Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zootechnika niestacjonarne I stopnia IV sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)

Jednostka: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Zootechnika niestacjonarne I stopnia IV sem. obowiązkowe
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24L - Semestr letni 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21L 21/22L 22/23L 23/24L
H.4s.BYD.NI.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 40 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 25 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 40 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 25 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 40 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 25 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 40 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 25 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy bydła oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania różnych kategorii bydła, metody oceny użytkowości mlecznej, mięsnej i rozpłodowej a także praca hodowlana w stadzie.

Strona przedmiotu
H.4s.DRO.NI.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 25 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 25 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 25 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Ćwiczenia projektowe - 25 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Słuchacze przedmiotu zdobywają kompleksową wiedzę dotyczącą biologicznych cech ptaków domowych, omawiana jest klasyfikacja i charakterystyka ras drobiu, dziedziczenie cech jakościowych i ilościowych oraz metody genetycznego doskonalenia. Przedmiot obejmuje także tematykę prowadzenia stad reprodukcyjnych kur mięsnych i nieśnych, a także podstawy chowu kaczek, gęsi, indyków, przepiórek i perlic.

Studenci oceniają jakość jaj konsumpcyjnych i wylęgowych, uczą się technologii lęgów sztucznych oraz technik odchowu ptaków. Biorą udział w praktycznych zajęciach dotyczących rozrodu ptaków, wydajności rzeźnej kurcząt brojlerów i dysekcji.

Strona przedmiotu
H.4s.ROZ.NI.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Cel przedmiotu jest zaznajomienie słuchaczy z mechanizmami fizjologicznymi regulującymi procesy rozrodcze zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz z podstawowymi metodami biotechnologii rozrodu. Tematyka zajęć obejmuje endokrynną regulację funkcji rozrodczych samców i samic, gametogenezę, właściwości i konserwacją nasienia, typy i mechanizmy owulacji, możliwości sterowania cyklem rujowym i owulacją, inseminację, fizjologię ciąży, metody diagnostyki ciąży i mechanizmy porodu, a także możliwości zastosowania technik wspomaganego rozrodu w ochronie zasobów genetycznych i bioróżnorodności zwierząt. Demonstracje i ćwiczenia praktyczne przeprowadzane są głównie na zwierzętach gospodarskich oraz na izolowanym materiale pozyskiwanym na terenie lokalnych ubojni.

Strona przedmiotu
H.4s.RYB.NI.HZONZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu Studenci zapoznają się z zagadnieniami wchodzącymi w zakres rybackiej gospodarki stawowej. Oprócz zagadnień ściśle związanych z technologią produkcji karpia i pstrąga, takich jak: typy stawów, systemy chowu, metody podnoszenia wydajności naturalnej stawów karpiowych, żywienie ryb, sztuczny rozród, żywienie ryb, studenci zapoznają się z biologią najważniejszych gatunków należących do ryb karpiowatych i łososiowatych, podstawowymi zagadnieniami z anatomii i fizjologii ryb oraz z charakterystycznymi cechami ich środowiska naturalnego. Ponadto studenci poznają najważniejsze choroby wirusowe, bakteryjne oraz środowiskowe ryb, jak również poznają sposoby zapobiegania tym chorobom. W zakresie ochrony środowiska wodnego omówione zostaną zagadnienia dotyczące eutrofizacji wód, różnych rodzajów zanieczyszczeń wód otwartych i ich konsekwencje dla środowiska.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)