Zootechnika niestacjonarne I stopnia elektywy (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 23/24L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21Z | 20/21L | 21/22Z | 21/22L | 22/23Z | 22/23L | 23/24Z | 23/24L | |||||
H.ZBZ.AKW9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Program wykładów obejmuje: zarys historyczny rozwoju akwarystyki, począwszy od udomowienia pierwszych ozdobnych gatunków ryb, aż do nowoczesnych metod chowu i hodowli. Przedstawienie ekosystemów życia ryb, najważniejszych oraz najciekawszych rodzin i gatunków ryb utrzymywanych w akwariach i ich wymagań co do parametrów wody, żywienia i warunków niezbędnych dla ich rozrodu. Na ćwiczeniach demonstrowany jest sposób zakładania akwarium domowego, osprzęt akwarystyczny, środki i zabiegi służące utrzymaniu równowagi biologicznej w akwarium oraz możliwości rozrodu ryb. Przedstawione są także możliwości budowy akwariów morskich oraz gatunki zwierząt i roślin, które mogą być interesującym obiektem obserwacji i hodowli obok, lub zamiast ryb ozdobnych. |
|
||||
H.GHZ.CDJM9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cel przedmiotu: Zapoznanie z czynnikami wpływającymi na efektywność tuczu świń. Zdobycie wiedzy z zakresu przyczyn występowania mięsa wadliwego oraz wskaźników stosowanych w ocenie jakości surowca. Przedstawienie: pojęć stosowanych w przemyśle mięsnym, różnych sposobów klasyfikacji żywca i tusz wieprzowych oraz współczesnych i tradycyjnych metod utrwalania i przechowywania wyrobów wieprzowych jak również przepisów na przygotowanie potraw. |
|
||||
H.SPZ.D9.NI.HZONZ.R | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||
H.ZBZ.EKOW9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zajęcia z ekologii wód dotyczą biologicznych zjawisk zachodzących w środowisku wodnym. Na wykładach poruszane są zagadnienia dotyczące hydrobiologicznej charakterystyki takich obiektów wodnych jak rzeki, jeziora, zbiorniki zaporowe czy stawy. Ponadto omawiany jest wpływ czynników fizykochemicznych na organizmy wodne raz prezentowane są zagadnienia związane z obiegiem materii i energii w ekosystemie wodnym. Ćwiczenia poświęcone są opanowaniu umiejętności obserwacji i identyfikacji przedstawicieli najważniejszych formacji biocenotycznych środowiska wodnego. |
|
|||
H.FEZ.FSZ9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania jest zaznajomienie studentów kierunku Zootechnika z podstawowymi zagadnieniami fizjologii środowiska: mechanizmami kontroli funkcjonowania organizmu, adaptacji do niekorzystnych warunków środowiska oraz zagadnieniami związanymi z oddziaływaniem farmaceutyków i ksenobiotyków na funkcję komórek oraz podstawowych narządów i układów organizmu. |
|
||||||
H.RAZ.HARD9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z organizacją hodowli drobiu w Polsce. Zaprezentowanie specyfiki rozrodu ptaków domowych. W ramach przedmiotu zostaną omówione zasady powadzenia stad reprodukcyjnych różnych gatunków drobiu, fizjologiczne podstawy sezonowości rozrodu oraz behawior płciowy. Ponadto, metody pobierania, kriokonserwacji nasienia i inseminacji. |
|
||||
H.MBZ.M9.NI.HZONZ.R | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kształcenia jest uzyskanie wiedzy na temat drobnoustrojów bytujących w różnych rodzajach żywności pochodzenia zwierzęcego, ich właściwości fizjologicznych i rodzaju oddziaływania. Ponadto, omówiona zostanie mikrobiota specyficzna dla poszczególnych rodzajów żywności zwierzęcego pochodzenia z uwzględnieniem związanych z jej obecnością zagrożeń, zarówno trwałości produktów, jak i bezpieczeństwa dla konsumentów. |
|
|||
H.MBZ.Z9.NI.HZONZ.R | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kształcenia jest uzyskanie wiedzy na temat mikrobiologicznej jakości żywności i pasz oraz czynników ją kształtujących. Uwzględniony zostanie również aspekt ustawodawstwa żywnościowego i normatywów dotyczących zagrożeń mikrobiologicznych. Ponadto, celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą na temat mikrobioty surowców i żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz zatruć i zakażeń pokarmowych, a także sposobu wykonywania badań mikrobiologicznych żywności i pasz zgodnie z wymaganiami i potrzebami systemu zapewnienia wiarygodności wyników badań. |
|
|||||
H.GHZ.OPM9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest omówienie wpływu uwarunkowań technologiczno-ekonomicznych na efektywność produkcji mleka i żywca wołowego oraz teoretyczne i praktyczne zapoznanie studentów z możliwościami wspomagania decyzji produkcyjnych przy wykorzystaniu metod modelowania matematycznego. Zaprezentowane zostaną zasady konstruowania matematycznych modeli procesów produkcyjnych wraz z metodami ich rozwiązywania Przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania wyznaczone zostaną optymalne strategie produkcji mleka i żywca wołowego w różnych uwarunkowaniach produkcyjno-ekonomicznych |
|
|||
H.GHZ.OPT9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom prawidłowej organizacji fermy trzody chlewnej z wykorzystaniem dostępnych metod i urządzeń wpływających na efektywność i funkcjonalność procesu produkcji. |
