Zootechnika niestacjonarne I stopnia VII sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023 23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
22/23Z | 23/24Z | |||||
H.7s.ZAR.NI.HZONZ.R |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Ekonomika i zarządzanie w produkcji zwierzęcej jest dziedziną wiedzy, która zajmuje się zjawiskami i procesami produkcyjnymi dotyczącymi wytwarzania produktów zwierzęcych z punktu widzenia zasad racjonalnego gospodarowania. Przedmiot „Ekonomika i zarządzanie w produkcji zwierzęcej” ma za zadanie zapoznać studentów z podstawami z zakresu organizacji, zarządzania, analizy, finansowania i planowania w gospodarstwach rolniczych. W ramach zajęć uwzględnia się m.in. następującą tematykę: analiza wskaźników organizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej, analiza zasobów siły roboczej i środków trwałych, ocena powierzchni paszowej, sposoby wyboru właściwego kierunku produkcji, marketing w rolnictwie, sporządzanie i analiza wyniku finansowego, bilansu majątkowego, przepływów pieniężnych, finansowa analiza wskaźnikowa. Szczególną uwagę przywiązuje się do przedstawienia zasad prawidłowego planowania produkcji i finansowania w gospodarstwach – programowanie liniowe, plany biznesu. |
|
||||
H.7s.HPK.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
H.7s.PRO.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowia zwierząt, udzielania niezbędnej pomocy w początkowym okresie choroby oraz opieka nad zwierzętami w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Cele te są realizowane w trakcie wykładów, na których przedstawiane są takie zagadnienia teoretyczne jak pojęcie choroby, śmierci organizmu, fizjopatologii komórek i tkanek, procesy postępowe i wsteczne w organizmie, zagadnienia odporności, alergii, krótka charakterystyka wybranych chorób zakaźnych, programy profilaktyczne. Ćwiczenia prowadzone są wyłącznie przy zwierzętach mają na celu opanowanie praktyczne metod poskramiania zwierząt, oceny podstawowych parametrów fizjologicznych (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne, odróżnienie zwierzęcia choreg i zdrowego). Pomoc w nagłych przypadkach chorobowych, głównie u bydła i koni, metody zadawania leków, odrobaczanie, postępowanie przy kulawiznach, ranach. |
|
||||
H.7s.SEM.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest przygotowanie studentów studiów niestacjonarnych kierunku zootechnika do przygotowania manuskryptu pracy dyplomowej - inżynierskiej. W trakcie zajęć studenci zostaną zapoznani z: (i) najważniejszymi bazami literaturowymi i wykorzystaniem publikacji naukowych w pracy dyplomowej; (ii) podstawami prawa autorskiego oraz konsekwencjami wynikającymi z jego nieprzestrzegania; (iii) zasadami przygotowania manuskryptu pracy inżynierskiej. W czasie seminarium studenci będą również przygotowywać prezentacje multimedialne: (1) dotyczące najnowszych badań z zakresu studiowanego kierunku; (2) zawierające założenia i poszczególne elementy pracy inżynierskiej |
|
||||
H.7s.TOW.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zakres przedmiotu obejmuje wybrane, podstawowe surowce zwierzęce: mleko, mięso, tłuszcze i skóry. Omówione zostanie znaczenie wybranych surowców oraz metod oceny ich jakości i wykorzystania. Zakres tematyczny obejmuje określenie wpływu różnych czynników na jakość uzyskiwanych surowców zwierzęcych i ich przydatność technologiczną oraz możliwość eliminowania występujących wad. Wykonywane będą szczegółowe analizy badań fizyko-chemicznych, cytologicznych i mikrobiologicznych cech mleka, mięsa, tłuszczów i skór z uwzględnieniem wymagań Polskiej Normy i dyrektyw UE. Przygotowani zostaną specjaliści z zakresu oceny i kontroli jakości surowców i produktów zwierzęcych w przetwórstwie żywności. |
|
||||
H.7s.ZCO.NI.HZONZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||