Zootechnika- Hodowla koni V sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
21/22Z | 23/24Z | |||||
H.5s.DHiAR.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Do prowadzenia świadomej hodowli konieczna jest dokumentacja, identyfikacja i rejestracja zwierząt. Konie jako gatunek szczególnie związany z człowiekiem, a także mało liczny – jest traktowany w sposób bardzo zindywidualizowany. Rodowody koni sięgają kilkunastu, a czasem ponad dwudziestu pokoleń wstecz. Przedmiot ma na celu przedstawienie – dokumentacji, programów i ksiąg hodowlanych oraz przygotowanie jej uczestników do korzystania z nich, co pozwoli na przygotowanie do pracy z jaką mogą się spotkać na stanowisku hodowcy w stadninach koni, ośrodkach hodowlanych lub w małych prywatnych gospodarstwach. |
|
||||
H.5s.HODDR.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest dostarczenie studentom informacji o gatunkach i rasach drobiu. Zostaną także omówione cechy biologiczne drobiu, funkcjonowanie zmysłów oraz podstawy etologii. Ponadto będą przedstawione metody genetycznego doskonalenia drobiu, systemy utrzymania drobiu oraz hodowla i użytkownie kur nieśnych i mięsnych wraz z technologią odchowu brojlerów kurzych. Podstawy uzyskiwana mięsa indyków, gęsi i kaczek Podstawy chowu przepiórek. |
|
||||
H.5s.HMPRZ.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student zapoznaje się z biologiczną charakterystyką małych przeżuwaczy. Poznaje charakterystykę i wykorzystanie ras występujących w Polsce i świecie z uwzględnieniem ich kierunku produkcji. Omawiane są kierunki hodowli owiec i kóz w Polsce i Europie. Podejmowane są także zagadnienia dotyczące mlecznego użytkowania owiec i kóz i przerobu mleka. Student zapoznaje się z parametrami fizyko-chemicznymi, cechami prozdrowotnymi mięsa małych przeżuwaczy. Omawiane są wybrane elementy rozrodu owiec i kóz. Przedstawiane są zasady prowadzenia wypasu wielkoobszarowego owiec jako formy gospodarowania na terenach górskich. |
|
||||
H.5s.HTC.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
H.5s.HZWFU.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu przedstawione zostaną problemy fermowej hodowli licznych gatunków zwierząt futerkowych, hodowanych w Polsce. Omówiona zostanie ich biologia, ze szczególnym zwróceniem uwagi na cechy i wartość skór. Studenci nauczą się rozpoznawać skóry różnych gatunków zwierząt, oceniać jakość okrywy włosowej i omawiać wpływające na nie czynniki. Zapoznają się z problemami hodowlanymi: budownictwem fermowym, niezbędnym wyposażeniem klatek, także z zapotrzebowaniem pokarmowym i żywieniem, biologią rozrodu i jego prowadzeniem w praktyce, metodami jego wspomagania oraz sposobami odchowu młodych. Omówione zostaną zagadnienia pracy hodowlanej prowadzonej w fermach hodowlanych: metody selekcji, ocena pokroju, dobór zwierząt do kojarzeń. W ramach profilaktyki weterynaryjnej - zapoznani zostaną z problemami zdrowotnymi zwierząt i niezbędnymi działaniami profilaktycznymi. Zapoznają się ze sposobami pozyskiwania skór, ich wstępną konserwacją i przygotowaniem do sprzedaży. |
|
||||
H.5s.KRK.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
H.5s.MIK.SI.HZOKZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||