Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia Żywności, 3 sem, SM (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Technologia Żywności, 3 sem, SM
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24L - Semestr letni 2023/2024
24/25L - Semestr letni 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21L 21/22L 22/23L 23/24L 24/25L
T.F3.ES12.SM.TTZAZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES12.SM.TTZBZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest omówienie różnych rodzajów środków specjalnego przeznaczenia dla grup ludności ze szczególnymi potrzebami

żywieniowymi. Środki specjalnego przeznaczenia zaprojektowane są dla grup osób, których procesy trawienia lub metabolizmu są

zaburzone lub grup osób, dla których ze względu na specjalny stan fizjologiczny korzystne jest kontrolowane spożywanie określonych

składników żywności, zdrowych niemowląt i małych dzieci. Charakterystyka środków przeznaczonych dla wcześniaków i niemowląt z małą

masą urodzeniową, preparatów mlekozastępczych dla niemowląt z alergią na białka mleka krowiego, nietolerancją laktozy,

fenyloketonurią. Omówienie środków spożywczych stosowanych do utrzymania należnej masy ciała, środków spożywczych dla osób

wykonujących wzmożony wysiłek fizyczny, dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, z nietolerancją glutenu, niskosodowych

i wysokobłonnikowych.

Strona przedmiotu
T.F3.ES11.SM.TTZCZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z problematyką zdrowia i jego uwarunkowań, a także charakterystyką wybranych chorób przewlekłych niezakaźnych oraz najczęstszymi błędami żywieniowymi wybranych grup populacyjnych wraz z zaleceniami odnośnie zmian w omawianym zakresie.

Strona przedmiotu
T.F3.ES11.SM.TTZDZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych związków biologicznie czynnych (tj., alkaloidów, związków zapachowych oraz substancji o właściwościach antyoksydacyjnych) występujących w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem korzyści i zagrożeń związanych z ich występowaniem w żywności pochodzenia roślinnego.

Strona przedmiotu
T.F3.ES12.SM.TTZDZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych związków biologicznie czynnych, występujących w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ich właściwości prozdrowotnych i leczniczych, jak również zasygnalizowanie ewentualnych zagrożeń dla konsumentów, wynikających z obecności tego typu substancji w żywności.

Strona przedmiotu
T.F3.ES12.SM.TTZEZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi technikami stosowanymi do manipulacji DNA, budową cząsteczek służących do transformacji komórek prokariotycznych i transfekcji komórek eukariotycznych, metodami sekwencjonowania i badania poziomu ekspresji genów oraz zastosowaniem ich w biotechnologii żywności.

Strona przedmiotu
T.F3.ES11.SM.TTZFZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES12.SM.TTZGZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot wprowadza w tematykę wykorzystania surowców spożywczych oraz odpadów przemysłu spożywczego jako alternatywnych źródeł surowców dla przemysłu chemicznego tzw surowców odnawialnych.

Student zapoznaje się z możliwościami wykorzystania produktów i odpadów spożywczych jako surowców odnawialnych. Poznaje także współczesne trendy związane ze stosowaniem surowców pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego w roli surowców dla przemysłu chemicznego.

Strona przedmiotu
T.F3.ES12.SM.TTZJZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z tematyką związaną z fałszowaniem żywności, tj. aspektami prawnymi, przykładami fałszerstw na przestrzeni dziejów, konsekwencjami zdrowotnymi i ekonomicznymi oraz metodami wykrywania zafałszowań w różnego rodzaju produktach spożywczych.

Strona przedmiotu
T.F3.ES11.SM.TTZJZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami zagospodarowania mleka, jego składników oraz produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego w innych gałęziach przemysłu niż przetwórstwo spożywcze.

Strona przedmiotu
T.F3.ES11.SM.TTZKZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach elektywu student zapoznaje się ze sposobami aktywnego oddziaływania na jakość żywności pochodzenia roślinnego.

Strona przedmiotu
T.F3.ES12.SM.TTZKZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z żywnością pozyskiwaną z użyciem organizmów genetycznie modyfikowanych, w szczególności produktów pochodzenia roślinnego.

Strona przedmiotu
T.F3.ES12.SM.TTZMZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES15.SM.TTZNZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES14.SM.TTZNZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES15.SM.TTZOZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu studenci są zapoznawani z bioaktywnymi składnikami występującym w ziarnie zbóż i w nasionach superfood. Omawiane zagadnienia dotyczą zawartości substancji bioaktywnych w ziarnie zbóż i w nasionach superfood takich jak np. konopie, chia, len, psylium, bazylia. Znaczna część kursu dotyczy składu chemicznego błonnika. Studenci poznają również nowoczesne metody izolacji z materiału roślinnego i analizy najważniejszych substancji bioaktywnych.

Strona przedmiotu
T.F3.ES16.SM.TTZOZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES14.SM.TTZPZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES13.SM.TTZPZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami zagospodarowania mleka, jego składników oraz produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego w innych gałęziach przemysłu niż przetwórstwo spożywcze.

Strona przedmiotu
T.F3.ES11.SM.TTZRZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES23.SM.TTZAZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES22.SM.TTZAZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES29.SM.TTZBZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES24.SM.TTZBZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES21.SM.TTZCZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z immunologicznymi mechanizmami powstawania alergii oraz przyczynami alergii pokarmowych. Tematyka zajęć: układ odpornościowy, komórki biorące udział w odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Nadwrażliwość – cztery typy nadwrażliwości. Alergeny występujące w produktach spożywczych, alergie pokarmowe. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Techniki immunologiczne.

Strona przedmiotu
T.F3.ES21.SM.TTZDZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest zebranie i ugruntowanie podstawowych informacji o spektroskopowych metodach analitycznych, zaprezentowanie współczesnych metod stosowanych w analityce żywności oraz wskazanie perspektyw rozwoju urządzeń pomiarowych.

Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności badania żywności przy użyciu aparatury i sprzętu laboratoryjnego

Strona przedmiotu
T.F3.ES24.SM.TTZDZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F3.ES22.SM.TTZDZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat spektroskopowych i optycznych właściwości żywności oraz metod instrumentalnych wykorzystywanych do ich badania.

Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności badania żywności przy użyciu aparatury i sprzętu laboratoryjnego.

Strona przedmiotu
T.F3.ES22.SM.TTZEZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Każdy wykład poświęcony jest prezentacji jednej z metod biotechnologicznej syntezy wybranej witaminy. Omówienie szczegółów procesu produkcji poprzedzone jest syntetycznym ujęciem najważniejszych własności fizykochemicznych oraz walorów żywieniowych witaminy. W trakcie wykładu przedstawione będą również szlaki biosyntezy tych substancji oraz ich modyfikacje prowadzące do wzmocnienia produkcji witamin w roślinach.

Strona przedmiotu
T.F3.ES21.SM.TTZFZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)