Zootechnika- Żywienie i dietetyka zwierząt III sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21L - Semestr letni 2020/2021 21/22L - Semestr letni 2021/2022 22/23L - Semestr letni 2022/2023 23/24L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20/21L | 21/22L | 22/23L | 23/24L | |||||
H.3s.AEF.SM.HZOUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Efekty kształcenia: WIEDZA − absolwent zna i rozumie relacje człowiek-zwierzę w kontekście aspektów etyczno-moralnych w przeszłości i występujących współcześnie. KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent zna zakres posiadanej przez siebie wiedzy i rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania przez całe życie oraz zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności działań człowieka w obszarze zootechniki; jest zmotywowany, aby dbać o ich dobrostan zwierząt; jest świadomy odpowiedzialności za podejmowane decyzje związane z relacjami człowiek-zwierzę; rozumie złożoność problemów moralnych związanych z użytkowaniem zwierząt, wynikających z uwarunkowań filozoficzno-etycznych. |
|
||||||
H.3s.DIE.SM.HZOZZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||||
H.3s.PKZ.SM.HZOZZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami jakie dają programy komputerowe w bilansowaniu dawek i mieszanek pokarmowych dla różnych gatunków zwierząt. W ramach przedmiotu zostaną omówione możliwości wykorzystania w tym celu standardowych arkuszy kalkulacyjnych, jak również i specjalistycznych programów żywieniowych. Po zakończeniu kursu użytkownik będzie potrafił ułożyć i zinterpretować dawkę pokarmową i mieszankę dla przeżuwaczy i zwierząt monogastrycznych, z wykorzystaniem różnych narzędzi i programów komputerowych. W zależności od zakupionych w przyszłości (lub posiadanych) licencji, studenci mogą być zaznajamiani się z innymi, niż wyżej wymienione, programami komputerowymi lub w innym wymiarze godzinowym. |
|
||||||
H.3s.SEM.SM.HZOZZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem seminarium jest przygotowanie studentów kierunku zootechnika do opracowania wyników badań i napisania pracy magisterskiej, a także uzupełnienie wiedzy dotyczącej najnowszych osiągnięć i badań naukowych z zakresu studiowanego kierunku i specjalności. Studenci zostaną zaznajomieni z wymogami edytorskimi, sposobami przygotowania poszczególnych rozdziałów pracy dyplomowej, prezentacji wyników badań w formie graficznej lub tabelarycznej, opracowania wyników i ich prezentacji w formie wystąpienia ustnego (prezentacji multimedialnej na obronę pracy). |
|
||||||
H.3s.SOC.SM.HZOUZ.R |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
KIERUNEK STUDIÓW: HODOWLA I UŻYTKOWANIE ZWIERZĄT / ECTS: 3 / semestr: 3 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SM status: kierunkowy / obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z teoriami socjologii jako dyscypliny naukowej. Jest to nauka niezbędna do rozumienia procesów społecznych, gospodarczych i politycznych, ponieważ oferuje wiedzę o różnych typach zbiorowości, instytucji, organizacji, o strukturze społecznej, kulturze, świadomości i zachowaniach zbiorowych. |
|
||||||
H.3s.SZZ.SM.HZOZZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie prowadzonych zajęć terenowych studenci uzupełniają i rozszerzają wiedzę zdobytą podczas ćwiczeń i wykładów. Wizyty w specjalistycznych gospodarstwach, spotkania i seminaria pozwalają uczestnikom kursu zapoznać się z praktycznym wykorzystaniem nowoczesnych technologii i organizacją pracy stosowanymi w chowie i hodowli zwierząt. Poruszane zagadnienia obejmują praktyczne żywienie różnych gatunków zwierząt gospodarskich ze szczególnym uwzględnieniem wyboru właściwego systemu żywienia dostosowanego do modelu intensywności produkcji, wielkości gospodarstwa, dostępności bazy paszowej i uwarunkowań ekonomicznych. |
|
||||||