Technologia Żywności, 5 sem, SI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 24/25Z - Semestr zimowy 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
21/22Z | 22/23Z | 23/24Z | 24/25Z | |||||
T.5s.BIZY.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kursu jest zapoznanie studentów z kluczowymi problemami biotechnologii żywności pochodzenia mikrobiologicznego, roślinnego i zwierzęcego oraz z bioprocesami realizowanymi w wybranych gałęziach przemysłu spożywczego. |
|
||||||
T.5s.CHAI.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawami teoretycznymi i praktycznym wykorzystaniem metod instrumentalnych stosowanych w chemii analitycznej oraz konstrukcją używanej aparatury. Tematyka zajęć: wprowadzenie do analizy instrumentalnej - proces analityczny, kalibracja; spektroskopia UV-VIS – teoretyczne podstawy analizy ilościowej, budowa aparatury; metody chromatograficzne – podział i omówienie metod chromatograficznych, aparatura, parametry analizy; elektrochemia – podstawy, potencjał elektrody, SEM; metody elektroforetyczne – omówienie różnych odmian metod elektorforetycznych, budowa aparatury; spektrometria masowa – rodzaje jonizacji i detekcji, widma masowe; atomowa spektroskopia absorpcyjna – podstawy teoretyczne, metody mineralizacji i atomizacji próbek. Przykłady zastosowań poszczególnych metod. |
|
||||||
T.F5.EL12.SI.TTZTZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie zajęć z tego przedmiotu student nabywa wiedzę o węglowodanach oraz o ich, jaką pełnia w technologii żywności. Zapoznaje się z podstawowymi surowcami stosowanymi do produkcji skrobi czy sacharozy, metodami ich przetwarzania. W dalszej kolejności omawiane są sposoby modyfikacji skrobi |
|
||||
T.F5.EL11.SI.TTZTZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie zagadnień związanych z funkcjonowaniem przemysłu węglowodanowego, w tym technologii otrzymywania takich produktów jak cukier, skrobia czy też spożywcze przetwory przetwory ziemniaczane |
|
||||
T.F5.EL31.SI.TTZTZ.T | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z wartością odżywczą mleka i wykorzystaniem go do przerobu na mleko spożywcze i koncentraty mleczne, różne rodzaje mleka fermentowanego, masło, sery podpuszczkowe dojrzewające, twarogowe i topione, koncentraty białkowe oraz produkty przetwarzania serwatki. |
|
|||||
T.F5.EL34.SI.TTZTZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F5.EL51.SI.TTZTZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F5.EL52.SI.TTZTZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F5.EL53.SI.TTZTZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F5.EL61.SI.TTZTZ.T | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kurs zapoznaje studenta z dwoma aspektami przetwórstwa owocowo-warzywnego: podstawowymi surowcami - owocami i warzywami raz najważniejszymi produktami spożywczymi tej branży przemysły spożywczego i procesami ich wytwarzania. |
|
|||||
T.F5.EL63.SI.TTZTZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.5s.NFIN.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kursu jest zapoznanie z podstawami wytwarzania i wprowadzania na rynek napojów alkoholowych i bezalkoholowych z surowców roślinnych (owoców i warzyw). |
|
||||||
T.5s.OMTZ.SI.TTZTZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot podejmuje zagadnienia związane z opakowaniami do żywności, jak również transportem i magazynowaniem żywności. Status: kierunkowy - obowiązkowy Forma zaliczenia końcowego - zaliczenie na ocenę Wymagania wstępne - brak Kierunek studiów: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Profil studiów - ogólnoakademicki Kod formy studiów oraz poziomu studiów - SI Semestr studiów - 5 Język wykładowy - polski Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora - Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
|
||||||