Ekonomia, 1 sem, stacj. licencjat obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Plany zajęć grupy przedmiotów
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 24/25Z - Semestr zimowy 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21Z | 21/22Z | 22/23Z | 23/24Z | 24/25Z | |||||
R.1s.WGZ.SL.REKYZ | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kierunek studiów: Ekonomia ECTS 3/ semestr 1 Profil: ogólnoakademicki /Forma i poziom: SL status: przedmiot fakultatywny Wymagania wstępne: brak Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z istota gospodarki żywnościowej oraz jej rola w Życiu gospodarczym i społecznym kraju. Na treść wykładów składają się zagadnienia wprowadzające w problematykę gospodarki ¿żywnościowej, przedstawiające sytuacje żywnościowa świata. W dalszej kolejności treścią wykładów będzie charakterystyka kompleksu żywnościowego w Polsce oraz poszczególnych jego elementów, tj.: produkcji rolniczej, przetwórstwa, przemysłu środków produkcji oraz sfery usług i szeroko pojętego otoczenia. |
|
||||||
R.1s.TIN.SL.REKYZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDÓW: Ekonomia / ECTS: 3 / semestr: 1 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL status: ogólne Wymagania wstępne: brak Celem kursu jest rozwinięcie i doskonalenie praktycznych umiejętności obsługi komputera typu PC i podstawowych programów użytkowych. Umiejętności, które student nabędzie w trakcie ćwiczeń to: Redagowanie w MS Word dokumentów typu "praca dyplomowa". Formatowanie tabel. Dołączanie obiektów do tekstu. Poznanie narzędzia "Microsoft Equation". Redagowanie automatycznego spisu treści. Prowadzenie obliczeń matematycznych, statystycznych i ekonometrycznych w arkuszu kalkulacyjnym i programach statystycznych. Przetwarzanie danych z wykorzystaniem relacyjnych baz danych. Niniejszy kurs doskonali techniki korzystania z zasobu sieci Inernet, pomocnych w prowadzeniu prac badawczych. Zaliczenie poszczególnych zagadnień i zaliczenie końcowe przedmiotu odbywa się indywidualnie przy stanowisku komputerowym. |
|
|||||||
R.1s.STO.SL.REKYZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cele przedmiotu: Student nabywa umiejętności i kompetencji analizowania danych statystycznych, stosowania metod i narzędzi statystyki, wnioskowania statystycznego, statystycznej analizy problemów ekonomii. |
|
|||||||
R.1s.PPR.SL.REKYZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW: EKONOMIA / ECTS: 4 / semestr 1 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL status: kierunkowy / fakultatywny Wymagania wstępne: brak Wykład zapewnia podstawową wiedzę o prawie i zrozumienie najbardziej znanych pojęć, zasad i sytuacji prawnych, dzięki czemu studenci będą w stanie zrozumieć otaczającą rzeczywistość polityczno-prawną, podejmować bardziej racjonalne decyzje, zgodne zarazem z wymogami stawianymi przez prawo. Celem przedmiotu jest wytworzenie zdolności oceny sytuacji także przez pryzmat przepisów prawa. |
|
|||||||
R.1s.MIK.SL.REKYZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z podstawowymi kategoriami gospodarki rynkowej oraz teorią podmiotów gospodarczych.Wprowadzenie: przedmiot i metoda ekonomii, narzędzia analizy ekonomicznej. Charakterystyka systemu rynkowego. Teoria rynku: prawo popytu i podaży, system cen i polityka cen, prawo Engla, sektor gosp. żywnościowej. Teoria gosp. domowego: teoria użyteczności krańcowej, teoria krzywych obojętności, równowaga i optimum konsumenta. Teoria przedsiębiorstwa: teoria produkcji, izokwanta i izokoszta, wybór optymalnej kombinacji czynników produkcji, teoria kosztów produkcji w krótkim i długim czasie, analiza przychodów, zysk i jego maksymalizacja, równowaga przedsiębiorstwa. Teoria rynku czynników produkcji. |
|
|||||||
R.1s.HIG.SL.REKYZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie ogólnej wiedzy o przemianach społeczno gospodarczych i politycznych jakie dokonywały się w rozwoju cywilizacji ludzkiej. Szczególny nacisk położono na przekazanie podstawowych informacji dotyczących rozwoju gospodarczego Europy i Ameryki Północnej, od okresu odkryć geograficznych do czasów współczesnych. |
|
|||||||
R.1s.GEK.SL.REKYZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kierunek studiów: EKONOMIA / ECTS: 3 / semestr: 1 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL Status: obowiązkowy Geografia ekonomiczna jest nauką syntetyzującą wiedzę wielu dyscyplin naukowych, często od siebie odległych. Wykłady zawierają podstawowy zakres zagadnień dotyczących sytuacji gospodarczej i powiązań gospodarczych różnych regionów świata. Treści merytoryczne przedmiotu to: systemy gospodarcze świata, globalizacja, źródła informacji o gospodarce poszczególnych regionów i krajów świata, międzynarodowe stosunki gospodarcze, cele i zasady działania instytucji międzynarodowych mających zasadniczy wpływ na gospodarkę, ewolucja gospodarcza poszczególnych regionów świata, rola rynku i handlu międzynarodowego w integracji i regionalizacji gospodarki światowej i regiony ekonomiczno-geograficzne świata. |
|
|||||||