Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia Żywności, 2 sem, NM (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Technologia Żywności, 2 sem, NM
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24L - Semestr letni 2023/2024
24/25L - Semestr letni 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21L 21/22L 22/23L 23/24L 24/25L
T.2s.DSAD.NM.TTZAZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.DSAD.NM.TTZCZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.DSAD.NM.TTZHZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 5 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.EK1m.NM.TTZXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z głównymi zagadnieniami związanymi z produkcją lodów i deserów mrożonych.

Strona przedmiotu
T.F2.EK1s.NM.TTZXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest omówienie problematyki związanej z produkcją oraz wartością odżywczą żywności prozdrowotnej.

Strona przedmiotu
T.F2.EK2k.NM.TTZXZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.EK2j.NM.TTZXZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest omówienie problematyki związanej z fałszowaniem produktów pochodzenia roślinnego oraz metodami ich wykrywania.

Strona przedmiotu
T.F2.EK2d.NM.TTZXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.ES13.NM.TTZAZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.ES11.NM.TTZAZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat fizycznych właściwości żywności oraz metod instrumentalnych wykorzystywanych do ich badania. Ćwiczenia laboratoryjne umożliwiają studentom nabycie umiejętności badania właściwości fizycznych żywności przy użyciu aparatury laboratoryjnej.

Strona przedmiotu
T.F2.ES12.NM.TTZAZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat fizycznych właściwości żywności oraz metod instrumentalnych wykorzystywanych do ich badania. Ćwiczenia laboratoryjne umożliwiają studentom nabycie umiejętności badania właściwości fizycznych żywności przy użyciu aparatury laboratoryjnej.

Strona przedmiotu
T.F2.ES12.NM.TTZCZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z charakterystyką oraz technologią produkcji najsłynniejszych serów regionalnych oraz innych produktów mleczarskich produkowanych w Polsce i na świecie oraz z systemami jakości wprowadzonymi w celu ochrony i promowania produktów regionalnych i tradycyjnych.

Strona przedmiotu
T.F2.ES12.NM.TTZHZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.MBE2.NM.TTZAZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.MBE2.NM.TTZCZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne zapoznanie studentów z metodami badań eksperymentalnych stosowanych w badaniach żywności i obejmuje metody chemiczne, instrumentalne i sensoryczne.

Strona przedmiotu
T.2s.MBE2.NM.TTZHZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.NTPZ.NM.TTZXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.POWL.NM.TTZXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących aktualnej sytuacji w zakresie poziomu produkcji i spożycia żywności, metod oceny poziomu spożycia żywności oraz stopnia bezpieczeństwa żywnościowego w skali globalnej, kraju oraz gospodarstwa domowego. Zakres przedmiotu obejmuje ponadto informacje nt. organizacji międzynarodowych (FAO, WHO) działających w obszarze produkcji żywności i żywienia i ich działań w zakresie polityki wyżywienia oraz perspektyw wyżywienia ludności świata.

Strona przedmiotu
T.2s.PRDY.NM.TTZXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Praktyka - godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat funkcjonowania zakładów produkujących żywność, jednostek kontroli jakości żywności oraz jednostek analitycznych (zależnie od specjalizacji), a także doskonalenie praktycznych umiejętności w zakresie oceny jakości surowców i wyrobów gotowych. W trakcie trwania praktyki student powinien rozwinąć umiejętność współpracy w grupie oraz uświadomić sobie znaczenie ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.

MIEJSCE ODBYWANIA PRAKTYKI: zakłady przetwórcze przemysłu spożywczego, zakłady żywienia zbiorowego, jednostki kontroli jakości żywności, jednostki analityczne (zależnie od wybranej specjalizacji)

Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.NM.TTZAZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Seminarium - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Seminarium - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Seminarium - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Seminarium - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z nową wiedzą oraz utrwalenie już posiadanej, nauczenie umiejętności argumentowania w dyskusji, uzasadniania własnego stanowiska. Celem jest też przygotowanie w formie pisemnej pracy dyplomowej i dyskusja nt problemów z nią związanych.

Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.NM.TTZCZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Seminarium - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SSP2.NM.TTZHZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Seminarium - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Seminarium - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.NM.TTZAZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy na temat: czynników, które decydują o jakości zdrowotnej i bezpieczeństwie żywności, kontroli kryteriów działania, kompetencji i oceny laboratoriów badawczych, ogólnych zasad stosowania systemu HACCP oraz innych systemów i standardów zagadnień zapewnienia bezpieczeństwa żywności a także elementów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym.

Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.NM.TTZCZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą czynników decydujących o jakości serów, przemian zachodzących w serach w trakcie wyrobu i dojrzewania, z technologią produkcji serów dojrzewających, twarogowych, topionych i kazeiny oraz możliwościami wykorzystania serwatki.

Strona przedmiotu
T.2s.TSP3.NM.TTZHZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)