Hodowla zwierząt niestacjonarne 6 sem. obowiązkowe I stopień (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
20/21L | |||||
H.6s.HIG.NI.HZONY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Opis przedmiotu: Program zajęć obejmuje zagadnienia dotyczące wpływu warunków utrzymania zwierząt na ich dobrostan. Szczegółowo omawiane są poszczególne parametry mikroklimatu, sposoby ich pomiaru, normy oraz wpływ na organizmy zwierząt takich czynników jak: ochładzanie, wilgotność, oświetlenie pomieszczeń, zapylenie, szkodliwe domieszki gazowe, ozon. Ponadto program zajęć obejmuje podstawowe zagadnienia higieny psychicznej zwierząt i problemy sanitarno higieniczne budynków inwentarskich. W trakcie zajęć studenci poznają metody oceny parametrów mikroklimatycznych oraz sposoby kształtowania i optymalizacji warunków środowiskowych w celu podwyższenia |
|
|||
H.6s.FUT.NI.HZONY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu przedstawione zostaną problemy fermowej hodowli licznych gatunków zwierząt futerkowych, hodowanych w Polsce. Omówiona zostanie ich biologia, ze szczególnym zwróceniem uwagi na cechy i wartość skór. Studenci nauczą się rozpoznawać skóry różnych gatunków zwierząt, oceniać jakość okrywy włosowej i omawiać wpływające na nie czynniki. Zapoznają się z problemami hodowlanymi: budownictwem fermowym, niezbędnym wyposażeniem klatek, także z zapotrzebowaniem pokarmowym i żywieniem, biologią rozrodu i jego prowadzeniem w praktyce, metodami jego wspomagania oraz sposobami odchowu młodych. Omówione zostaną zagadnienia pracy hodowlanej prowadzonej w fermach hodowlanych: metody selekcji, ocena pokroju, dobór zwierząt do kojarzeń. W ramach profilaktyki weterynaryjnej - zapoznani zostaną z problemami zdrowotnymi zwierząt i niezbędnymi działaniami profilaktycznymi. Zapoznają się ze sposobami pozyskiwania skór, ich wstępną konserwacją i przygotowaniem do sprzedaży. |
|
|||
H.6s.PRA.NI.HZONY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cel praktyk: • szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie • wdrożenie studentów do samodzielnego obserwowania zjawisk biologicznych, ich interpretacja i ocena na przesłankach naukowych • branie udziału w jak największej liczbie prac wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu. Student powinien umieć poprawnie ocenić jakość i wydajność wykonywanych prac |
|
|||
H.6s.ZOO.NI.HZONY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||