Zootechnika niestacjonarne I stopnia IV sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21L | 21/22L | 22/23L | 23/24L | |||||
H.4s.BYD.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy bydła oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania różnych kategorii bydła, metody oceny użytkowości mlecznej, mięsnej i rozpłodowej a także praca hodowlana w stadzie. |
|
||||||
H.4s.DRO.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Słuchacze przedmiotu zdobywają kompleksową wiedzę dotyczącą biologicznych cech ptaków domowych, omawiana jest klasyfikacja i charakterystyka ras drobiu, dziedziczenie cech jakościowych i ilościowych oraz metody genetycznego doskonalenia. Przedmiot obejmuje także tematykę prowadzenia stad reprodukcyjnych kur mięsnych i nieśnych, a także podstawy chowu kaczek, gęsi, indyków, przepiórek i perlic. Studenci oceniają jakość jaj konsumpcyjnych i wylęgowych, uczą się technologii lęgów sztucznych oraz technik odchowu ptaków. Biorą udział w praktycznych zajęciach dotyczących rozrodu ptaków, wydajności rzeźnej kurcząt brojlerów i dysekcji. |
|
||||||
H.4s.ROZ.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cel przedmiotu jest zaznajomienie słuchaczy z mechanizmami fizjologicznymi regulującymi procesy rozrodcze zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz z podstawowymi metodami biotechnologii rozrodu. Tematyka zajęć obejmuje endokrynną regulację funkcji rozrodczych samców i samic, gametogenezę, właściwości i konserwacją nasienia, typy i mechanizmy owulacji, możliwości sterowania cyklem rujowym i owulacją, inseminację, fizjologię ciąży, metody diagnostyki ciąży i mechanizmy porodu, a także możliwości zastosowania technik wspomaganego rozrodu w ochronie zasobów genetycznych i bioróżnorodności zwierząt. Demonstracje i ćwiczenia praktyczne przeprowadzane są głównie na zwierzętach gospodarskich oraz na izolowanym materiale pozyskiwanym na terenie lokalnych ubojni. |
|
||||||
H.4s.RYB.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu Studenci zapoznają się z zagadnieniami wchodzącymi w zakres rybackiej gospodarki stawowej. Oprócz zagadnień ściśle związanych z technologią produkcji karpia i pstrąga, takich jak: typy stawów, systemy chowu, metody podnoszenia wydajności naturalnej stawów karpiowych, żywienie ryb, sztuczny rozród, żywienie ryb, studenci zapoznają się z biologią najważniejszych gatunków należących do ryb karpiowatych i łososiowatych, podstawowymi zagadnieniami z anatomii i fizjologii ryb oraz z charakterystycznymi cechami ich środowiska naturalnego. Ponadto studenci poznają najważniejsze choroby wirusowe, bakteryjne oraz środowiskowe ryb, jak również poznają sposoby zapobiegania tym chorobom. W zakresie ochrony środowiska wodnego omówione zostaną zagadnienia dotyczące eutrofizacji wód, różnych rodzajów zanieczyszczeń wód otwartych i ich konsekwencje dla środowiska. |
|
||||||