|
||||
H.ZDZ.PAR9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Charakterystyka związków ekologicznych między zwierzętami, z uwzględnieniem różnego rodzaju pasożytnictwa. Poznanie historii powstawania pasożytnictwa, w aspekcie kształtowania się układu pasożyt-żywiciel. Praktyczne aspekty układu pasożyt-żywiciel i systematyczny przegląd organizmów pasożytniczych z poszczególnych grup świata zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem realizacji niektórych procesów życiowych pasożytów, w aspekcie ich inwazjologii i patogenności. Opanowanie podstawowych metod diagnostyki parazytologicznej. |
|
|||||
H.ZDZ.PZAD9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot jest rozszerzeniem i uzupełnieniem podstawowego przedmiotu "Higiena i dobrostan zwierząt". Nakierowany jest przede wszystkim na poznanie metod i wskaźników oceny dobrostanu zwierząt oraz oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko |
|
|||||
H.GHZ.PROH9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Treści: Praktyczne zastosowanie wiedzy nabytej w trakcie kursów genetyki populacji i genetyki cech ilościowych z uwzględnieniem specyfiki hodowli poszczególnych gatunków zwierząt. Szczególny nacisk zostanie położony na elementy istotne z punktu widzenia nowoczesnej hodowli to jest: MOET (poliowulacja i przenoszenie zarodków), MAS (selekcja z wykorzystaniem markerów genetycznych), doskonalenie małych populacji (hodowla zachowawcza i rezerwy genetyczne). Cele: Celem przedmiotu jest ekonomiczna i genetyczna optymalizacja projektowanych programów hodowlanych przy użyciu metod tradycyjnych i programów symulacyjnych. Ponadto, uczestnicy kursu zapoznają się z aktualnie obowiązującymi w Polsce i innych krajach programami hodowlanymi. Po ukończeniu kursu słuchacz będzie rozumiał zasady wg których tworzy się programy i umiał dokonać oceny ich skuteczności. |
|
|||||
H.ZBZ.SRLO9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest omówienie najnowszych doniesień naukowych dotyczących regulacji procesów rozrodczych i laktacji owiec, w których bierze udział światło i genetycznie uwarunkowany zegar biologiczny. Wykłady zapoznają studentów z molekularnymi podstawami regulacji syntezy i uwalniania melatoniny, przebiegiem bodźca świetlnego oraz neurohormonalnej regulacji laktacji. Zwrócona zostanie uwaga na rolę melatoniny i interakcji tego hormonu z innymi neuropeptydami zaangażowanymi w regulacji procesów rozrodczych na poziomie centralnego układu nerwowego. Ponadto poruszone zostaną tematy związane z wykorzystaniem światła w manipulacji cyklu rujowego owiec |
|
||||
H.RAZ.SKW9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Organizacja jeździectwa w Polsce i na świecie, dyscypliny olimpijskie, dyscypliny zarejestrowane w FEI, sporty amatorskie, turystyka jeździecka, rekreacja, metodyka nauki jazdy konnej. Wyścigi. Parajeździectwo i olimpiady specjalne. |
|
|||||
H.FEZ.SCZG9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania jest zaznajomienie słuchaczy z neuroendokrynnymi mechanizmami oddziaływania czynników stresotwórczych na funkcjonowanie organizmu w celu skutecznej adaptacji metabolicznej i behawioralnej. Dodatkowo omawiany jest wpływ wybranych czynników środowiska życia zwierząt na kształtowanie dobrostanu zwierząt (np. feromonów) |
|
||||||
H.GHZ.SZJ9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zakres przedmiotu obejmuje zasady wprowadzania do zakładów przetwórstwa surowców zwierzęcych systemów zarządzania jakością, znaczenie stosowania przez producentów systemów zapewniających prawidłową jakość surowców zwierzęcych w czasie ich przetwórstwa. Przedstawione zostaną systemy pomocne w realizacji programu gwarantowania dobrej jakości produktów zwierzęcych (GMP, QS, normy z serii ISO, TQM i HCCP), dokumentacja systemu zarządzania jakością, metody wprowadzania systemu zarządzania jakością, certyfikacja oraz audit. |
|
||||
H.ZBZ.TPP9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||
H.RAZ.TTPK9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu studenci zapoznani zostaną z historią hodowli królików i pożytkami uzyskiwanymi od nich, a mianowicie dietetycznym i wartościowym mięsem skórami królików reksów oraz wełną. Hodowla królików przedstawiona zostanie jako obiekt współczesnej wyspecjalizowanej produkcji, która kieruje się swoistymi zasadami, związanymi z doborem właściwych ras, odpowiednim żywieniem i warunkami utrzymania. Omówione będą zarówno podstawy teoretyczne hodowli, jak i jej aspekty praktyczne. Technologie tej produkcji są bardzo nowoczesne i uwzględniają w zakresie warunków chowu i pomieszczeń. |
|
|||||
H.RAZ.UKP9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||||
H.ZDZ.ZZFK9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest prezentacja koncepcji biernej i czynnej ochrony fauny, a także możliwości jej eksploatacji w ramach strategii zrównoważonego rozwoju. |
|
|||||
H.ZBZ.ZZAL9.NI.HZONZ | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||