Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dietetyka, 2 sem, SI (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Dietetyka, 2 sem, SI
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24L - Semestr letni 2023/2024
24/25L - Semestr letni 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21L 21/22L 22/23L 23/24L 24/25L
T.2s.ANCZ.SI.TTDDZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student zapoznaje się z budową organizmu człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem budowy układu pokarmowego.

Strona przedmiotu
T.2s.BENA.SI.TTDDZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 18 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 18 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.CHOR.SI.TTDDZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia audytoryjne - 14 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia audytoryjne - 14 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia audytoryjne - 14 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia audytoryjne - 14 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 15 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje naukę podstawowych praw i zależności w obrębie chemii organicznej. W ramach wykładu studenci zapoznają się z podziałem i nazewnictwem związków organicznych, reaktywnością związków organicznych związaną z obecnością konkretnych grup funkcyjnych. Poznają również wybrane mechanizmy reakcji. W ramach ćwiczeń laboratoryjnych uczą się posługiwać szkłem i sprzętem laboratoryjnym charakterystycznym dla chemii organicznej. Uczą się także podstawowych metod rozdziału i oczyszczania związków organicznych, a także wykonywania prostych doświadczeń i syntez organicznych. Kontynuują rozpoczętą na zajęciach z chemii ogólnej i nieorganicznej naukę przygotowywania pisemnych raportów zawierających opis wykonywanych doświadczeń i interpretację uzyskanych wyników. W ramach konwersatoriów ćwiczą nazewnictwo związków organicznych, zapis schematów reakcji i mechanizmów reakcji.

Strona przedmiotu
T.F2.2EL1.SI.TTDDZ.T
Elektyw 2: Psychodietetyka (od 2025-02-26)
brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.2EL2.SI.TTDDZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI

Skrócony opis

Przedmiot wprowadza w zagadnienia zaburzeń odżywiania, obejmując ich definicje, klasyfikacje oraz epidemiologię. Omawia mechanizmy powstawania anoreksji, bulimii, ortoreksji i BED, prezentując kryteria diagnostyczne, czynniki ryzyka oraz różne metody terapeutyczne, w tym interwencje behawioralne i żywieniowe. Kurs analizuje związki zaburzeń odżywiania z innymi problemami psychicznymi oraz ich fizyczne i psychiczne skutki. Przedstawia także rolę dietetyka w leczeniu, w kontekście współpracy z innymi specjalistami. Na zakończenie omawia strategie prewencyjne, wpływ kultury i mediów na postrzeganie ciała oraz kształtowanie się zachowań żywieniowych.

Strona przedmiotu
T.F2.HU24.SI.TTDDZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Na zięciach studenci poznają techniki efektywnego uczenia się, a także techniki zarządzania czasem i tworzenia nawyków wspomagających efektywne uczenie się.

Strona przedmiotu
T.F2.HU21.SI.TTDDZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.HU25.SI.TTDDZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.HU26.SI.TTDDZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.HU23.SI.TTDDZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.HU22.SI.TTDDZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.HU27.SI.TTDDZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI

Skrócony opis

Przedmiot omawia zasady savoir-vivre, poczynając od historii etykiety po zasady precedencji, czyli pierwszeństwa w codziennych sytuacjach. Kurs wprowadza w grzeczność językową i niejęzykową, podkreślając znaczenie języka inkluzywnego i polskiego modułu grzeczności. Analizuje akty mowy i zachowania grzecznościowe, nie tylko werbalne, ale także w kontekście przyjęć i stołu. Zajęcia obejmują również znaczenie profesjonalnego wizerunku, zasady dress code'u dostosowane do okazji oraz savoir-vivre w korespondencji. Na koniec kurs porusza etykietę akademicką, szczególnie istotną na Uniwersytecie.

Strona przedmiotu
T.2s.FIZY.SI.TTDDZ.R
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.GRIN.SI.TTDDZ.T
Grafika inżynierska (od 2025-02-26)
brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia projektowe - 30 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.OMTZ.SI.TTDDZ.T brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.PRA1.SI.TTDDZ.T
Praktyka I (100 godz.) (od 2025-02-26)
brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
  • Praktyka - godzin
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-26) Dietetyka, 2 sem, SI

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.PRAK.SI.TTDDZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Praktyka - godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.WTPZ.SI.TTDDZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia projektowe - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia projektowe - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2024/2025
  • Ćwiczenia projektowe - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot przedstawia wiadomości na temat wybranych zagadnień budowy maszyn, urządzeń i aparatów wykorzystywanych w produkcji

żywności. Studenci zapoznają się z podstawowymi częściami maszyn oraz budową, zasadą działania i podstawami eksploatacji wybranych maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym i gastronomii.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)