Dietetyka, 2 sem, SM (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 24/25Z - Semestr zimowy 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21Z | 21/22Z | 22/23Z | 23/24Z | 24/25Z | |||||
T.2s.EIPZ.SM.TTDXZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami i programami edukacji oraz zasadami poradnictwa żywieniowego (indywidualnego i zbiorowego). |
|
|||||||
T.F2.1ELc.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F2.1EL6.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze stosowanymi w technologii żywności naturalnymi i syntetycznymi środkami słodzącymi |
|
|||
T.F2.1EL3.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F2.2ELj.SM.TTDXZ.T | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Historia powstania i rozwoju produktów typu sushi. Podstawowe oraz dodatkowe składniki używane podczas produkcji sushi; historię powstania i rozwoju produktów typu sushi. wiedza na temat negatywnej roli mikroorganizmów oraz pasożytów w technologii produkcji sushi - omówienie podstawowych rodzajów i gatunków bakterii mogących stanowić potencjalne zagrożenie w procesie produkcyjnym; metody utrwalania produktów typu sushi, zarówno w warunkach domowych jak i przemysłowych |
|
||||||
T.F2.2ELn.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zaznajomienie ze schorzeniami związanymi z nieprawidłowym trawieniem glutenu oraz zasadami doboru produktów bezglutenowych ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości odżywczej. Studenci zdobędą wiedzę technologiczną i praktyczne umiejętności doboru surowców do produkcji pieczywa bezglutenowego zwracając szczególną uwagę na wartość odżywcza produktów. |
|
|||
T.F2.3ELc.SM.TTDXZ.T | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawowe informacje z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych, substancji alergennych w żywności oraz metod diagnostyki alergii i wykrywania alergenów. |
|
||||||
T.F2.3ELb.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F2.EK33.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F2.EK32.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu było zapoznanie Studentów - w poszerzonym zakresie - z zasadami planowania i organizacji produkcji potraw w różnych dietach, jak również ich higienicznego przygotowania, z uwzględnieniem znaczenia prawidłowego funkcjonowania systemu HACCP i jego doskonalenia. |
|
||||
T.F2.EK31.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.2s.IMDI.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.2s.IMMU.SM.TTDXZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy na temat budowy i funkcjonowania elementów układu odpornościowego człowieka, przedstawienie podstawowych procesów odpowiadających za odpowiedź immunologiczną w czasie infekcji oraz wyjaśnienie działania szczepień ochronnych. |
|
|||||
T.2s.MBEK.SM.TTDXZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności Analiza bioaktywnych składników żywności Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
|
|||||||
T.2s.OCZY.SM.TTDXZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Ocena żywienia łączy w sobie ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. |
|
|||||||
T.2s.PAKL.SM.TTDXZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student zapoznaje się z wybranymi stanami patologicznymi dotyczącym układów/narządów w organizmie człowieka. |
|
|||||||
T.2s.PSKL.SM.TTDXZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.2s.SEM2.SM.TTDXZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||||
T.2s.ZKCK.SM.TTDXZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||||