Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zootechnika- Żywienie i dietetyka zwierząt III sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)

Jednostka: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Zootechnika- Żywienie i dietetyka zwierząt III sem. obowiązkowe
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21L - Semestr letni 2020/2021
21/22L - Semestr letni 2021/2022
22/23L - Semestr letni 2022/2023
23/24L - Semestr letni 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21L 21/22L 22/23L 23/24L
H.3s.AEF.SM.HZOUZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Efekty kształcenia:

WIEDZA − absolwent zna i rozumie relacje człowiek-zwierzę w kontekście aspektów etyczno-moralnych w przeszłości i występujących współcześnie.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent zna zakres posiadanej przez siebie wiedzy i rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania przez całe życie oraz zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności działań człowieka w obszarze zootechniki; jest zmotywowany, aby dbać o ich dobrostan zwierząt; jest świadomy odpowiedzialności za podejmowane decyzje związane z relacjami człowiek-zwierzę; rozumie złożoność problemów moralnych związanych z użytkowaniem zwierząt, wynikających z uwarunkowań filozoficzno-etycznych.

Strona przedmiotu
H.3s.DIE.SM.HZOZZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
H.3s.PKZ.SM.HZOZZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami jakie dają programy komputerowe w bilansowaniu dawek i mieszanek pokarmowych dla różnych gatunków zwierząt. W ramach przedmiotu zostaną omówione możliwości wykorzystania w tym celu standardowych arkuszy kalkulacyjnych, jak również i specjalistycznych programów żywieniowych. Po zakończeniu kursu użytkownik będzie potrafił ułożyć i zinterpretować dawkę pokarmową i mieszankę dla przeżuwaczy i zwierząt monogastrycznych, z wykorzystaniem różnych narzędzi i programów komputerowych.

W zależności od zakupionych w przyszłości (lub posiadanych) licencji, studenci mogą być zaznajamiani się z innymi, niż wyżej wymienione, programami komputerowymi lub w innym wymiarze godzinowym.

Strona przedmiotu
H.3s.SEM.SM.HZOZZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem seminarium jest przygotowanie studentów kierunku zootechnika do opracowania wyników badań i napisania pracy magisterskiej, a także uzupełnienie wiedzy dotyczącej najnowszych osiągnięć i badań naukowych z zakresu studiowanego kierunku i specjalności. Studenci zostaną zaznajomieni z wymogami edytorskimi, sposobami przygotowania poszczególnych rozdziałów pracy dyplomowej, prezentacji wyników badań w formie graficznej lub tabelarycznej, opracowania wyników i ich prezentacji w formie wystąpienia ustnego (prezentacji multimedialnej na obronę pracy).

Strona przedmiotu
H.3s.SOC.SM.HZOUZ.R
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

KIERUNEK STUDIÓW: HODOWLA I UŻYTKOWANIE ZWIERZĄT / ECTS: 3 / semestr: 3

Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SM

status: kierunkowy / obowiązkowy

Wymagania wstępne: brak

Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z teoriami socjologii jako dyscypliny naukowej. Jest to nauka niezbędna do rozumienia procesów społecznych, gospodarczych i politycznych, ponieważ oferuje wiedzę o różnych typach zbiorowości, instytucji, organizacji, o strukturze społecznej, kulturze, świadomości i zachowaniach zbiorowych.

Strona przedmiotu
H.3s.SZZ.SM.HZOZZ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia terenowe - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia terenowe - 15 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia terenowe - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia terenowe - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W trakcie prowadzonych zajęć terenowych studenci uzupełniają i rozszerzają wiedzę zdobytą podczas ćwiczeń i wykładów. Wizyty w specjalistycznych gospodarstwach, spotkania i seminaria pozwalają uczestnikom kursu zapoznać się z praktycznym wykorzystaniem nowoczesnych technologii i organizacją pracy stosowanymi w chowie i hodowli zwierząt. Poruszane zagadnienia obejmują praktyczne żywienie różnych gatunków zwierząt gospodarskich ze szczególnym uwzględnieniem wyboru właściwego systemu żywienia dostosowanego do modelu intensywności produkcji, wielkości gospodarstwa, dostępności bazy paszowej i uwarunkowań ekonomicznych.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)