunologiczne. |
|
|||||
T.F3.ES21.SM.TTZDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest zebranie i ugruntowanie podstawowych informacji o spektroskopowych metodach analitycznych, zaprezentowanie współczesnych metod stosowanych w analityce żywności oraz wskazanie perspektyw rozwoju urządzeń pomiarowych. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności badania żywności przy użyciu aparatury i sprzętu laboratoryjnego |
|
||||
T.F3.ES24.SM.TTZDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F3.ES22.SM.TTZDZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat spektroskopowych i optycznych właściwości żywności oraz metod instrumentalnych wykorzystywanych do ich badania. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności badania żywności przy użyciu aparatury i sprzętu laboratoryjnego. |
|
|||
T.F3.ES22.SM.TTZEZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Każdy wykład poświęcony jest prezentacji jednej z metod biotechnologicznej syntezy wybranej witaminy. Omówienie szczegółów procesu produkcji poprzedzone jest syntetycznym ujęciem najważniejszych własności fizykochemicznych oraz walorów żywieniowych witaminy. W trakcie wykładu przedstawione będą również szlaki biosyntezy tych substancji oraz ich modyfikacje prowadzące do wzmocnienia produkcji witamin w roślinach. |
|
||||
T.F3.ES21.SM.TTZFZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||