Zootechnika - Hodowla i użytkowanie zwierząt I sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
23/24L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
23/24L | |||||
H.1s.BRZ.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.1s.HOD.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.1s.INZ.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.1s.KWZ.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.1s.PRA.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.1s.PRO.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie zależności pomiędzy dobrostanem zwierząt gospodarskich a efektywnością ich produkcji. Prezentacja systemów chowu zwierząt sprzyjających kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego. Omówienie roli i znaczenia zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych, organizacji żywienia zwierząt przeżuwających z maksymalnym wykorzystaniem trwałych użytków zielonych i terenów niewykorzystywanych rolniczo, charakterystyki systemów certyfikacji (kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów) zgodności w rolnictwie ekologicznym, przedstawienie ras zwierząt predysponowanych do chowu proekologicznego, jako surowiec do wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych w UE. Planowanie produkcji w warunkach gospodarstwa ekologicznego i agroturystycznego |
|
|||
H.1s.STA.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami statystyki matematycznej. Niezbędne jest rozpoczęcie tego wykładu od wprowadzenia elementów kombinatoryki oraz podstaw rachunku prawdopodobieństwa. |
|
|||
H.1s.TRP.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
H.1s.ZAG.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie zajęć studentom zostaną przedstawione najważniejsze choroby bakteryjne, wirusowe i inwazyjne zwierząt hodowlanych i dziko żyjących, a także sposoby zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych. Omówione zostaną zasady i przepisy postępowania w sytuacji wystąpienia zagrożenia chorobami zakaźnymi w hodowli i chowie oraz przy obrocie zwierzętami, produktami pochodzenia zwierzęcego i materiałem biologicznym. |
|
|||
H.1s.ZKC.SM.HZAUZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zasadniczym przedmiotu jest poszerzenie dotychczasowej wiedzy studentek/studentów w zakresie uwarunkowań kulturowych/cywilizacyjnych relacji człowiek-zwierzę w kontekście relacji międzyludzkich, przede wszystkim w aspektach: psychologicznym, socjologicznym, technologicznym, świadomościowym, legislacyjnym - z uwzględnieniem obecnej specyfiki komunikacji międzyludzkiej. |
|
|||