Dietetyka, 2 sem, SI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 24/25L - Semestr letni 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21L | 21/22L | 22/23L | 23/24L | 24/25L | |||||
T.2s.ANCZ.SI.TTDDZ.T | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student zapoznaje się z budową organizmu człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem budowy układu pokarmowego. |
|
||||||
T.2s.BENA.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.2s.CHOR.SI.TTDDZ.T |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje naukę podstawowych praw i zależności w obrębie chemii organicznej. W ramach wykładu studenci zapoznają się z podziałem i nazewnictwem związków organicznych, reaktywnością związków organicznych związaną z obecnością konkretnych grup funkcyjnych. Poznają również wybrane mechanizmy reakcji. W ramach ćwiczeń laboratoryjnych uczą się posługiwać szkłem i sprzętem laboratoryjnym charakterystycznym dla chemii organicznej. Uczą się także podstawowych metod rozdziału i oczyszczania związków organicznych, a także wykonywania prostych doświadczeń i syntez organicznych. Kontynuują rozpoczętą na zajęciach z chemii ogólnej i nieorganicznej naukę przygotowywania pisemnych raportów zawierających opis wykonywanych doświadczeń i interpretację uzyskanych wyników. W ramach konwersatoriów ćwiczą nazewnictwo związków organicznych, zapis schematów reakcji i mechanizmów reakcji. |
|
|||||||
T.F2.2EL1.SI.TTDDZ.T |
Elektyw 2: Psychodietetyka (od 2025-02-26)
|
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
T.F2.2EL2.SI.TTDDZ.T |
Elektyw 2: Zaburzenia odżywiania (od 2025-02-26)
|
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI
Skrócony opis
Przedmiot wprowadza w zagadnienia zaburzeń odżywiania, obejmując ich definicje, klasyfikacje oraz epidemiologię. Omawia mechanizmy powstawania anoreksji, bulimii, ortoreksji i BED, prezentując kryteria diagnostyczne, czynniki ryzyka oraz różne metody terapeutyczne, w tym interwencje behawioralne i żywieniowe. Kurs analizuje związki zaburzeń odżywiania z innymi problemami psychicznymi oraz ich fizyczne i psychiczne skutki. Przedstawia także rolę dietetyka w leczeniu, w kontekście współpracy z innymi specjalistami. Na zakończenie omawia strategie prewencyjne, wpływ kultury i mediów na postrzeganie ciała oraz kształtowanie się zachowań żywieniowych. |
|
||
T.F2.HU24.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Na zięciach studenci poznają techniki efektywnego uczenia się, a także techniki zarządzania czasem i tworzenia nawyków wspomagających efektywne uczenie się. |
|
||||
T.F2.HU21.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F2.HU25.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F2.HU26.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
T.F2.HU23.SI.TTDDZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||
T.F2.HU22.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
T.F2.HU27.SI.TTDDZ.T | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI
Skrócony opis
Przedmiot omawia zasady savoir-vivre, poczynając od historii etykiety po zasady precedencji, czyli pierwszeństwa w codziennych sytuacjach. Kurs wprowadza w grzeczność językową i niejęzykową, podkreślając znaczenie języka inkluzywnego i polskiego modułu grzeczności. Analizuje akty mowy i zachowania grzecznościowe, nie tylko werbalne, ale także w kontekście przyjęć i stołu. Zajęcia obejmują również znaczenie profesjonalnego wizerunku, zasady dress code'u dostosowane do okazji oraz savoir-vivre w korespondencji. Na koniec kurs porusza etykietę akademicką, szczególnie istotną na Uniwersytecie. |
|
|||
T.2s.FIZY.SI.TTDDZ.R |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||||
T.2s.GRIN.SI.TTDDZ.T |
Grafika inżynierska (od 2025-02-26)
|
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
T.2s.OMTZ.SI.TTDDZ.T |
Opakowania, magazynowanie i transport żywności (od 2025-02-26)
|
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
T.2s.PRA1.SI.TTDDZ.T |
Praktyka I (100 godz.) (od 2025-02-26)
|
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
T.2s.PRAK.SI.TTDDZ.T | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||
T.2s.WTPZ.SI.TTDDZ.T | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot przedstawia wiadomości na temat wybranych zagadnień budowy maszyn, urządzeń i aparatów wykorzystywanych w produkcji żywności. Studenci zapoznają się z podstawowymi częściami maszyn oraz budową, zasadą działania i podstawami eksploatacji wybranych maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym i gastronomii. |
|
|||||