Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Browarnictwo i słodownictwo, 6 sem, SI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Browarnictwo i słodownictwo, 6 sem, SI
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24L - Semestr letni 2023/2024
24/25L - Semestr letni 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
21/22L 22/23L 23/24L 24/25L
T.6s.ATSB.SI.TBSBZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z podstawowymi problemami pomiarów przemysłowych oraz sterowania procesami produkcyjnymi.

Strona przedmiotu
T.6s.CIPC.SI.TBSBZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F6.0EL1.SI.TBSBZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami optymalizacji procesów technologicznych w produkcji potraw (dobór surowca, techniki kulinarnej), przy uwzględnieniu postulatów jakościowych, żywieniowych, technologicznych i ekonomiczno-organizacyjnych. Scharakteryzowane zostaną zasady obsługi konsumentów. Proces technologiczny produkcji potraw w warunkach zakładów żywienia zbiorowego czy gospodarstwa domowego składa się z wielu operacji technologicznych, które właściwie przeprowadzone decydują o sprawnym przygotowaniu pożywienia o dobrej jakości sensorycznej oraz wartości żywieniowej.

Strona przedmiotu
T.F6.7EL1.SI.TBSBZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Charakterystyka najważniejszych stylów piwnych połączona z analizą jakościową surowców wykorzystywanych do ich produkcji.

Strona przedmiotu
T.F6.9EL2.SI.TBSBZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F6.EL31.SI.TBSBZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu studenci poznają podstawowe technologie przetwórstwa owoców, warzyw i grzybów, zasady utrwalania półproduktów oraz przetworów i konserw z owoców, warzyw i grzybów.

Strona przedmiotu
T.F6.EL32.SI.TBSBZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie ze składem chemicznym i właściwościami typowych warzyw, owoców i grzybów wykorzystywanych w przetwórstwie, aspektami prawnymi dotyczącymi oceny jakości surowców i produktów z warzyw, owoców i grzybów, oraz zależnością pomiędzy zastosowanymi technologiami i podstawowymi materiałami stosowanymi w przetwórstwie żywności a jakością i bezpieczeństwem produktów z warzyw, owoców i grzybów.

Strona przedmiotu
T.F6.EL41.SI.TBSBZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Tematyka wykładów:

Surowce i dodatki funkcjonalne do produkcji przetworów mięsnych

Maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa

Technologia produkcji kiełbas parzonych

Technologia produkcji kiełbas fermentowanych

Technologia produkcji wędzonek

Technologia produkcji przekąsek mięsnych

Technologia produkcji wyrobów podrobowych

Tematyka ćwiczeń:

Technologia produkcji kiełbas na przykładzie wybranego wyrobu

Technologia produkcji wędzonek na przykładzie wybranego wyrobu

Technologia produkcji wyrobów podrobowych na przykładzie wybranego wyrobu

Strona przedmiotu
T.F6.EL42.SI.TBSBZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Podczas zajęć studenci poznają podstawy produkcji przekąsek mięsnych, rybnych oraz z owoców morza. Wprowadzane są techniki pozyskiwania, obróbki i przetwarzania surowców. Aspekt praktyczny obejmuje własnoręcznie wykonane przykładowe przetwory z wybranych grup produktowych oraz ocenę ich jakości.

Strona przedmiotu
T.F6.EO15.SI.TBSBZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z nowoczesnymi metodami stosowanymi w analizie bioaktywnych składników ziarna zbóż wykorzystywanych w browarnictwie. W czasie wykładów i ćwiczeń studenci poznają możliwości stosowania nowoczesnych technik analitycznych takich jak HPLC, TLC, HPSEC w analizie składników bioaktywnych w surowcach, a także w produktach piwowarskich.

Strona przedmiotu
T.F6.EO12.SI.TBSBZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.6s.MSIB.SI.TBSBZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 10 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem kursu jest wprowadzenie słuchaczy w zagadnienia związane z mediami i ich bilansowaniem w słodowni i browarze.

Strona przedmiotu
T.6s.PRZA.SI.TBSBZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Praktyka - godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Praktyka odbywa się w browarach przemysłowych o skali produkcji powyżej 100 tyś. hl/rok.

Miejsce: polskie lub zagraniczne browary przemysłowe o skali produkcji powyżej 100 tyś. hl/rok lub warzelnia o wybiciu powyżej 80 hl.

Strona przedmiotu
T.6s.PNPP.SI.TBSBZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)